Fűszer és Lélek

Savanyú vetrece dödöllével

h-savanyu+vetrece,+dodolle.jpgMár csak ezekért a fantasztikus nevekért és érdemes elkészíteni ez az ételt.
Tegnap este unokabátyám járt nálunk a kisebbik fiával. Nekik késztettem vacsorára a vetrecét, gondoltam, ez olyan jó kis népies, meleg étel, igazi jó vendéglátó fogás.
Érdekes módon a 12 éves Benedek a vetrecét megette, de a dödölle nem ízlett neki, Dávid viszont csak a dödöllét volt hajlandó megkóstolni, vetrecéről szó sem lehetett. Ezzel nem okozott nagy meglepetést, bizalmatlanul méregette a tál tartalmát, de a savanykás ételeket akkor se díjazza, ha történetesen vega. Már pedig ez távolról sem volt az. Természetesen elénekeltük az egy tál dödöllét is!
Már írtam róla, hogy amíg egyesek levesesek, vagy süteményesek, addig én vetrecés vagyok, annyira szeretem ezt az ételt!
Szerencsére az unkabátyámnak is ízlett, kérte is, hogy írjam majd le a receptet, miután megtudta, hogy nincs benne a könyvben. Hát igen, se a füstölt szalonna, se a tejfölös hús nem éppen a kóser konyha remekei 🙂
Hozzávalók a vetrecéhez:
1 kg marha fehérpecsenye
20 dkg füstölt szalonna (húsos)
3 dkg vaj
1 kk pirospaprika
3 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 citrom lehámozott héja (krumpli hámozóval)
1/2 citrom leve
1/2 l száraz fehérbor
4-5 babérlevél
2 ek mustár
Só, bors
2 kk majoránna
5 dl tejföl
2 dl tejszín
1ek liszt
Az apróra vágott szalonnát kisütöm, hozzákeverem a vajat, rádobom a hagymát és üvegesre párolom. Megszórom a paprikával, majd a vékony csíkokra vágott húst. Mikor a hús kifehéredett, borsozom, rádobom a babérlevelet, és hozzáadom a mustárt, majd ráöntöm a bor felét, és egy deci vizet. Egy órát párolom alacsony lángon, belekeverem a többi bort, sózom, meghintem majoránnával, hozzáadom a fokhagymát is. Teljesen puhára főzőm. Mikor elkészült, kiszedem a babérlevelet, és a citrom héját, majd behabarom a lisztes tejföllel, és felöntöm a tejszínnel is.
A tejszín kimaradhat, de szerintem nagyon kellemesen selymesíti az ízeket.
Hozzávalók a dödölléhez:
1 kg krumpli
2 nagy fej hagyma
2 kk édes nemes pirospaprika
só, bors
liszt
kacsa vagy libazsír (lehet olajjal is, de a zsírtól sokkal jobb íze lesz)
A krumplit apró kockákra vágom, és sós vízben puhára főzőm.
Mikor megfőtt, annyi vizet hagyok rajta amennyi ellepi, és a vízzel együtt összetöröm a krumplit. Visszateszem a tűzre, és nagyon gyors kevergetés mellett elkezdek lisztet beledolgozni a masszába. Erős férfi kéz kell a keveréséhez, én a férjemmel szoktam csináltatni úgy, hogy én fogom a fazék fülét 🙂
Mikor formázható állagúvá válik a massza, elzárom alatta a lángot.
A hagymát kockákra vágom, zsíron üvegesre fonnyasztom, majd meghintem a paprikával.
Ebbe a hagymás zsírba mártogatom a kanalat, amivel kanálnyi galuskákat szaggatok a krumpliból.
Én sütőben sütöm az elkészült dödöllét még 20 percig, de van aki szerint ez nem is dödölle, hanem ganca, vagy gánica. Sőt egyes helyeken lábosban pirítják, nem tolják sütőbe.
Végül is szerintem ez már teljesen mindegy, a lényeg, hogy nagyon finom, nagyon laktató, és nagyon olcsó köret. Természetesen egyszerűen aludttejjel is megállná a helyét, de nagyon finom juhtúróval, esetleg rásütött kolbászkarikákkal is.
dödölle,+savanyú+vetrece

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Szia!Köszi szépen,mindenképpen ki fogom próbálni:).Niki

  2. Anonymous says:

    Igen, ez étel!És én mennyire megenném a menzás vacak helyett…Na, kellemes hétvégét kívánok!Zoli

  3. Anonymous says:

    Ha már tréfli legalább legyen jó!-ba ez aztán belefér.medvedr

  4. Házisárkány says:

    ÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓó!Anyám!Ha katolikus lévén tartanám a 40 napos nagyböjtöt,akkor most mehetnék gyónni!!!!!Megyek haluskát enni pirított szalonnával,friss tehéntúróval és tejföllel!!!!Teljesen megéheztem ettől a recepttől!!!!

  5. Szecsődi says:

    Szia!A dödölléhez kb. mennyi liszt kell,vagy milyen sűrűségűnek kell lennie a “masszának”?Köszi!Niki

  6. Hettie says:

    Hello EszterA citromot (hej, le) mikor teszed bele?Koszi x

  7. Niki, annyi liszt kell bele, hogy olyan laza törtkrumpli állaga legyen, formázható legyen a kanállal.Hettie, a hússal egyszerre teszem bele a citromhéjat.

  8. svenjazz says:

    Kedvencem a savanyú vetrece!Én citrom nélkül, kis ecettel ismerem, érdemes egy nappal előtte bepácolni a marhát hagymával, mustárral, babérlevéllel, borssal.

  9. Hettie says:

    igazad van svenjazz, en negy oraig foztem a husit. Azert igy is nagyon finom lett, de legkozelebb pacolom elotte.

  10. zsoka says:

    Nekem kevésnek tűnik az a két fej hagyma 😀 De én úgy szeretem a dödöllét, ha szinte több benne az aranyosra pirított hagyma, mint a krumpli. Amúgy a gánica a minden pirított dolog gyűjtőneve Anyám szokott csinálni búzagánicát, azt is tejföllel jó enni, de nekem nem ízlik. Ugyanígy létezik kukoricagánica is. Jó kis régi göcseji étkek.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!