Fűszer és Lélek

Eperfa levél töltve

Tavaly, amikor sok-sok év után újra találkoztam az eperfával, és azon gondolkodtam, hogy mit is lehetne készíteni a terméséből a pálinkán kívül (na és egy sajttortán kívül), kezembe akadt egy szír recept.
Kiderült, hogy Szíriában és Törökországban is megtöltik az eperfa levelét.
Egy szír receptet választottam.
Maga az étel nagyon finom, különleges, keleti, minden jó, amit elmondhatok róla, de az eperfa levelet nem értem. Íze szinte nincs, viszont leforrázva, majd megfőzve is sokkal keményebb mint a szőlőlevél. Asszem maradok a szőlőnél, de ezt a receptet megtartom hozzá.
Tulajdonképpen olyannyira többet vártam a levéltől, hogy azt is el tudom képzelni, hogy Szíriában másfajta eperfa nő, aminek sokkal ehetőbb a levele.
Hozzávalók:
50 db nagy, de még zsenge eperfa levél
30 dkg darált birka
20 dkg rizs félig megfőzve
5 dkg fenyőmag
3 kk római kömény
1 kk őrölt szerecsendió
2 kk őrölt koriander mag
2 kk fahéj
só, bors
1 nagy csokor menta
1 nagy fej hagyma (az eredeti recept nem ír hagymát, de szerintem sokkal puhább így a töltelék)

0,5 l paradicsomlé
1 dl olívaolaj
2 citrom
1 gránátalma leve
1 gránátalma magjai
kb. 20 dkg faeper
só, bors
fokhagyma
koriander zöld

A darált birkát (marhahússal helyettesíthető) összekeverem a rizzsel, hagymával és a fűszerekkel. Belekeverem a fenyőmagot és a felaprított mentát is.
Az eperfa leveleket forró vízbe dobom, egy percig benne hagyom, majd leszűröm. Megtöltöm a leveleket a húsos töltelékkel, szorosan feltekerem, és úgy teszem egy lábosba, hogy szorosan legyenek, nehogy főzés közben kinyíljanak.
Felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, a tetejére vastagon szeletelt citromot teszek. Kicsit sózom és meglocsolom az olívaolajjal. Így főzöm gyöngyözve 20 percig.
Ráöntöm a paradicsomlét, a zúzott fokhagymát, az eper felét, és a gránátalmalevét. (Egy szűrőbe teszem a magokat, és a levet átpasszírozom.) Borsozom, megszóróm koriander zölddel, majd pár perc főzés után elzárom a lángot. Tálalásnál friss faeperrel, és gránátalmamaggal hintem meg a tányérokat.
Érdekes, hogy a sok citrom mennyire finom paradicsommal.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    ez az utso foto G Y O N Y O R U !!!!!psz

  2. Anonymous says:

    Szia Eszter!Esetleg nem tudod, hogy hogyan lehet szőlőlevelet házilag eltenni?előre is köszönöm a válaszod!üdvbence

  3. gondaanyu says:

    A hajtásvégekről ha szedsz, akkor a szőlőlevél jó. Érzed a kezeddel.És az még permetezetlen.

  4. Mishmesh,alias Dorka says:

    Gondoltam megfagyasztom, hátha akkor puha lesz, de akkor meg szét fog esni felolvadás közben… szőlőlevél ilyenkor még elég zsenge lányok? És birkahusit hol szerzel be Eszter? hol érdemes? Környéken még nem találtam.

  5. Mishmesh,alias Dorka says:

    Olyan szép, mintha egy ékszer lenne.:-)(Molnár Viktor utcán eperfát találtam eltévedés közben)Szerintem ma megszedem a levelét.

  6. gondaanyu says:

    Jó szórakozás a kis levélkéket töltögetni.Én szőlőlevélből csináltam.Érdekes, izgalmas ez amit főztél.

  7. Anonymous says:

    Szia!A gyümölcse pont olyan mint az itteni, a levele hát… Nem tudom. Én ugyan palesztin vagyok, de (nálunk) nem használják az eperfa levelét főzésre. Üdv Sana


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!