Fűszer és Lélek

Zsályás gombaragu

Sokan nem szeretik a zsályát, én padig oda vagyok érte!
Szívem szerint sokkal több ételbe tenném, de ha túl sokat használom, akkor a férjem is morog, aki egyébként havonta egyszer szívesen fogyasztja, a fiamról meg nem is beszélek!
A zsálya pedig nagyon jól átvészeli a telet a kertben, és ilyenkor, amikor más zöldfűszer csak cserépben kapható, a zsálya már új hajtásokat is hoz!
Aki ismeri kicsit a gombákat, az biztosan csodálkozik, hogy mit keres a tányéromon egy Piros csészegomba? Hát igen, ez a gomba nem ehető, jobban mondva ehető, de minek? Semmi íze nincs, a húsa vékony… Viszont tele van vele az erdő, egyes részek szinte piroslanak tőle, és a fiam nagyon boldog volt tőle vasárnap, így szedtünk egy párat, és ha már nem mérgező, díszítésnek használjuk. (Egyébként van aki megeszi, de szeintem nem érdemes!) Legyen meg mindenkinek az öröme!
Hozzávalók a raguhoz:
50 dkg csiperkegomba
2 ek vaj
2 nagy fej hagyma
5 zsálya levél
3 gerezd fokhagyma
2 doboz krémsajt (bármilyen, olyan 30 dkg körül)
só, bors, szerecsendió
1 csokor petrezselyem

1 csomag kész rétestészta
4 ek rozskenyér morzsa
2 ek vaj

A gombát kockákra, a hagymát karikákra vágtam. Vajon sóval megdinszteltem.
Hagytam teljesen elfőni a levét, belenyomtam a fokhagymát, fűszereztem.
Elzártam alatta a lángot, és belekevertem a csíkokra vágott zsályát, majd a krémsajtot is.

A réteslapokból egyenlő négyzeteket vágtam, megkentem vajjal, és egymásra fektettem három darabot. Vajjal kikentem egy muffin sütőformát, abba fektettem a tésztalapokat.
Mindegyik aljára szórtam egy kiskanálnyi kenyérmorzsát, hogy ne áztassa el a lapokat a gombaragu.
Végül belekanalaztam a gombát is. Megcsavartam a tetejüket, és 200 fokra előmelegített sütőbe toltam 20 percre.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Nagypapi, finom? Hát, szerintem erősen feledhető, de valóban szép 🙂

  2. nagypapi says:

    Szia Eszter!grat a csészegomba díszítéshez, koratavasszal üde (és finom) színfolt a tányéron.NP

  3. Anonymous says:

    Ez megint milyen gyönyörű! 🙂

  4. lúdanyó says:

    és milyen finom a zsálya vajban ropogósra sütve !! 🙂

  5. Judit says:

    Nem csak finom, de gyönyörű is !Judit Erdélyből.(Igy külömböztetem meg magam a másik Judittól:-). )


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!