Fűszer és Lélek

Angol reggeli

Ha így visszatekintek 2009-ből a hetvenes évekbe igencsak furcsa dolgokkal találom szembe magam.
Kedvenc öntöttvas serpenyőm ugyanis, amit az erdőbényei nagyanyámtól örököltem, Walesből érkezett. Hihetetlen, hogy nem is olyan régen voltak még olyan dolgok, amiket egyszerűen nem lehetett kapni. És ezek nem bonyolult számítógépek, hifik, vagy a rock együttesek lemezei voltak, hanem például edények. A háziasszonyok pedig szeretik, szerették a jó edényeket.
Mindig is több öntöttvas lábosunk, serpenyőnk, volt, de mindközül ezt a kis csőröset szeretem a legjobban. Teljesen megértem nagyanyámat, amiért képes volt repülővel hazahozni, majd a bőröndjét postára adni, hogy ne neki kelljen cipelnie a vonaton, majd a vonatról átszállnia vele a szürke Ikarusz buszra, és a busztól még hazacipelni a hatalmas bőröndöt a sáros utcán! Megjegyzem, akkor még olcsó volt a posta, manapság jobban megérné Sárospatakról taxit hívni, és azzal menni, mint kifizetni a csomagfeladás díját! És nem is tűnne el semmi a csomagból.
Nagyanyámnál a serpenyő a tűzhely felett lógott, egy cukorspárga darabra kötve, aztán anyu szintén a tűzhelye felett tartotta, de nálam egy nyitott konyhapolcon sorakoznak a serpenyők, túl sok van belőlük, a tűzhely pedig nem elég széles ahhoz, hogy mindegyiket oda lógassam 🙂 Hiába, a jó serpenyők gyűjtése igazi szenvedélyemmé vált!
Egyébként olyan érdekes, hogy minden serpenyőnek van egy saját kedvenc étele, amit sokkal jobbra süt-főz, mit a másik. Ennek például a csirkecomb az erőssége 🙂

A mostani VKF kiírás szerint nem csak a kedvenc edényről kell számot adni, hanem a hozzá tartozó ételről is.
Angol edény, angol étel.
Mert bizony nem csak a jó serpenyőket kellett akkoriban nélkülözni, hanem egy ilyen filléres dolgot is, mint a paradicsomos babkonzerv. Gondolom nem nagyanyám volt a világon az egyetlen, aki beleszeretett ebbe brutális reggelibe, de különösen a babba.
El is kezdett szegénykém próbálkozni, ültetett apró fehér gyöngybabot, főzött finom paradicsom szószt, ami nekem kicsit savanyú volt, de ezen még igazán lehetett volna változtatni, majd készített paradicsomos babot. Kis üvegekbe töltötte, celofánnal lezárta, majd jól kidunsztolta.
Csakhogy az a fránya bab valamiért idővel visszakeményedett, és mindig egyre keményebb lett! Évekig próbálkozott, mindig valamit máshogy csinált, de sajnos soha nem lett az igazi! Emlékeztek még a celofános befőttekre? Szinte lehetetlen volt őket szállítani, mert könnyen beszakdtak, vagy a befőtt leve eláztatta őket a hosszú vonatúton, viszont a szilvalekvárt hagyta szikkadni. Én nemrég találtam anyunál gy több mint 15 éves, celoffánal fedett szilvalekvárt, amit szószerint késsel kellett kivágni az üvegből, de kutya baja volt!
Úgyhogy inkább maradt a csodálatosan illatozó kapros túrós lepénynél, és az almás piténél.
Szerintem az angolreggeliben az a jó, hogy ha vasárnap kilenckor megeszünk egyet, akkor az ebédet el is hagyhatjuk, legközelebb csak öt körül éhezünk meg, ami betudható egy korai vacsorának.
Az angol reggeliben mindenképp van tükörtojás, szalonna, vagy bacon, valamilyen virsli, vagy kolbász, paradicsomos bab, de néha még sült gomba is, mindezt pirítóssal eszik.
Tudom, nem egy nagy recept, de igazából ez jutott most eszembe a serpenyőről.
Paradicsomos babot pedig szerintem nem érdemes eltenni, csak paradicsomot, és azt keverni a natúr sós vízben lévő babkonzervvel. Nálunk mindig van itthon, mert a fiúk nagyon szeretik.
Vigyázat, tréfli a négyzeten!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Manóka :) says:

  Én is a tesco value paradicsomos babkonzervjére szavazok!:) 4 hónapot töltöttem Angliában, több helyen is ettem angol reggelit, a kedvencem az ír kocsmák voltak:)) hurkával, paradicsommal… nyammmm

 2. Zorka says:

  Az a baj az angol reggelivel, hogy án az év 365 napján megenném, és nem is szégyenlősködnék vele, ha valaki hajlandó lenne megcsinálni nekem.Plusz, a babba tenni szoktam majoránnát, és sok-sok fokhagymát is, had örüljenek mások is 🙂

 3. Agi says:

  O, az igazi magyar szilvalekvar a legjobb a vilagon!Osszefutott a nyal a szamban, de sokat keszitett az en nagyanyam is a Szabolcsban!

 4. Anonymous says:

  Egyetlen ehető angol kaja, persze a süteményeket leszámítva, és milyen finom!Egyébként tök jó gondolat, hogy reggel nyomasson az ember ilyen jó kis zsíros cuccokat, és ne este!csorg a nyálam, kefírt reggeliztem!

 5. Nyx says:

  Bizony, a celofán azért sokkal jobb, mint a pl. a folpak, a lekvárok befedésére, mert az oxigén molekulákat nem engedi be, a vizpárát pedig kiengedi az üvegből!

 6. Erzsebet says:

  Nekem is vannak még öntöttvas edényeim, a nagymamámról maradt még a háború előttről. Több generációt kiszolgál. Szüleim is főztek szilvalekvárt, még megvolt a szőlő. Novemberben vidéki nagynénémtől kaptunk ajándékba, ezt tettem a flódniba. A befőző celofánok sem a régiek, a maiak jóval gyengébbek, könnyen szakadnak. Még a 70-es években Szlovákiába jártak ki a magyarok edényeket vásárolni.

 7. "saját levében" says:

  Eszter, és hogyan tárolod az edényt, szárazon vagy zsírozva?

 8. Maimoni says:

  Irigyellek ezért a serpenyőért! Nagyon szégyellem, de nekem egy darab öntöttvas edényem sincs, csak szeretnék.

 9. vica says:

  ezek az angolok tudnak valamit ;-)nagyon jól néz ki és hmmm de finom lehet!

 10. Dreamer says:

  Erről pont a pár hete Walesben elfogyasztott reggeli jutott eszembe és csurog a nyálam. A reggeli nyoma:http://indafoto.hu/bana/image/3199497-cb2d3024/127045

 11. psz says:

  nyammm, de jo nosztalgia! mondjuk aki angolokat en ismerek, azok sokkal ritkabban keszitik,mint gondolna az ember. es mi bizony konzervparadicsomosbabbal szoktuk neha reggelire, abbol is a tesco value-val, mert valahogy az a leginkabb olyan. heinz-et meg nem szoktam latni, igaz, nem is kerestem, az ugye a “modern erdeti”. es bizony nekem is nagyon jol jonne egypar jofele serpenyo, nem csipem ezeket a tapadasmenteseket, amik vannak nekunk. nem is ertem, miert vettem meg oket??

 12. Saját levében, bevallom, én elmosom.tudom,tudom, nem lenne szabad, de engem zavar a rászáradó olaj…Móni, vegyél egyet, és próbáld ki, imádni fogod!Én most puspökkenyér formát vadásuok öntöttvasból,de nem találok sehol.

 13. "saját levében" says:

  Én is elmosom, de bekenegetem valami zsiradékkal. Lehet hogy inkább naponta kéne használni?..Nekem 3 db van csak, de bicepszre jól erősít valamennyi.

 14. Anyunak egy időben csak öntöttvas serpenyői voltak, és mindig ragaszkodott hozzá, hogy a palacsintát én süssem benne :-)Hát, nem hogy megemelni nem tudtam a 10. után, de alig tudtam megbillenteni!Palacsintát én is teflonosban sütök!

 15. Anonymous says:

  Anyám egyszer Párizsból hozott haza egy öntöttvas fazekat úgy, hogy apám nem tudott róla, mert elrejtette a ruhák közé.Ja, vonattal, az hozzá tartozik!Öntöttvas edény a legjobb, teljesen megértem nagyanyád!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!