Fűszer és Lélek

Könnyű citromfelfújt

Hú, hogy ez mennyire finom!
Ha csak ez az egy recept lenne a Le Cordon Bleu sorozat Édes csemegék című könyvében, már akkor megérné az árát, de egy csomó hasonlóan jó ötlet van benne!
Szóval a felfújt pille könnyű, kellemesen savanykás, mégis a citromhéjtól erőteljesen citrom ízű, szinte elolvad az ember szájában. És az illata!
Ritkán kíván a férjem valami desszertet, de most mégis. talán azért, mert tegnap este kaptunk az anyósomtól egy adag tatárt, és azt evett reggelire. És ha már ilyen királyhoz méltóan indul a reggelre, akkor valami desszert is kell neki. Remélem vacsorára egy üveg száraz pezsgővel tér haza 🙂
Hozzávalók:
vaj a forma kikenéséhez
6 dkg vaj
2 ek liszt
8 dkg cukor (az eredeti recept 10-et ír)
1/2 rúd vanília kikapart közepe (nincs az eredeti receptben)
1 citrom reszelt héja
2 tojás szétválasztva
3 ek citromlé
2,5 dl tej
1 csipet só

A vajat habosra kevertem a cukorral és citrom héjával.
Hozzá adtam a tojások sárgáját, és azt is alaposan elkevertem.
Beleszitáltam a lisztet, majd a citrom levét.
Meglangyosítottam a tejet, és a masszához kevertem.
Felvertem a tojások fehérjét a csipet sóval, de nem kőkeményre, hanem egy kicsit lágyabbra hagytam.
Először csak egy kanál habot kevertem a masszához, majd óvatosan a többit is.
A masszát a kivajazott formába öntöttem, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütöttem úgy, hogy egy tepsibe állítottam a formát, amibe annyi vizet öntöttem, amennyi félig ellepi. Ennyi idő alatt a teteje kap egy piskóta szerű kérget, és az alja fentasztikus sűrű krémmé változik.
Hagytam kihűlni, és megszórtam porcukorral. Lehet enni melegen is, de szerintem jót tesz neki a hűtés.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. chatte says:

    Gondolom naranccsal vagy önmagában, vanília felfújtként is működik…

  2. Szerintem limemal is működik! :-)Egy nagy formába tettem, ami a képen van.Lois, rajtad áll! 🙂

  3. loislane says:

    Celeszterem, mikor is eszünk ilyet együtt?:))))

  4. Erzsebet says:

    Kérdezném, hogy ezt egy tartalmas leves után is fel lehet adni?

  5. gjuci says:

    Több formába, vagy 1 nagyba tetted?

  6. moes says:

    szerinted lime-mal is működik? moes.limefuggo.hu 🙂

  7. Zsuzsi says:

    Nálam már sül is :Dtettem bele egy gondolatnyi Limonchellot is, csak mert van itthon.

  8. duende says:

    Megvettem! :)(Egy citrommániás :)) )

  9. Csilla says:

    Hű, ezt meg kell csinálnom!!!!!!!A férjem is értékelni fogja!Köszi Eszter!Amúgy régóta olvaslak, de csak most írok Neked először!:)

  10. Nem te vagy kezdő, én vagyok figyelmetlen!2 ek liszt kell bele csupán!

  11. Anonymous says:

    Kedves Eszter! Nagyon tetszik a recept (imádom a citromos dolgokat). Érdekelne, hogy mennyi lisztet teszel bele. Kezdő “szakácsnő” vagyok, így nem tudom. :-)Köszönöm! Szép napot!Egy ugyancsak Eszter

  12. Anna says:

    Szia Eszter,megkaptad a levelem vagy megint a spamek között landolt? Nem sürgetés, aggodalmaskodás… :)üdv:Anna

  13. gjuci says:

    Nem akarok kukacoskodni, de mekkora az a forma? Mert nincs, és vennék direkt ezért, nagyon megkívántam… 🙂

  14. Eszti says:

    Kedves Drusza,Nem rossz a recept, de nekem nem volt elég citromos és sütés után gyönyörüen összeesett… És nem csak én jártam igy sajnos.

  15. relisisi says:

    Relisisi….kedves Eszter meg ragadom az alkalmat meg koszoni a sok ertekes receptet.Elarulom neked….elvittem egy parat es keszitettem.

  16. Röné says:

    Kedves Eszter!A minap írta nekem egy ismerősöm, hogy örül, hogy megtalálta a blogod linkjét az én oldalamon, mert az egyik legnagyszerűbb nászajándékuk a te szakácskönyved volt (márciusban) és most a blog bejegyzéseidet is olvashatja 🙂 (ahogy azt én is teszem)A citromos finomsággal kapcsolatban azt kérdezném, hogy 6 kicsi szuflé formába is belefér ez az adag, vagy módosítanom kell rajta esetleg? Valószínű ezt készítem az öcsém ballagására desszertnek :)Reni

  17. Zsófi says:

    köszi szépen!Muszáj vmi süteményt prezentálnom pészachkor, kicsilánynak pont akkor kellett megszületnie. És azt már a kétévesek is tudják, hogy a születésnaposnak “tütü” jár 🙂

  18. Zsófi, simán működik margarinnal!Holnap este el kell kezdenem pészahra sütni, megnézem sikrül-e valami krumpliliszttel a vacak lapos lepényen kívül! :-)És:http://fuszereslelek.blogspot.com/2007/07/narancstorta-liszt-nlkl.htmlEz nagyon nagyon finom, és tömény :-)Liszt nélkül!

  19. Zsófi says:

    Eszter, szted érdemes ezt megpróbálni margarinnal? Most már óvatosabb duhaj lettem 🙂 Sávuotra egyszerűen tökéletes lenne!Meg még arra volnék kíváncsi, hogy tudsz-e olyan sütireceptet, ami pészachra jó, de nincs benne maceszliszt se. Krumpliliszttel, vagy darált dióval pl.

  20. Anonymous says:

    Kedves Eszter!Vendégségbe voltunk hivatalosak és “ajándékba” elkészítettem a felfújtat. Sikeresen túlélte az utat (tömegközlekedés) aztán olyan hamar eltűnt, hogy csak na! 🙂 Nagyon finom volt!Köszönöm a receptet!Lisztes Eszter ;-)(az első kérdező)

  21. Édesem, ez nem az a szuflé fajta felfújt, nem esik össze, az alaj különben is pudingszerű.Lois, komolyan!!Kriszta, örülök! 🙂

  22. krisztina says:

    Isteni! 2 napig csak nézegettem, de ma vettem hozzá formát. Életem első tepsiben-víz-benne-a-forma típusú édessége. Pont olyan lett, mint amilyennek leírod és ahogy elképzeltem. Csak a fele tud kihűlni 🙂

  23. loislane says:

    Most komolyan???:) Rajtam ne álljon, vmikor hozzuk már össze…!!!!:)))Különben is hiányoztok!

  24. édesem says:

    amúgy is terveztem, de most aztán még nagyobb kedvet kaptam hozzá, hogy megcsináljam a néhány napja talált narancsos-citromos souffle receptem (vagy inkább ezt?)! ezek szerint nem igaz, hogy menthetetlenül összeesik, ha nem azonnal sütés után tálalom?

  25. Anna, válaszoltam, köszönöm!Juci, egészen pontosan ez az edény az IKEA-ban kapható, 16 cm széles, és 7 cm magas.Ha valami szélesebb edényben sütöd, akkor is szuper szerintem, csak gondolom nem az 1/4 része lesz a kéreg, hanem mondjuk a fele.

  26. Passz. Le Cordon Bleu recept, nekem mindig működik.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!