Fűszer és Lélek

Turbolyás sárgarépakrémleves


A turbolyát tavaly fedeztem fel, akkor sok mindent írtam róla.
Ez a leves nagyon intenzív ízű, igazi különlegesség. A címbe bele kellett volna írnom, hogy gyömbéres, furmintos, de ilyen hosszú ételneveket nem lehet megjegyezni. Pedig a turbolya, a gyömbér, és a furmint ugyanolyan fontos alkotórésze, mint a sárgarépa, sőt
Aktualitását két dolog adta, először is tele az erdőszéle friss, zsenge zamatos turbolyával.
Másodszor pedig szerdán reggel találkoztam egy kedves olvasómmal “Zempléni Pistával”, aki mint kiderült nem csak a Zemplén szerelmese, hanem a szép boroké is. 

A leves szerintem nem a gyerek kedvence, ugyanis a sok gyömbértől csípős.

Sokan nem kedvelik a zamatos turbolyát, mert erősen ánizs illata van. Az íze csak enyhén ánizsos, és a gyömbérrel és a furminttal nagyon szépen harmonizál a krémes, vajas sárgarépa levesben. Egy szó, mint száz, bátran ajánlom a bort is, és a levest is.

Hozzávalók:
5 szép szál sárgarépa
1 közepes fej hagyma
5 dkg vaj
5 cm gyömbér a vastagabb részéből
zamatos turbolya (kb. 2 csokor petrezselyemnek megfelő mennyiség
só, bors
1,5 dl száraz furmint
A hagymát apró kockákra vágtam, a gyömbért megpucoltam, és a nagylyukú reszelőn lereszeltem. Egyszerre dobtam a vajra, kicsit megsóztam, és megpároltam
Vékony karikákra vágtam a sárgarépát, és a hagymán megdinszteltem
Felöntöttem vízzel, puhára főztem. Sóztam, borsoztam
Mikor megfőtt leturmixoltam. Felöntöttem a borral, pár percig alacsony lángon főztem, majd elzártam a lángot
A turbolyát apróra vágtam, mintha petrezselyem lenne, és belekevertem a levesbe
Langyosan a legfinomabb!
Pista, köszönjük a bort! Vannak varázslatos pillanatok az életben amik szép borokhoz köthetőek, és megmagyarázhatatlanok.

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Zempléni Pista says:

    Timi, Az Andrássy Kúria jelenleg az egyik legnívósabb szálloda a környéken. A boraikra azért érdemes figyelni, mert a borászuk az egyik legtehetségesebb hegyaljai fiatal szakember (asszem két éve maguk közül(!) a borászok választották az év legjobbjának). Furmint tekintetében ugyanakkor érdemes még szétnézni, ui. Homonna, Szepsy, Nobilis, Patricius, Degenfeld… csupa-csupa finom gasztrobort állítanak elő, azaz étellel együtt élvezetes borokat. Ha van Tokaj-Hegyaljának fajtabora, mely a hazai gasztronómia (és borágazat) reménysége, jövője lehet, az mindenképpen a furmint.Eszter, Köszönöm a megemlékezést. 🙂 csak azt bánom, hogy én nem tudom megfőzni ezt a levest, legfeljebb a kedvesemmel együtt vállalok konyhai innovációt (főzőtudásom a rakottkrumplinál megkered). :-)szép tavaszt mindenkinek, zp

  2. Anonymous says:

    Megcsináltam!Sajnos turbolyát most hirtelen nem tudtam szedni, snidlinget szórtam bele, hogy legyen hozzá valami karakteres, és Disznókő féle furmintot kaptam hozzá.Nagyon finom, azt hiszem gyakran fogjuk ismételni!Köszi,Tami

  3. Anonymous says:

    Ez zseniális! Csak répám van itthon, de próbálok mindent szerezni. Más fajta furmint is jó lesz?Csicsi

  4. Timi, sajnos még soha nem voltam! Úgyhogy csupán erről a borról tudok véleményt nyílánítani.

  5. P. Timea says:

    Na, ezt tuti kipróbálom! Már csak turbolyát kell szedni, ugyanis decemberben voltunk az Andrássy kúriában, és bevásároltunk borokból, még ez van meg, és egy aszú!Isteni lehet, érzem az illatát!Eszter, mi a véleményed egyébként a kúriáról?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!