Fűszer és Lélek

Spenóttal töltött paradicsom

h-SPENÓTTAL+TÖLTÖTT+PARADICSOMSzeretem, amikor friss spenóttal van tele a piac, csak valaki elárulhatná, hogyan kell gyorsan lemosni az összes homokot a levelekről! Lehet, hogy csak én vagyok extra ügyetlen, de ennek az ételnek a legtöbb idővel járó része pont a mosás volt.
Hiába áztatom sok vízben, majd kevergetem, utána folyóvízben öblítem, a homok csak ragaszkodik a spenóthoz, és olyan érzésem van, hogy egy kilónyi zöld levél letisztításához egy afrikai ország éves vízkészletét használom fel. Ez pedig zavar!
Viszont a végeredmény kárpótol mindenért.
Hozzávalók:
0,5 kg spenót
10 dkg roquefort, vagy valamilyen más, erős kéksajt
10 dkg feta
4 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
só, bors
1 tojás
10 paradicsom
A megtisztított spenótot nem szárítom meg, hanem a vajra dobom még nedvesen. Pár perc alatt összeesik, ekkor rámorzsolom a sajtokat, és belenyomom a fokhagymát is. Mikor a sajt elolvadt borsozom, és elzárom alatta a lángot. Még forrón belekeverem a tojást.
A paradicsomok tetejét levágom, belsejét kikaparom, picit megsózom, és megtöltöm a spenóttal.
Előmelegített sütőbe tolom 3-4 percre, hogy a paradicsom átmelegedjen, de még ne repedjen szét.
Spenóttal még:
Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Zsófi says:

  a spenótmosásnak egy titka van: az anyukám, aki van olyan édes és drága, hogy iszonyat mennyiségekben készíti nekem elő spenótot, amit aztán én szépen felfalok :)Ez a paradicsomos verzió viszont felkeltette az érdeklődésemet, imádom a töltött paradicsomot is. Sőt, még fetám is van. De vajon roquefort nélkül helyett mi lenne jó?

 2. :-)Akkor nem csak én vagyok az,aki nem tudom a titkot!

 3. Rossamela says:

  A mosáshoz csak annyit, hogy az áztatás után közvetlenül nem kevergetném, mert így pont fölkeveredik a leülepedett homok. Szóval először bő víz, ülepítés, majd a lehető legfinomabb mozdulatokkal leszedem a tetejéről a spenótot, ott is marad az edény alján egy csomó piszok.Én a spenótot aztán levelenként megmosom, jó sok vizet is használok hozzá, sajnos, de az elfolyó vízzel áztatom a még mosásra váró mennyiséget, így nem olyan szörnyű.

 4. Anonymous says:

  Nagyon helyes, ökotudatos gondolkodás! Gratula!

 5. Én azért kevergetem, hogy ami rá van száradva, az leázzon. Aztán persze hagyom leülepedni. Úgy látom nincs más út, csak a vízpazarlás.

 6. Zsuzsi says:

  Én a fürdőkádban szoktam megmosni, ott jól szét tud terülni és leülepedik a homok is. Igaz, utána meg a kádat kell csutakolni, de ez van.

 7. "saját levében" says:

  Addig örvendjünk, míg földben (homokban) terem a spenót! Gondolom Ámerikában már zacskóban teszi u.ezt.Egyébként én marha, még a levelek nyelét is lecsipkedem…Mi lenne ha a maradék vízzel megöntöznénk szobanövényeinket? Ez most jutott eszembe.

 8. Zempléni Pista says:

  A levelek “nyelének” lecsipkedése mindenképpen hasznos dolog spenótnál, salátánál egyaránt. A növényre juttatott, ill. az általa a földből összeszedett vegyszermaradék ui. a szárban gyűlik (kumulálódik) fel. Imádom a salátaszár ropogását, de ha nem én termeltem, a szárát minden esetben kivágom.

 9. lencsike says:

  Mi mindig öntözésre használjuk fel a mosás után megmaradt vizet.

 10. Anonymous says:

  Ez ugyanaz, mint 2008.június 12-én, nem? Kár, hogy ismételsz.

 11. Ági says:

  Olyan érdekes, hogy a tahók mindig névtelenek. Te látod ott a receptet? Mert én nem, csak a fotót, és hogy a recept a hotban.Na mindegy, azt akarom csak írni, hogy a spenót, sóska, és mángold mosólevével én is a növényeket öntözöm, de mindközül a spanót a leghomokosabb.

 12. kizsbori says:

  Fincsi lehet, kipróbálom, ha jön haza emberem 🙂 Mit csinálsz a kikapart paradicsombelsővel? Úgy sajnálom kidobni az ilyeneket.

 13. Ilyenkor szoktam csinálni, amikor van friss spenót, és ezek a paradicsomok még üvegházi íztelen vacakok, nem szoktam felfogni a levét.

 14. Pista, egy szakember mindig jól jön! :-)”kumulálódik”

 15. Röné says:

  Kedves Eszter!Igaz, nem a paradicsommal kapcsolatosan írok most neked, hanem a könnyű citromos felfújtaddal kapcsolatban. Elkészítettem az öcsém ballagására, hatalmas siker volt. Akkora, hogy másnap sütöttem egy narancsos-gyömbéres változatot is.Küldök neked egy szuper szakács címet is, mert Te igazán megérdemled!Reni

 16. Ági, aki főz says:

  A spenót mosás egy konkrét rémálom. Nem tudok rá jobb szót.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!