Fűszer és Lélek

Fűszeres grahamkalács

Írhattam volna címnek, hogy “de megenném kalács”, de az nem sokat mond, kivéve talán azt, hogy mennyire szenvedek 🙂
Na nem baj, ennek az ünnepnek is vége lesz egyszer, és akkor is enni kell valamit!
A pékboltban loptam az ötletet, ott árultak 25 dekás pici graham kenyereket, újhagymával, olajbogyóval, 500 azaz ötszáz forintért! Nehogymáááá!
A kalácsot ajándékba sütöttem, remélem elnyerte a tetszését a megajándékozottnak!
Olyan nyári hangulata van, talán a rozmaring illata miatt, vagy az utolsó adag zempléni kakukkfűnek köszönhetően, amit mindig augusztusban szedek, és általában júniusig ki is tart, idén mégis elfogyott április közepén. Tehát muszáj a Zemplénbe mennem, egyszerűen visznek a lábaim. Megyek is, csütörtökön is egy hosszú hétvégére, és május elsején is, egy másik hosszúra 🙂 Annyira boldog vagyok!!!
Na de ez most még nem egy turisztikai blog, igaz néha úgy tűnik, úgyhogy jöjjön a recept!
Hozzávalók 8 darab negyedkilós kalácshoz:
3 bögre sima liszt (1 bögre 2,25 dl)
3 bögre graham liszt
3 tojás
0,5 bögre méz (esetleg cukor)
1 kocka élesztő
1,75 bögre meleg víz
0,5 dl olívaolaj
só, bors
2 ág friss rozmaring
1 ek szárított kakukkfű (természetesen a friss is megfelel)

2 csomó újhagyma
15 dkg Pannónia sajt (vagy bármi más)
zabpehely

Az élesztőt egy kevés mézzel megfuttattam a vízben, majd az összes hozzávalóval 20 perc alatt megdagasztottam a tésztát. Nem sajnáltam belőle a borsot, de ez ízlés kérdése. Lefedtem fóliával, és duplájára kelesztettem. Ez kb. egy óra lehetett.
Lisztezett deszkára borítottam, és nyolc egyenlő részre osztottam. Minden részt 4-5 mm vastag téglalap formára nyújtottam és a hosszanti közepére felkarikázott újhagymát, és reszelt sajtot halmoztam.
Az újhagymának a zöld szárát is felkarikáztam!
A tészta hosszanti oldalára merőlegesen 5 metszést ejtettem, és váltakozva a bal, majd a jobb oldalon, behajtottam a csíkokat a tészta közepére úgy, hogy a tölteléket ellepje.
Letakartam a kalácskákat, és újabb fél órát hagytam kelni őket.
Megkentem vízzel, megszórtam zabpehellyel.
Sütőpapírral letakart tepsibe raktam (2 tepsibe fért), és előmelegített sütőben légkeveréssel 30 perc alatt pirosra sütöttem.

Fokhagymás sajtkrémmel érdemes…

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. szatter says:

    Szia Eszter!Húsvét alatt 2x is nagy szeretettel gondoltam Rád, maikor receptjeid alapján fantasztikus szombati kalácsot és bagelt sikerült sütnöm. Igazi multikulti fúzió volt a húsvéti sonkával.Egy kérdés: a recept alapján a végén tojássárgájával “políroztam” a termékeket, de kicsit rásült tojásrántotta feelingje lett itt-ott… Te hogyan mit és mivel kensz? köszi

  2. nagyorsolya says:

    Eszter! Jól látom, hogy nincs benne cukor? Szóval inkább kenyér ízű, ugye?

  3. Anna, én is nagyon örülök, és a mosoly még mindig nem fagyott le az arcomról! :-)Fantasztikus nap volt, köszönöm!!!

  4. Anna says:

    A megajándékozottnak nagyonis elnyerte a tetszését, merthogy tényleg isteni, és köszöni szépen! Ezenfelül pedig megajéndékozott örül, hogy megismerhetett téged személyesen. :)))Anna

  5. Zsófi, tőled külön elnézést kérek! Tudom nem vigasz, de én is nagyon vágyok rá!!!Kenyeret AKAROK enni kenyérrel!Petra:kb. 2 dl langyos vízban elmorzsolom az élesztőt, és hozzá keverek 1 kanálnyi mézet. kb. 10 perc alatt felfut.Persze ez a mennyiség beleszámít a hozzávalókba!Sok sikert!

  6. petra says:

    Szia Eszter!Hmm..nagyon nagyon jól néz ki ez a kalács! :)Most írok először megjegyzést, pedig nagyon nagyon szeretem a receptjeidet. 🙂 És mindig volna kérdésem, de miközben próbálkozom, sokszor magamtól rájövök a válaszra. Tudom, egyszerű dolog ez az élesztősdi, de nekem sokszor fejtörést okoz. Ebben a receptben írod, hogy “Az élesztőt egy kevés mézzel megfuttattam a vízben”. Mit jelent ez pontosan? nagyon köszi előre is a választ.üdv:Petra


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!