Fűszer és Lélek

Múzeum teszt :-)

Rossz időben gyakran járunk múzeumokba, koncertekre, mindenféle szervezett gyerekprogramra. Van, ahol nagyon jól érezzük magunkat, és van, ahol kevésbé. Én most egy öt éves kisfiú, és annak a szülei szemével bírálnám a múzeumokat, programokat.
Próbáltam olyan információt keresni a neten, ahol világosan leírják, hogy egy programot hány éves kortól, hány éves korig ajánlanak, ahol világosan le van írva, hogy mindez mennyibe is kerül, és esetleg egy-két látogató meg is írja a véleményét, de nem nagyon találtam ilyesmit.
Azzal kezdem, hogy múzeumba járni egyáltalán nem olcsó mulatság.
Létezik egy-két igazi gyermekbarát hely az országban, de még mindig többségben vannak azok a kiállítások, amelyek egy 16 év alatti gyereknek szinte semmit nem nyújtanak, minden vitrin mögött van, apró betűs leírásokkal, komor teremőr nénikkel.
Persze a Csodák palotája, vagy a Közlekedési múzeum az mindig befutó egy gyereknél, de először is ezeken a helyeken állandó a teltház, másodszor nem lehet mindig ugyanoda menni.
Múlt hétvégén a Magyar Természettudományi múzeumban jártunk a Ludovikában.
Ez az a múzeum, ami akár jó is lehetne, de mégsem az, csalódottan jöttünk ki, pedig olyan sokat ígérő volt az első pár perc! Érkezéskor egy gyönyörűen felújított előcsarnokba léptünk, valódi XXI. századba.
A plafonról egy óriási bálna csontváza lógott felénk, és én rögtön elképzeltem, hogy milyen jó lesz ez a kiállítás, ha már az “előszoba” ilyen érdekes, és gyönyörű!
Beadtuk a kabátjainkat a ruhatárba, és beálltunk a jegypénztár előtti sorba. Mikor sorra kerültünk, kértem két felnőtt, és egy 5 éves gyereknek való jegyet. Hat év alatt szerencsére ingyenes a belépés, nagyon örültem.
Igen ám, de a kedvetlen, undok pénztárosnő nem jegyet adott, hanem visszakérdezett, hogy mire kérek jegyet. Hát a kiállításra, gondoltam magamban, mire egy táblára mutatott, itt bizony legalább három kiállítás van, mindegyikre külön belépőt kell váltani, plusz fotójegy. (Később kiderült, hogy több kiállítás létezik a kiállításban, amiért mind-mind külön kell fizetni. Ilyen az a terem is, ahol meg lehetne fogni egy teknős pánclját, megsimogatni egy prémet, ilyesmi.)
Rendben, akkor kérek egy állandó belépőt, egyet a dinoszaurusz kiállításra, és egy fotójegyet.
A lepkékre nem? Gondoltam én is undok leszek, és visszakérdezek, hogy miért, tetszett hallani a lepke szót, de nem tettem.
Az állandó kiállítás tulajdonképpen jó. Vannak csontvázak, kitömött, é pár év alatt rettentően elkopott állatok, sőt még egy mamut is.
A terem egyik felében ott van Noé bárkája, kár, hogy ami rajta van, az nagyon szegényes…
Az egyik vitrin folyamatosan szirénázott, de úgy láttam ez csak a szülők idegeit őrli fel, a teremőr nem is hallja.
Ittunk egy kávét a kávézóban, és visszavettük a kabátunkat, mert a dinók az udvaron laktak.
Azt hittem viccelnek! Öt-hat műanyag gagyi dinoszaurusz, elkerítve külön pénzért!
A lepkekiállításra azért csak belestünk, ha már ott voltunk, úgy voltam vele, hogy ha jónak tűnik, akkor kifizetem utólag. De mindössze fotók voltak pillangókról, egy olyan teremben, ahol a helység 80%-a építési terület 🙁
Összegezve, az egész múzeum legérdekesebb része a bálna csontváza az előcsarnokban, amit Bécstől kapott Budapest 100 éve, és 1956-ban egy találat érte, ezért kicsit meg van égve.
Múzeum összességében 5 pont (10 pontból)
Gyerekbarát faktor 5 pont (10 pontból)

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Anonymous says:

  A bécsi Naturhistorisches múzeum viszont egészen kiváló. Szerintem gyerekbarát is, bár a fiaim jóval idősebbek voltak 5 évnél amikor ott voltunk. Mindenesetre lenyűgöző. Nincs olyan nagyon messze és nem is annyira drága, pontosan nem emlékszem az árra, de nem annyival több pénz egy magyar múzeumnál mint amennyivel jobb a tárlat, és nincs is olyan messze.medvedr

 2. Pont egy ilyen helyi földrajz tanár hiányzik, aki izgalomba hozza a gyerekeket akár az ásványokkal, akár bármi mással kapcsolatban!Hát, ilyen nem volt…Medvedr, ez nagyon jó ötlet!

 3. Bt says:

  hogyaszongya:Eintrittspreise:Erwachsene: € 8Senioren, Besitzer der Vienna-Card, Ö1 Club-Mitglieder u.a. Ermäßigungsberechtigte: € 6Kinder 5-14 Jahre, Schüler, Studenten, Lehrlinge, Soldaten,Zivildiener bis 27 Jahre: € 3,50Kinder bis 5 Jahre: freiFamilienkarten:2 Erwachsene und 1 Kind: € 161 Erwachsener und 1 Kind: € 10jedes weitere Kind: € 1,50megnéztem a honlapjukat.szerintem is nagyon jó ötlet!Eszter, szerintem is hiányzik rengeteg helyről a lelkes vezető, tanár, stb… annyira jó lenne.

 4. Anonymous says:

  A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeumban rendszeresen vannak kifejezetten gyerekprogramok is (pl. camera obscura készítés, teáscsésze festés, mesedélután stb.), bár nem tudom, pontosan hány éveseknek. Szerintem érdemes feliratkozni a hírlevelükre, mindig küldenek előre tájékoztatót. Belépő felnőttnek 1000,-, 6 év alatt ingyenes. Üdv: Judit

 5. jem says:

  Ha jól gondolom, ugyanazon a hétvégén jártunk ebben a múzeumban (ha láttál egy családot három kissé nyafogó gyerekkel, mi voltunk). A tapasztalataiddal abszolút egyetértek, és azért gondolom, hogy egyidőben voltunk, mert a pénztárossal kapcsolatban dettó mi is ezt kaptuk 🙁 A lepkekiállítás nulla, a dinók pedig nálam is kicsapták a biztosítékot! Hát sajnos ez van, no money a fejlesztésre.

 6. Pappito says:

  Hopp Ferenccel egyetértek, az Ipar után ő a második kedvenc.No, de nem ezért írok, hanem azért – no nem bírálásból – mert kinő a szakállam, mire bejön az oldalad, annyi a sok színes izébizé a széleken, meg mindenféle hivatkozások meg linkek.Nem gondoltál még arra, hogy a posztoknak írjál leadet, ahelyett, hogy egy kilométer hosszan görgethető legyen lefelé a főoldalad? Csak egy kérdés, nyilván most is kivárom, mire betöltődik 🙂

 7. Pappito, arra nem, de már régen le akartam szedni egy csomó mindent, és most megtettem. Remélem gyorsabb lett.A másik, hogy hamarosan nagyon sok minden megváltozik itt az oldalon, és akkor lesz főoldal, meg ilyenek, de az még egyenlőre titok.:-)

 8. Pappito says:

  szuper, sokkal gyorsabb lett! köszönöm!Csak nem lesz gasztroportál a fűszereslélekből? 🙂 Jó, tudom, titok 🙂

 9. Erzsebet says:

  Fiamat óvodás kora óta elvittem pesti múzeumokba. Akkor léteztek különböző vasúti kedvezmények. Akkoriban a Közlekedési Múzeum volt gyerek barát. Nagyon szerették nézni a terepasztalon futó kisvonatokat. Dinoszaurusz kiállításon is voltunk a Ligetben. Gimnazista volt, amikor megnéztük a Zsidó Múzeumot és zsinagógát. A Dohány templomban dolgozó idős úr nagyon érthetően foglalkozott velünk. Fiamnak megmutatta a héber betűket is. Maga a zsidó negyed atmoszférája is igen tetszett. Fiammal megtudtam szerettetni a zsidóságot is. Én is dolgoztam pénztárosként egy egyházi múzeumban. Most egy olyan nő került oda, aki nem ért semmihez, csak protekciós. Idős nagynéném ott teremőr. Amikor meglátogatom a vendégekkel is foglalkozom.

 10. r- says:

  oh, nem csak rossz idoben erdemes muzeumba jarni, hanem nyaron, 40 fokban, amikor ugy sut a nap 11 es 3 kozott, h tenyleg nem lehet kimenni az utcara, na mi akkor nyomtunk le jofele legkondicionalt muzeumturakat a gyerekkel, es amugy altalaban egy jofej teremorneni/bacsi ezerszer tobbet er, mint minden mas, nyaranta a pango muzeumokban szivesen meseltek, amugy nemzeti muzeum, meglepoen gyerekbarat, fiugyerekeknek erosen bejon

 11. Anonymous says:

  Jó hogy írtál ilyen témában is! Éppen most nézegettem, hogy a mi 5 évesünket milyen múzeumba érdemes elvinni. A Természettudományit néztem ki. De ezek után el fogok gondolkodni azon, hogy érdemes-e.Még a Mezőgazdasági Múzeum is nyerő szerintem egy 5 éves fiúgyereknek. A Közlekedési Múzeum botrány! Semmit nem lehet megfogni, a terepasztalok pont akkorák, hogy egy 5 éves forma vagyis ovis gyerek nem látja, fellépő nincs kirakva nekik. A kordonok is pont akkorák, hogy szemmagasságban semmit nem látnak tőle. Vagy végig görnyedve kell kukucskálni alatta, vagy meg kell fogniuk a kötélt. De akkor meg szól a teremerőr. :(Sajnálom, hogy ennyire szegényes a gyerekbarát múzeumok kínálata.

 12. Anonymous says:

  De azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Közlekedési Múzeum örökké favorit lesz a gépek és mindenféle masinák szerelmeseinek! :)))Így az én ovis fiaim is természetesen imádják! 🙂

 13. Cinkapanka . . . says:

  Sziasztok!Amit ajánlok az ugyan kültéri, de jobb időben szerintem nagyon élvezhető. Habár még nem tapasztalat, mert most szombatra van betervezve a kirándulás. A cél a veresegyházi Medveotthon.http://www.medveotthon.hu Olyasmi mint az állatkert, itt viszont nem ketrecek vannak hanem egy nagy körbekerített terület macikkal és farkasokkal. A maciknak lehet mézet venni amihez adnak óriási fakanalat és azzal lehet őket etetni.Nekem barátnőm ajánlotta láttam róla képeket is. Nagyon jónak tűnik.Pesttől 45 perc vonattal a belépő egységesen 300 ft/fő, és menza is van ahol lehet választani felnőtt és gyerekmenüt is.Egyébként programkereséshez ajánlom következő oldalt: http://www.gyerekprogram.hu/index.php

 14. Rapsonné says:

  Pont ma reggel hallgattam a rádióban, hogy nyílik a Predátorok c. kiállítás a Term.tud-ban. Nem lehet, hogy emiatt volt a nagy építési terület?Nekem még eszembe jutott valami, ami teljesen off, de nálunk az oviból tavaly a középsősök a MÁV Szimfonikusok egy órás “foglalkozásán” voltak, gyönyörű volt.Medvepark tényleg jó.

 15. Gabriella says:

  Szia!Most talátam a blogodra, a sajt azóta is lázban tart, rohanok tejért! :)Mi nagy múzeumlátogatók vagyunk. Igaz az fiam csak 2,5 éves. Szerencsére mindent szépen végignéz, ha nem is érti. Igaz, ez Neki kisebb élmény, és tényleg kevés gyerekbarát múzeum van Budapestn. Lehet, hogy vidéken jobb a helyzet. A Vasúttörténeti park a favorit. A medveotthon is nagyon jó, minden évben megyünk. Nagy felfedezés volt számomra, hogy a farkasok is mézet esznek, meg fakanalat! 🙂 Van házi állat is, de volt 1-2 vad is.Érdemes még kilátogatni a Budakeszi vadasparkba is, ott van Európai bölény is.Sőt, Salgótarjánba is érdemes elmenni a Bányamúzeumba. 3 része van, történei, külszíni és földalatti. A legjobb a földalatti rész, mármint egyedi. Felnőtt 100 Ft, gyerek 50 Ft. április 1-jétől 10-15 óráig van nyitva. Ha pedig már ott van az ember, akkor érdemes megnézi a somoskői Petőfi-házat, és ha átmegy a Szlovák olvalra, a bazaltömlést is. Ha pedig egy kicsit tovább megy, és van kedve mászni, akkor a Salgói várat is, na meg onnan a kilátást. Minde 15 km-en belül van.A lepke kiállításra most készültünk, de már csak múlt idő, sajnálom. :(G.

 16. Anonymous says:

  Eszter! Ha még nem késő, akkor ajánlom figyelmedbe az esztergomi Duna múzeumot is. A víz világnapja alkalmából várják a gyerkőcöket érdekes programokkal. Én két éve vittem az osztályomat ( 8-9 éveseket ) és Nekik nagyon tetszett! Sok sikert!Üdv: Ildi alias Sárkányfűárus

 17. Rapsonné says:

  Azért az ásványgyűjteményt meg kell védenem, legalábbis a férjem (aki hobbiból földrajz tanár) velük komoly izgalomba hozza a gyerekeket. 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!