Fűszer és Lélek

Fehérrépa-feketelencse leves

Chili és Vaníliánál olvastam valamelyik nap a fehérrépa krémlevest, és teljesen befészkelte magát az agyamba. Persze hívhatjuk petrezselyemgyökérnek is, de én már csak maradok a fehérrépánál.
Az utóbbi pár évben én is rajongójává váltam ennek a gyökérzöldségnek, de vagy tölteléknek használtam, vagy mártást készítettem belőle bárány mellé.
Érdekes, hogy az ízét nem tudnám kihagyni az igazi, jó húslevesből, de az abban főtt répát mégsem eszem meg. De most ez a krémleves dolog nagyon elgondolkodtatott, ezért megfőztem a sajátomat.
Legközelebb annyit változtatok csupán a receptemen, hogy a feketelencsét nem a kész krémlevesbe főzöm bele, hanem külön vízbe, és csak a végén keverem majd a leveshez. Így nem lesz a krémleves barna színű, hanem szép világos marad, és jobban mutatnak majd benne a fekete lencseszemek.
Hozzávalók:
3 nagy szál fehérrépa
2 fej hagyma
5 dkg vaj
0,5 dl konyak (szerintem 1 dl fehérbor is megteszi, ha nincs otthon konyak)
2 dl tejszín 15 dkg feketelencse (beluga lencse)
só, bors, szerecsendió
A hagymát, és a répát vékony karikákra vágtam, és a vajon megdinszteltem. felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepi, és botmixerrel pépesítettem.
Felöntöttem még 2 l vízzel, fűszereztem, és bele szórtam a lencsét.
Mikor a lencse megpuhult, beleöntöttem a tejszínt és a konyakot is, és utána fűszereztem. Hagytam még egyet rottyanni, és el is zártam alatta a lángot.
Nagyon finom, tartalmas leves lett, kicsit édeskés, mégis pikáns!
Beluga lencsét bioboltban, vagy a nagyobb nemzetközi élelmiszer boltokban lehet vásárolni.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Köszönöm!Sári, igen, Nikon d40-es gépem van.Ági, aranyos vagy! :-)Lesz pitypang, csak legyen már a réten! Ez a beluga nagyon jó kérdés!Marci, előre is nagyon köszönöm :-)Észtország?Így látatlanban azt hiszem, azt a helyet valahogy nagyon tudnám szeretni!

  2. Marton Barki says:

    Kedves Eszter!amikor a blogodat olvasom (mostanság egyre sűrűbben), mindig arra kell rájönnöm, hogy a saját lángosdás blogomat mégsem változtathatom főzőssé, mert magasra raktad a lécet. Gyatrábbat meg minek?A házas ötlet (is) nagyon jó, s ha Észtországból valamikor tavasszal hazalátogatunk, szeretnék is majd hozzájárulni.

  3. Ági says:

    Kedves Eszter!Nagyon szeretem a blogodat, egyszerűen zseniális. Az ötleteid és fényképeid egyaránt kiválóak! :)Most azon gondolkodtam el, hogy vajon a fekete lencsét miért hívják beluga lencsének, amikor a beluga valójában fehér!delfint jelent???Na, erre lennék nagyon kíváncsi…További sok sikert és szép hétvégét!Pitypangu.i.:egy pitypang-saláta receptet szívesen olvasnék itt 🙂

  4. Anonymous says:

    Eszterkém! Én imádom a blogodat, betelni sem tudok vele, hihetetlen vagy. Hogy tanultál fotózni? Még mindig a nikon d40-essel dolgozol? sokszor csókollak,Sári

  5. Katona Richárd says:

    Miért van az Eszter, hogy a te fotóid alapján olyan dolgokat is megkívánok, amiket egyébként nem szeretek? 🙂 (Ui.: az ikres könyv reklámnál a linkben lemaradt egy v betű.)

  6. Pirikenagyi says:

    hu!! ez nagyon jól néz ki! már hámozok is!

  7. Anonymous says:

    Megint egy hozzád illő fantasztikus leves!Ki is próbálom!Tami


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!