Fűszer és Lélek

Rejtő Jenő kiállítás nyílik holnap

Rejtő jenő Kiállítás nyílik holnap, vagyis kedden a Zsidó Múzeumban, Rejtő Jenő legendás élete címmel. (1077 – Budapest Dohány utca 2.)
Gondolom az írásait senki nem kell bemutatnom! 🙂
1905. március 29-én született Budapesten harmadik gyermekként egy zsidó családba Reich Jenő néven. Bátyjai Lajos és Gyula. A magyarosítás során a Rejtő nevet választotta magának. Egykori lakásukat ma emléktábla díszíti. Gyenge testalkatú gyermek volt, csak kamaszkorában erősödött meg.

Elemi iskoláit a Kertész utcai községi Polgári Fiúiskolában végezte. Magyar, német és történelem tárgyakból jó volt, de általában csak elégséges. Elemi után kereskedelmi iskolába került, de onnan hamar kirúgták, mert bántalmazta egyik tanárát, állítólag annak antiszemita megjegyzései miatt. Jó barátja lett Rózsa Jenő ökölvívónak, az ő hatására később ökölvívó-edzésekre is bejárt. Ekkoriban már nagydarab és robusztus megjelenésű volt, valódi bokszolóalkat. Egyik edzésén az edző, Székely József úgy eltalálta az arcát, hogy eltörte az orrnyergét. Ez élete végéig meglátszott az orrán. Bár egy időben még a Spárta és az FTC edzésére is bejárt, ekkor abba kellett hagynia az edzéseket.

19 évesen jelentkezett színitanulónak Rákosi Szidi színésziskolájába. Sok tehetsége nem volt, évekig csak statisztaszerepeket kapott. Közben gyermekkori barátjával, Buttola Edével Nagykörút néven újságot adott ki, de ez csak egyetlen számot ért meg. Színészként később komolyabb szerepeket is kapott, de csalódottá vált a „csak jó” alakításai miatt. Már ekkor eltávolodott a színjátszástól, de amikor egy előadáson mint sebesülthordozó a nyílt színen elejtette Törzs Jenő színészt, mennie kellett a színháztól.

Világ körüli utazása
Tizenkilenc évesen Heltai Jenő és Márton Miksa ajánlólevelével Berlinbe utazott, hogy az ottani színházakban tanulja a színészmesterséget. Mivel szerepet nem kapott, és a pénzéből is csakhamar kifogyott, továbbállt a városból, és igen hosszú, két évig tartó utazgatásba kezdett. Bejárta egész Európát, sőt, még Észak-Afrika partjain is megfordult. Utazásai során rengeteg munkát elvállalt, volt többek között hajómunkás, heringhalász és mosogató is. Marseille-ben végkimerültségében jelentkezett a Francia Idegenlégióba, de a kimerítő szolgálat hamar megtörte, és az ezredorvos egészségügyi okokból leszerelte (van olyan vélekedés is, mely szerint megvesztegette az orvost, és olyan is, hogy nem leszerelték, hanem egyszerűen megszökött). Ezután kisebb-nagyobb kitérőkkel visszatért Budapestre.

Egy év múlva újra útra kelt, és Bécsbe utazott. Közben Budapesten a halálhírét keltették, Karinthy Frigyes pedig, aki a párfogója volt, írt egy cikket róla a Pesti Naplóba, melyben arra kérlelte, hagyja abba a bujkálást, és fedje fel magát. Erre Rejtő hazatért. Később napvilágra kerültek olyan feltevések is, mely szerint Karinthy és Rejtő együtt találta ki ezt a „csínyt”, Rejtő népszerűségének növelése céljából.

Írói pályája
1927-ben végleg hazatért, és mint lapszerkesztő kezdett munkához. Nagykörút című lapja azonban csak egyetlen számot élt meg. Nádasi Lászlóval, gyermekkori barátjával kezdett írni bohózatokat, első közös darabjukat, a Gengszteridillt 1932-ben mutatták be. Rejtő egyre ismertebb lett, színpadi kabarékat és operettszövegeket írt, az egyik legsikeresebb művét, az Aki mer, az nyer című színdarabot 1934-től több mint százötven alkalommal adták elő.

A színpadi művek mellett ekkoriban kezdett ponyvaregényeket írni, első alkotásai – melyek „filléres regény” formájában jelentek meg – a Párizsi front, a Vissza a pokolba, a Minden jó, ha vége van, vagy a Jó üzlet a halál voltak. Eleinte Lavery álnéven írta a regényeket, majd amikor jelentős sikereket ért el, bevallotta, hogy ő volt a szerzőjük. A Nova kiadó hatására felvette a P. Howard álnevet, mert a tapasztalatok azt mutatták, a vásárlók előnyben részesítik az angol írók munkáit. A vadnyugati regényeket Gibson Lavery néven írta.

Utolsó évei és halála Rendkívül gyorsan írt, ennek ellenére sok időt töltött munkával. Gyakran egész éjszakákat átdolgozott, rengeteg kávét ivott és altatót szedett be. Ennek, és a túl fordulatos fiatalkorának köszönhetően az idegrendszere nagymértékben meggyengült, és 1939-től sok időt töltött idegszanatóriumokban. Tovább rontottak a helyzeten az időközben kitört háború, és a zsidótörvények, utóbbi miatt már nem is publikálhatott a saját neve alatt, így más írók műveiben segédkezett.

1942. október 9-én az Egyedül vagyunk című nyilas lap cikket közölt Rejtőről, nehezményezve benne, hogy az író ugyan zsidó származású, mégis nyugodtan írogatja a regényeit a kávéházban, és nem kapott még munkaszolgálati behívót. Ennek hatására súlyos betegen, a nagykátai kórházból hurcolták el munkaszolgálatra, és egy század részeként Ukrajnába került. Ott a nehéz viszonyok és a hatalmas hideg hamar felőrölték a szervezetét, és 1943. január 1-jén meghalt.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Pirikenagyi says:

  Na ezt nem tudtam, hogy a Kertész utcába járt iskolába. Mert én is!

 2. boj says:

  Rejtő nagyszerű. Szerintem pl. Maugham nyúlt is tőle rendesen, bár Ashenden a hírszerző vagy Zsákutca nyomába sem ér egy légiós vagy Piszkos Fredes történetnek.Ellenben a megítélésük közös: akárcsak Maugam, Rejtő is “első a másodikak között”, sosem tudott betörni a szépirodalomba. Legalábbis egyesek-kettesek szerint.Akik persze tévednek.

 3. Mindennapi Manna says:

  És Krakkóban múzeum lett Schindler gyárából:)

 4. Mirelle says:

  Egy utcára a lányságom színhelyétől nőtt fel… (Tigris utca, Naphegy)Az élete margójára egy verse:Anyám”Anyám! Ha jönnek, s mondják majd nekedHogy fiad egy elzüllött, rossz bohémNe fájjon értem drága jó szivedHisz annyi rosszat követtem el én.Anyám! Ha jönnek, s mondják majd NekedHogy sírva járkálok az éjszakánÉs hajnalban részegen nevetekAnyám! Fordulj félre, s ne gondolj reám.Ha jönnek s mondják majd NekedHogy egymagámban halkan suttogokS riadtan néznek rám az emberekNe hidd azért majd, hogy bolond vagyok.Mert boldog vagyok olyankor Anyám,Ha halott mezőt járok egymagám…Felejts el engem…elveszett csatám…És zsákutcába visz az én utam.Azért mégis.. .ha mondják majd neked…Hogy.. .hajnalban.. .egy gázlámpa… alattKeresztül lőttem hörgő mellemet…Anyám!…sirasd meg… nyomorult… fiad.”

 5. duende says:

  Nagyon szeretem. :)Klasszikus, örökbecsű, csodálatos humorral megáldva. Nem is ember – Rejtő számomra szellem(iség).

 6. Tami says:

  Rejtő Jenő a legjobb! szerintem kötelezővé kéne tenni pár regényét az iskolákban, rögtön szívesebben olvasnának a gyerekek.

 7. Anonymous says:

  Ez legalább annyira szomorú, és megható, mint Kabos Gyula élete és halála 🙁


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!