Fűszer és Lélek

Szőlő túra

Sokan kérdezitek, hát írok egy gyors kis programajánlót, mit is érdemes Hegyalján csinálni egy hétvégén. Aki gyerek nélkül ékezik, annak szerintem nem kell mondanom semmit, két nap szinte semmi, délelőtt birtoklátogatás, borkóstoló, délben egy jó kis ebéd, délután birtoklátogatás, borkóstoló, este pedig egy jó kis vacsora. 🙂
Ettől persze sokkal több minden van errefelé, de aki először jön Tokaj-Hegyaljára, annak muszáj megcsinálni a kötelező köröket, és nincs mit tagadni azon, hogy nagyon élvezetes program lesz!
De mit csinálhat egy gyerekes család? (Én komolyan nem értem ezt a problémát, mi mindenhová visszük Dávidot magunkkal, persze nem éjszakai programokra, vagy legalábbis ritkán.)
Egy három évnél idősebb, de tizenkét évnél fiatalabb gyereknek Hegyalja maga a csoda. Új borbarát születik! Tizenkét év felett is, de akkor szülőkkel menni bárhová is, unott arcot, nyafogó hangot, és kiállhatatlan viselkedést jelent.
Sötét, kanyargó, penész és borszagú pincékben járkálni viszont minden gyereknek csodálatos élmény. Annyira élvezik, hogy hajlandóak végigülni egy félórás borkóstolót, sőt boldogan szagolgatják a borokat.
De nem csak a földalatti séták emlékezetes programok, hanem a birtokon tett kirándulások is.
A Disznókőn 1995 óta a birtoklátogatásnak része az, hogy felmennek a szőlőbe a látogatókkal a kilátóhoz, megnézik a szőlőfajtákat, körbetekintenek a birtokon stb. Ez most annyival bővült, hogy kialakítottak egy túraútvonalat térképpel, pihenőkkel, a vendégek kísérő nélkül is felmehetnek, kirándulhatnak. Ősztől pedig, amikor végre új séfje lesz a Sárga Borháznak, a vendégek piknikkosarat is kölcsönözhetnek majd elemórzsiával, és borral.
Hasonló programon a Hétszőlőnél is részt vehet a család, itt épült meg idén a szőlő tanösvény, aminek célja, hogy a vendégek megismerjenek egy nagy szőlőbirtok életével, lássák a szőlőfajtákat, és a kirándulás végén kóstolják meg az ott termett borokat.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. lencsike says:

  Kedves Erzsébet Miskolcról! Hogy döntöttél, eljössz velünk Bényére szombaton? Mi 3 körül fogunk indulni, minél később próbálunk hazajönni, a gyerek dönt, 9-10-ig biztosan fogja bírni. Ha szeretnétek velünk jönni, írj egy mailt az eniko.lengyel@freemail.hu-ra, hogy a részleteket megbeszéljük!

 2. Zempléni Pista says:

  Beszállhatok a programajánlóba? :-)Sárospatak mellett mindenkinek ajánlom az egykori malomkő-bányát, mint könnyű gyalogos úticélt. A szőlőtőkék között a kockáspléd is előkerülhet :-)info: http://www.utazzitthon.hu/sarospatak_tengerszem.html Pálháza-Kőkapu között a kisvasút, engem mai napig lenyűgöz. Néhány állomásán érdemes leszállni és sétálni, vagy plédezni. Kiváló hegyvidéki kaszálók vannak arra (a növényekre kérlek nagyon vigyázzatok, szinte minden védett). Az erdészházzal szemközt pedig egy kis erdei boltocska is.info: http://www.belfoldiszallasok.hu/index.php?szallasid=591Vágáshután gyerekprogramok is szoktak lenni, kézművesfoglalkozások, sok vendégházzal. A sátoraljaújhelyi kopasz hegy libegőjét még sosem próbáltam, de állítólag elképesztő panorámája van, rálátás a Bodrogközre és az Alföldre. De ha nyilvánosságra hozhatok egy nemrég felfedezett szépséget, akkor a Tokaji Kopasz hegyen keressétek meg a Szentkereszt dűlőt és annak menjetek fel a tetejére. Kizárólag lepedős túra! :))))Hirtelen ennyi jutott eszembe. Ja és nagyobb társaságnak, vagy több családnak együtt ajánlom Kerezstúron az Anna fogadót. Templomkert mellett, csendes hely, saját pincével (nem árulják, de kínálhatnak belőle), tornác régi bútorokkal, igazi csendes hely, főzésre, sütésre alkalmas, aranyos kiscica (volt februárban), kedves háziak. Nomégegy. Kenuval a Tiszán Bodrogon elképesztő állat és növényvilág van. Egy napos túrának is kiváló. Egyik folyón fel, bácsika lóval, v mással átviszi a csapatot és a kenukat a másik folyóra, ott pedig leevezés. És nagy szerencsével az, ami egyediségben a Parlamentel ér fel: a Muzeális Pince.Info: http://www.crownestates-tokaji.com/pages_hu/vineyard.htm Na befejezem, mert kezdek belejönni :))zp

 3. Erzsebet says:

  Gyerekeknek is érdekes a pincelátogatás. Nekem is nagy élményem volt,ha feljárhattam apukám pincéjébe az Avasra. Ez egy régimódi sötét, penészes pince volt, egy árok is volt az oldalában. Én is segítettem hordót kénezni és megpróbáltam lopóval bort szívni. Maga a sötét pincegödör félelmetesnek hatott, nem volt villany, csak gyertyával világítottunk. Két szőlőnk volt egy az Avason, másik a Nagy Szent Benedek-hegyen, M-Tapolcához közel. A nyári szüneteket ott töltöttem. Az év többi napján is kijártunk, felért egy kirándulással. Iskola, majd később munka után jó kikapcsolódás volt. Nagy élmények voltak a szüretek, még amikor élt a rokonság.

 4. dalit says:

  Szia, írtam neked levelet, nem tudom megérkezett-e? Mindenesetre megyünk a fesztiválra, gyerek nélkül értelemszerűen:), és már ki is vettem szobát. De majd nagyon várom az ajánlataid, merre menjünk, minimum hétfőig maradunk. Dalit

 5. Na, most hogy mondod, oda is képzeltem magunkat erre a kőfalra a felső képen, ahogy a naplementében koccintunk! :-)Jaj, legyünk már szabadságon!

 6. hornora says:

  Hát csak annyira, hogyha valaki figyel minket, azért ne kelljen elfordulnia ;)))

 7. Lencsike, ennek örülök! Hornora, a kisebb birtokokon mindenképp tanácsos előbb a tulajjal beszélni, mert nem ismeritek egymást, lehet, hogy azt hiszi valami rosszban sántikáltok a szőlőjében.Mennyire romantikusat ? 😉

 8. hornora says:

  És a kis birtokokon is lehet sétálgatni? Engem mindig elfog a vágy, ha szőlőt látok, hogy eltöltsek egy romantikus estét ott a férjemmel egy kockás pléden ;)Lencsike, igazad van!

 9. Ez a kettő, amiről írtam, ezek hatalmas birtokok. Ezért is van térkép, pihenő padok, de nem is kell az egészet végigjátni, ha nincs kedved. Egyébként érdemes, mert egészen más arcát mutatja egy szőlő a hegytetőről, mint lentről.

 10. Anonymous says:

  Mekkora egy ilyen birtok?

 11. Ha egy szem szőlőt megeszel a fürtről, akkor senki nem csap a kezedre, de gondolom a fürtöt senki nem szedi le. Egyébként az érett szőlőt már örzik is, ez nem véletlen, egész éves munkája van benne egy borászatnak.

 12. Euthymia says:

  Szia, nekem Szeged után a legkedvencebb helyem Abaújszántó és a környék, barátnőméknek pincéjük és panziójuk is van, egyszerűen felüdülés, amikor ott lehetek, hiányzik :(Jó látni, hogy más is szereti azt a környéket 🙂 :)Szép napokat!t.

 13. Zempléni Pista says:

  Akkor neked Ivó napján érdemes odalátogatni. Nyitott pincéket tartanak ezen a napon (hétvégén). Vonzamad isemrős, Szántón jártam ki a középiskolát. :-)Régi mezőgazdasági technikum, hatalmas zöld felülettel, szemben szőlőtőkék a Gyűrtetőn… Harmadikban már tanították a szakszerű borkóstolást. :-))A Sátor hegy keresztje mellől érdemes szétnézni. Kicsit kaptatós az út, de megéri!zp

 14. Euthmya, Pistánál jó helyen kopogtatsz Szántóval! :-)Pista, szerdán ebéd?Holnap "sajnos" munkaborozáson leszek…

 15. Erzsebet says:

  Nekem is megfelelne ez az idő, ha nem jön közbe semmi. Szeretném, ha 21 éves fiam is eljönne. A benzinköltségbe természetesen beszállnék.

 16. lencsike says:

  Kedves Erzsébet! Mi valószínűleg ebéd utáni alvásidőben indulnánk (1-2 körül), kétévesünkkel így garantált a leginkább a nyugalom. Majd még előtte érdeklődöm, hogy döntöttél…

 17. Erzsebet says:

  Kedves Lencsike! Köszönöm szépen. Előre még nem tudom, hogy megyek-e. Ha lehet, csak a du-i órákban utazom.Az avasi történelmi pincesoron is lehetne szervezni borkóstolással egybekötött pince látogatást.

 18. stampoasis (alias nokedli) says:

  a sátoraljaújhelyi libegőt mindenkinek csak ajánlani tudom. csudaszép kilátás és gyerekeknek különösen nagy élmény.

 19. lencsike says:

  Erzsébet, mi Miskolc-Tapolcáról megyünk, szoktunk felvenni stopposokat:)Csakhogy Eszter végre megismerhessen…:))

 20. Erzsebet says:

  Szeretnék eljönni Bényére aug. 15-én, ha nem jön közbe semmi. Úgy tudom Miskolcról indul közvetlen busz. Ha nincs tömegközlekedés sajnos nem tudom megközelíteni. Miskolcon élek, itt megnézhetnénk az avasi történelmi pincesort. Úgy tudom van borkóstolásra is lehetőség. Itt az Avas-tetőn található a város műemlék zsidó temetője is, ahol több híres rabbi van eltemetve. A sírok felé ohelt is építettek.

 21. Sajnos a minőség nem olcsó!Örülök, hogy nektek is tetszett!

 22. Anonymous says:

  Tegnap a hatásodra vettem egy üveg Homonnát. Kár volt.Rá fogok szokni, és nem olcsó! :PGitta

 23. Euthymia says:

  Ivó napja, bizony, bizony, most ugrott be, még írtam is régebben róla :)Augusztus végén talán kicsit megint leszek arra!!Szépséges tájék!!

 24. Zempléni Pista says:

  Jössztök – egyedül ezen a tájon (Hernád völgye, Zemplén, Tokaj-Hegyalja) használják ezt a kifejezést. Elkerülve otthonról a főiskolán sokáig nem értettem, miért kapja fel erre a szóra mindenki a fejét. Aztán kiderült MI természetesen EBBEN is különcek vagyunk. :-)))zpEszter, szerdaira visszajelzek, nem tudom még…:(

 25. Dalit, nem kaptam meg, de nagyon örülök, hogy jöttök! Erdőbényeiül, jössztök :-)Erzsébet, téged nem ismerhetlek meg végre személyesen augusztus 15-én Erdőbényén?

 26. Ági says:

  Ez nagyon ígéretesnek tűnik. És nem félnek, hogy a látogatók megeszik a szőlőt?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!