Fűszer és Lélek

A grillszezon báránnyal kezdődőtt!

Most már aztán tényleg tavasz van! Bár néha esik, állandóan fúj, reggel fagy, de a madarak már nem hagyják abba a csicsergést, és a bokrok is kezdenek virágot bontani, pontosan három héttel később mint tavaly. Remélem nem ennyivel lesz rövidebb a tavasz, csupán a negyven fok marad el idén!
Muszáj volt elővennünk a kis sütőalkalmatosságunkat, hogy késő őszig mindig a csomagtartóban foglalja a helyet, mert erre bizony mindig szükség lehet!
Szezonnyitónak Új-zélandi báránykarajt grilleztünk, gondoltam adjuk meg a módját!
Nem is bántuk meg, csak sajnos mindig az a bajom a báránnyal, hogy érzem, hogy rá tudnék szokni, és akár csak bárányhúst enni, (na jó, néha őzet és szarvast is), de a pénztárcám erősen ellenáll! Azért néha valahogy csak-csak ráugrik a grillrácsra egy bárányka 🙂
Ez nálunk az univerzális vörös hús pác, soha nem csalódunk benne, most csupán az idővel játszottam annyit, hogy mindössze 3 órára hagytam benne a húst, mert a natúr bárány ízét nagyon könnyű elnyomni, és szerintem kár érte! A marhát néha egy hétig is benne hagyom.
Hozzávalók a páchoz:
1 rész olívaolaj
1 rész méz
1 csipet őrölt szegfűszeg
0,5 kk frissen őrölt bors
0,5 citrom reszelt héja
1 ek citromlé
2 gerezd fokhagyma (nem zúzva, hanem vékonyan szeletelve)
2 szem borókabogyó kissé ellapítva
1 kk kakukkfű (jó, ha friss)
menta (ha van, és ha nem tiltakozik ellene a család, akkor nagyon kellemes a báránnyal)
pici só
A bárányt nem szabad túlsütni! Én nagyon forró szén fölött csupán 1-1 percig sütöttem.
Grillezett zöldségeket ettünk mellé:
fóliában sült, előre felnegyedelt céklát
csíkokra vágott cukkinit
újhagymát lilahagymát
fóliában sült apró szemű krumplit
Amikor minden zöldség megsült, egy rozsdamentes tálba tettem, meglocsoltam balzsamecettel és olívaolajjal, sóztam, borsoztam, és öt percre letakartam.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Kedves Eszter, ez most egy teljesen amatőr kérdés. Milyen marhahúst érdemes grillezni? Nekem valahogy mindig kiszárad, szóval teljesen feladtam, pedig nagyon szeretjük. Köszimalna

  2. stke says:

    Egyetértek az előttem szólóval!!!

  3. Majd egyszer csapunk egy közös kirándulást, mindenki hoz egy bográcsot, és versenyt főzünk.Én marhapörköltben vagyok nagyon jó, úgyhogy versenyezzünk abban! 🙂

  4. Anonymous says:

    Kedves Eszter, gratula, máris kedvet kaptam én is elővenni az apparátot…Más kérdés: lehet tudni, hogy te milyen mascarpone márkát preferálsz? sajna a szarvasinak valami olyan rettenet mellékíze van, hogy kösz de inkább ne…köszi:D

  5. Anonymous says:

    Imádom a bárányt! Hol vetted? Én már nagyon várom a 35 fokot 😀

  6. Le se merem írni, hogy a Lidl-ben vettem. Ott két félét lehet kapni, az egyik filé, három pici érme, már előre be van pácolva, de meglepően kellemses, és asszem sötétzöld a doboza, olyan 1500 körül árulják, a másik pedig a csontos karaj, pácolatlanul, átlátszó nylon fóliában, pácolatlanul, 6 félszelet szintén 1400-ért.Viszont tényleg Új-zélandi, és nagyon jó minőségű.Mascarpone:Nem tudom a márkát, itt a környéken csak azt lehet kapni, nem szarvasi, vmi olasz, és asszem, hogy a Tescoban is láttam már. Sajnos tényleg nem tudom. Azt mondanám rá, hogy nem rossz.ha minden jól megy, akkor mintha a kék szín dominálna a dobozán 🙂

  7. Anonymous says:

    mascarpone: asszem megvan melyik! Köszi!olvastam már interneten, hogy némelyek a vajkrémre esküsznek alternatívaként, na de én nem olyan vagyok:-))kellemes tavaszt mindannyiunknak!

  8. Zsófi says:

    ki kell jutnom Bécsbe bárányért. Évekkel ezelőtt ettem utoljára, Angliában. A legjobbféle hús, imádom :)de legalábbis szereznem kell egy naaaagy szelet marhasültet, mostazonnalrögvest, annyira étvágygerjesztő ez a kép 🙂

  9. Horasz says:

    En spec elfogadom a kihivast marhaporkoltben:)

  10. Bombadil Toma says:

    én a jövőhétre tervezem a grill-szezon nyitást. a születésnapom lesz az apropó, és vagy tizenöt emberre kell sütnöm. így valószínű nem bárány lesz:)) egész oldalasokban gondolkodom… csak jó idő legyen!mascarponéban szerintem a lidlben kapható, olasz milbona a legjobb. 250g./399 forinttal a legjobb ár-érték arányú. ráadásul most “hármat veszel, kettőt fizetsz” akció van.

  11. Pappito says:

    bárányhoz gartulálok, ott nem tudom miért nem divat, de drágának itt is drága, pedig itt van rengeteg. De amíg magyar gasztrobloggerek megveszik drága pénzért, távoli országokban, addig itt se fogják olcsón adni 🙂 (a live traffic feedben wellingtonnak látszom, pedig az megvab ide vagy 700km)Sajnálatos módon a nejem nem rajong a bárányért, pedig az ittenieknek nincs az a faggyús mellékíze, mint ami miatt otthon nem ettem én sem. Nyilván frisshez nem könnyű jutni arrafelé, de ha egyszer sikerül, akkor próbáld ki, hogy friss, nem fagyasztott báránybélszín karikákat csak hagyni szobahőmérsékleten egy órát pihenni, csepp oliván felforrósítani egy kupac rozamringot, rá a karikákat, erős tűzön rövid ideig mindkét oldalt.Ha jó a hús, akkor a rozmaringgal előjön a friss bárányíz, a maga natúrságában, de már nem erőteljesen, hanem visszafogottan.Itt megmagyarázhatatlan módon mentaszósszal eszik a bárányt (még a subwayban is mentaszószt adnak a birkásszenyához) a mentaszósz viszont emberi fogyasztásra alkalmatlan.Darált bárányhúsbe viszont a friss mentalevél nagyon jó, ezt már itt tanultam.(elnézést az okoskodásért, nem akartam Beethovent zenére oktatni)

  12. ani says:

    Tényleg jó lehet a Fűszeres családban.Az ‘egy rész”, az mennyi?És hol történt mindez? A faszenet is vinn kell?

  13. Jucus says:

    Én is a Fűszeres család tagja akarok lenni, sokat kirándulni, és bárányt sütni! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!