Fűszer és Lélek

Tormakrémleves

Inkább érdekes lett, mint nagyon finom, de lehet hogy csak a torma volt rossz, vagy a technika nem volt az igazi, vagy egyszerűen csak nem értek hozzá…
Maradt egy szál tormám, és bevallom kicsit unom, kidobni mégse akartam.
Ahogy elképzeltem a levest, kicsit csípett, kicsit fanyar volt, de lehetett érezni rajta a vajat.
Nos, ehhez képest enyhén kesernyés lett, és nem értem, hogy miért?
Na mindegy, ennek ellenére nekem bejött. Nem azért teszem fel, hogy egy az egyben megfőzze valaki, hanem csak azért, hátha tudjátok az okot a kesernyésségre.
Hozzávalók:
frissen reszelt torma, kb. 5cm-es darab
5 dkg vaj
0,5 liter zöldségleves
só, bors, szerecsendió
1 ek liszt
1 dl tejszín
1 ek balzsamecet
cukor ízlés szerint
3 ek olívaolaj
20 dkg csiperke
friss rozmaring
A tormát a vajon megdinszteltem pici sóval, megszórtam a liszttel, majd felöntöttem a zöldség lével. Fűszereztem, és leturmixoltam. Csak a végén kevertem bele az ecetet és a tejszínt.
A csiperkét megfonnyasztottam az olajon, és a leveshez kevertem. Tálalásnál megszórtam rozmaringgal.
Lehet, hogy csak egyszerűen többet vártam tőle?

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. zsempi says:

    helló.én a tormalevest a fakanál oldalán talál6ó “bajor tormaleves” szerint főzöm, és mindig nagyon finom. annyi, hogy a tormával bőkezűbben bánok. érdemes azt is kipróbálni.

  2. Zöldalma says:

    Nagyon jó ötlet, azt hiszem, engem a friss torma hiánya már előre megvéd a pirítás okozta keserűségtől, végül majd nem teszek bele szerecsendiót (csak esetleg szerecsendió-virágot és akkor csak az illata marad meg). Köszönettel!

  3. zs says:

    Sziasztok!Egyetértek félértelmiségivel. A tormának alapból van egy kesernyés “háttéríze”. Bár még nem próbáltam, de úgy képzelem, hogy a pirítástól (ami által veszít is a nedvességéből) tovább keseredik.

  4. Agi says:

    Engem is annyira felizgatott ez a recept, hogy tegnap este megcsináltam, úgy, hogy nem pároltam a vajon, hanem csak a kész levesbe reszeltem a otrmát, és aztán turmixoltam.Úgyhogy Eszterkém, köszönöm a teceptet, nagyon finom lett, komolyan mennyei!

  5. félértelmiségi says:

    Szia!Lehet a torma is hibás, én is belenyúltam egy nem túl jóba húsvétkor, pedig a többi ugyanabból az eresztésből jó volt.a másik tippem a piritás, el tudom képzelni, h ha a “kész” levesbe kevered a reszelt tormát, (esetleg kicsit főzöd, de sztem nem kell), és úgy turmixolod, frissebb ize lesz.

  6. Asra, ezeket már csak azért tettem bele, mert éreztem a kesernyés ízt, és próbáltam tompítani, ami egyébként sikerült valamennyire, de nem teljesen.Napmátka, ez egy régi ikeás salátatál.

  7. napmátka says:

    Nagyon ínycsiklandó a levesed, és én megint a táladba is beleszerettem …szabad tudni, honnan való?

  8. Anonymous says:

    Szerintem a sok fűszer összeveszett… Próbáld ki esetleg szerecsendió, balzsamecet és rozmaring nélkül. Zöldségleves helyett használj egy kis tréfli sonkalevet… Keménytojás karikákkal isteni!Asra


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!