Fűszer és Lélek

Kiskerti mesék

Sokan kérdezitek, hogy mi újság a kiskertemmel?
Jelentem, minden a legnagyobb rendben, minden kibújt, minden növekedésnek indult, egyelőre még picikék, de remélem megmaradnak!
Eddig nem mondtam, de akkor most elárulom, hogy miket ültettünk:
céklát, három félét: aprót, hosszúkásat, csíkosat, és sárgát
paradicsomot: alaszkai nagyot, koktélparadicsomot, tojás alakút, feketét
padlizsánt: hosszút, aprót, fehéret, és cirmosat
cukkinit, a kalsszik, és sárga változatban
fekete gyökeret
disznóbabot, és bokorbabot
sárgarépát hagyományosat és feketét
fűszereket, bazsalikomot, kakukkfüvet, rozmaringot és koriandert
A magok nagy részét itthon vásároltam, de volt amit Angliából rendeltem. Mivel ezek különösen drágák voltak, és csak egészen kevés mag bújik meg a zacskójukban, nagyon remélem, hogy majd szépen fognak teremni.
Hát egyenlőre ennyi a kerttel kapcsolatos hír, nem sok, de valami.
Egyedül a céklák miatt aggódom, mert a 18 éves vénséges labradorunk teljesen süket már, és különben se érdekli, hogy nem lenne szabad bemennie abba a kertbe, ahova 16 évig nem járt be, most úgy döntött, hogy agg korára való tekintettel mindent megengedhet magának (ami valljuk be, igaz is), és mindig a céklákon át megy be a kedvenc bokra alá. Mondjuk az is igaz, hogyha rá szólunk se hallja… 🙂

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. jehudit says:

  Én is írtam, hogy életemben most először lesz veteményesem. Na eddig csak a felszántás volt meg és a gyomlálás. Csak eper van beültetve. Minden mag nekem is még ládában csücsül. Közben nagyobbik fiam túlesett egy mandulaműtéten. Ha jól mennek a dolgok, akkor palántákat fogok beszerezni a piacról.Judit

 2. MGL says:

  Én valahogy mindíg a belvárosba képzeltelek, nem tudom miért.Nekem annyira hiányzik már a kis fűszeres kertecském…mióta kinőtt az eszem volt nekem olyanom. Sajnos már évek óta nincsen…sok örömet kívánok a kis kertecskédben:)MGL

 3. A kutya szegénykém tényleg ilyen idős már :-)Valóban a XIII. kerületben lakom, anyuéknál van a kertem “albérletben” Üllőn.Tudom, így könnyű!

 4. Ági says:

  Marokkóban láttam a piacon sokféle pedlizsánt, nagyon guszták voltak!

 5. Ági, a marokkói piacot ne is emlegesd! Ha csak az ötödét lehetne itt zöldségből megvásárolni, a fűszerekről ne is beszáljünk, akkor már boldog lennék!

 6. stke says:

  nagyon szép a kertecskéd 🙂 gratula hozzá, és remélem a kutyus is kíméli majd, de sajnos valahogy a kutyákat nem nagyon érdekli, hogy az úton menjenek, ki tudja miért van ez 🙂 !

 7. Bombadil Toma says:

  takaros kis kertecske:) mondjuk én hiányolom belőle a salátaféléket, madárbegy, rukkola stb…a koriandernek viszont nem jósolok nagy jövőt, ne legyen igazam, de az nekem soha nem maradt meg. baromi kényes. egy ideje már nem is próbálkozom vele:))

 8. Nincs több hely :-(Viszont koriandert minden évben ültetünk, nincs vele gond, mióta nem hagyjuk, hogy felmagozzon! Szerintem az a titka. Öt éve ültettünk először, akkor nekünk is egy hónap alatt felmagzott, aztán tönkrement. De azóta minig lecsípjük a tetejét, ha megindul.

 9. Anonymous says:

  Ceklat juniusban kell ultetni, es oktober vegen szedni, a kedvenc zoldsegem, evek ota termelem, mert nagyon szeretem savanyusagnak telen. Ilyenrol meg sosem hallottam hogy valaki ilyen koran ulteti.

 10. szazala says:

  Lehet céklát ültetni most is,és majd a borsó helyére is ,júniusban!Nálam évek óta így megy.

 11. Én sajnos a céklát savanyúságnak nem tudom megenni, viszont nyáron nagyon szeretem grillezni.Persze télen se rossz lereszelve, olívaolajjal, és fokhagymával :-)Nálunk mindig terem nyári cékla, igaz az a nagy, amit nagyanyám is ültetett régen, és tormával tett el télire, az nem ez a fajta.Majd ha megmarad, és megnő, teszek fel róla fényképet.

 12. Jaj, borsót is ültettem volna, ha lenne saját kertem! A friss, zsenge borsó csodálatos, össze is futott a nyál a számban.Szazala, jó neked!

 13. Anonymous says:

  Hoppácska, nálam még minden a ládában van, pedig a vetemény már felásva, betrágyázva, valahogy nincs erőm elültetni 🙁

 14. dobapat says:

  egyelőre nem ugyanaz, mint egyenlőre

 15. szazala says:

  Valóban,amikor már ott tart,hogy lehet enni a friss zöldeket,akkor jó,de éppen most másztam be a kertből,ahol a szárazság ellenére is a gyom tud szaporodni.Ráadásul ez a bolond szél is megdönget(pedig engem nem egyszerű:))Jöttem körülnézni,hogy mit főzzek,aztán folytatom a gyomlálást…..Sárga céklát még nem láttam(sőt eddig nem is halottam róla)

 16. szazala says:

  Azt még szeretném kérdezni,hogy az angol magokat postán rendelted,vagy ismerős által?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!