Fűszer és Lélek

Fordított meggyes-mákos

Egy éve megsütöttem ezt a fordított meggyest, azóta nem is változtatok a recepten, annyira bevált. Csakhogy, tegnap olyan meggyes-mákos pitét láttam egy fényképen, hogy azóta vörös és fekete színben látom a világot.
Volt még egy adag mák a mélyhűtőmben, különben is el kell használni, mert lassan jön a friss, és sajnos hamar avasodik. Egyébként nem tudom, hogy ez a fagyasztóban tárolás valóban késlelteti-e a megavasodást, vagy ez valami kitchen legend. Tavaly ugyanis egy pillanat alatt ehetetlenül avassá vált a mákom a mélyhűtés ellenére is, de idén tökéletes maradt, mintha most szedtem volna ki a mákgubóból.
Hozzávalók:
50 dkg meggy magozva
20 dkg darált mák
10 dkg cukor
1 narancs leve
1 ek keményítő

Hozzávalók a tésztához:
2,5 dl tejföl
1 tojás
1,5 dl olaj
2 dl cukor
3,5 dl rétesliszt
1 zacskó sütőpor
A meggyet elkevertem a keményítővel, és a kivajazott, kiliszetezett forma aljára szórtam. Erre öntöttem a cukorral elkevert mákot, és megpróbáltam úgy nyomni rá a narancs levét, hogy mindenhová egyformán jusson.
Egy tálban összekevertem a tejfölt a tojással, és az olajjal, majd beleszórtam a cukrot, a lisztet, és a sütőport. Nokedli tészta sűrűségű tésztát kell kapni. Ráöntöttem a mákos meggyre, majd 160 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem.
Tömény, igazi tej mellé való uzsonna.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Mamucni says:

    A 7végén megsütöttem a feketeribizlist:o) Most akkor jön a meggyes-mákos, mert a tészta isteni, a tölteléket meg szereti az egész család. (És igen, fenn lesz a blogomon, mert én pl tejallergiás gyerekemnek módosítva csinálom, de természetesen be szoktam linkelni, hogy honnan jött az ihlet.)Apósék csakis a mélyhűtőben tárolják a mákot,… elég sikeresen.

  2. lencsike says:

    Rengeteg mákot halmoztam fel itthon(?), holnap piacos nap, szóval a héten ez is meglesz! De kizárt, hogy az eredetit überelje…

  3. Ági says:

    Lassítja a mélyhűtő az avasodást, de meg nem állítja teljesen, sajnos. Igazad van, évenként változik, hogy mennyire hamar avasodik a mák, pedig mi magunknak termeljük a telken. Fene tudja mitől.Nagyon jól hangzik ez a süti, és Lencsikének igaza van, az eredti recepted a világ legjobbja.Csodálkoztam is, amikor megláttam a stahl magazinban 🙂

  4. anyamanya says:

    Óóóóó! :)(Na nem mintha nem ez lenne az első gondolatom szinte minden posztod után.)

  5. Andi says:

    Ez lesz a következő,amit elkészítek,a sógorom és egyik barátnőm is mákimádó. Nagyon jó a kép is és a recept is!Köszi!

  6. Anonymous says:

    Biztos, hogy lassítja az avasodást a mélyhűtés. Mákkal nincs nagy tapasztalatom, de dióbélből már "ezer" évest is találtam a hűtőben és nem volt semmi baja! Nyx

  7. Renata says:

    Eszter!Meggy és mák csak jó lehet együtt!Én is szoktam ezt a párosítást, igaz elég leegyszerűsített változatban.A képed megint csodálatos!

  8. Anonymous says:

    A "Nosalty-n" Petra villog a sütiddel. Feltünteti, hogy honnan való, de …Üdv Judit

  9. Anonymous says:

    Eszter! darálva vagy darálatlanul tartod a mákot a hűtőben? nálam darálatlanul van a sima hűtőben, üvegben. átlagban minden második évben hozok csak újat, mert nem megy tönkre. (és nem is sok fogy, mert csak én szeretem)Helga

  10. Zsófi says:

    alapvetően nem rajongok a mákos süteményekért, de ezt lehet, kipróbálom. (amint lesz újra tejföl…)

  11. Erzsébet says:

    Kedves Eszter!Sajnos ugyanez a recept megtalálható a következő blogon is: http://ancsakonyhaja.blogspot.com/search/label/desszertekNincs feltüntetve, hogy honnan való a recept, de nemcsak a kép azonos, de még a leírás is… :((((Azért figyeltem fel rá, mert megjegyeztem ezt a receptedet, mint hamarosan megsütni valót, és nagyon tetszett a leírás, miszerint "vörösben és feketében látni a világot" Ezért ismertem rá azonnal.A többi receptet, ami azon az oldalon található még nem böngésztem át, de ezek után nem is fogom, gondolom úgyis megtalálom a többi kedvenc gasztrobloggerem oldalán..:(((((Javaslom, hogy eztán te is lásd el felirattal a képeket, igy hátha nem lopják a recepteket! Üdv: Lelkes olvasód: Erzsi

  12. Marcsi says:

    Ez a süti valami egészen elképesztően finom!

  13. Matsuzaki says:

    Én ezt tegnap megcsináltam, és igeeeeen!!! Gyors, finom, nyamnyi… :-))

  14. Anonymous says:

    Szia!Amikor megláttam a képet, rögtön neki álltam meggyet magozni.Most sül, így az eredményre még várni kell.Kata

  15. Matsuzaki says:

    Ja, azt még elfelejtettem mondani, hogy keményítő híján lisztet, narancslé helyett meg mézet és citromlevet használtam, de nem látta kárát.. :-)) az ember úgy él meg, ahogy tud…

  16. Anonymous says:

    Ki mekkora formában készíti?

  17. Anibell says:

    Vasárnap készült megy sima, ma egy mákos: sláger. Köszi, Eszter!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!