Fűszer és Lélek

Reteklevél pesto

Egészen biztosan itt a tavasz!
Barátnőm megérkezett az első kosár friss, harsogó retekkel, és ilyenkor ez szerencsére gyakran ismétlődik. Annyira finom az édes, ropogós retek, hogy kifli alig fogy hozzá.
Tudtátok, hogy a retek leveléből kiváló pesztó készíthető? (Apropó, hogy kell írni, pesto, vagy Pesztó?)
Én nem tudtam, most mondja a barátnőm, hogy ez állítólag már tavaly is rettentő divatos volt 🙂
Ja, kérem, mi még a dödöllénél tartunk, divatos ételek? Persze, persze…
Viszont a reteklevél pesztó valóban nagyon-nagyon finom!
Arra azért érdemes odafigyelni, hogy ha lehet, olyan levelet használjunk hozzá, amelyiket nem egy nappal korábban permeteztek!
Hozzávalók:
5 dkg reteklevél (szerintem két csomó reteknek van ennyi szép, és egészséges levele)
2 dkg mandula a barna héja nélkül
2 dkg dió
5 dkg parmezán (nekem Lajta sajtom volt itthon, ami semmiben nem hasonlít a parmezánhoz, ugyanis puha, és sokkal büdösebb, mégis nagyon finom lett vele a pesztó)
2 gerezd fokhagyma
só, bors
1-1,5 dl olívaolaj
pár szál snidling apró darabokra vágva
A diót, és a mandulát száraz serpenyőben picit megpirítottam.
A hozzávalókat a snidling kivételével a turmixba öntöttem, és eldolgoztam. A snidlinget csak a végén kevertem hozzá, hogy darabos maradjon.
Tésztával is nagyon finom, de egy szelet hirtelen sült csirkemellel is csodákat tesz.
Isten hozott napsütés!
Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Eszter says:

    Nahát, a retek levele ehető? Annyi mindent lehet tőled tanulni. Köszönöm az újabb felvilágosítást.

  2. Abban biztos lehetsz :-)És:Jön, jön, jön!A medvehagyma is.

  3. Vercsi says:

    Végre valami, amit ezek szerint előbb ismertem mint te :)Hollandiában ettem tavaly, penneével, és sok-sok füstölt sajttal.A nyál is összefutott a számban, ahogy írom.

  4. Anonymous says:

    A rukkola pesztót is próbáld ki, az is nagyon finom!

  5. Hát ebből is látszik, hogy mennyire le vagyok maradva :-)Próbálta már valaki a repceolajat? Ott azt írnak. Milyen? Én még soha nem kóstoltam.

  6. Anonymous says:

    nemetorszagban napraforgoolaj helyett hasznalnak sokszor repceolajat, jobban megterem, nem kell neki annyi napsutes. izesben semmi kulonleges, egyszeru etolaj. agi

  7. duende says:

    Én pestot még nem csináltam belőle, de salátákba már évek óta használom a szép retekleveleket. Sosem dobom ki, mert nagyon finom. A repceolaj nekem ízlik. Kicsit más ízű, mint a napraforgó, de jó szerintem. Sütni is szoktam benne.

  8. Akkor jó,hogy én olívaolajat használtam.salátába én is ettem már valahol, most, hogy mondod. És valóban fincsi.

  9. M. L. says:

    Hu de gyonyoru fotok! Nagyon gusztusos! Grt!

  10. Anonymous says:

    off Ízbolygó már vagy egy hete elérhetetlen nekem. Nálam van a hiba vagy más sem tudja megnyitni? Semmilyen más honlappal nincs probléma.K.

  11. napmátka says:

    Hát én nem tudtam…sajnos. Ma hozott Apu gyönyörű retket, nagyon megörültem neki. Olyan szép volt a levele is, sajnáltam kidobni, de nem tudtam, hogy ehető…ezidáig.(Bezzeg a karalábéleveleket mindig félreteszem…)

  12. lúdanyó says:

    Megint gynyörűek lettek a képeid :)Lenne egy technikai kérdésem a képekkel kapcsolatban: hogy tudsz ilyen nagy képet feltölteni a blogodra? Nekem lekicsinyíti 400×300 pixel méretűre, akkor is, ha a nagy méretet jelölöm ki, nálad pedig azt látom, hogy egy ilyen nagy kép 400×600 pixel méretű. Valahol biztosan be lehet állítani, de nem találom. Köszönöm.

  13. timm says:

    hol veszitek már ezeket a csinos üvegeket, a deliciousdays is pont ilyet használ, ez nem lehet véletlen!!! 🙂 de most komolyan, honnan honnan

  14. Ezt a picikét nem tudom, de ehhez nagyon hasonló, fél literes az IKEÁban várja a gazdáját :-)Lúdanyó, email ment.

  15. chili&vanilia says:

    ó. ezt én is kinéztem a delicious days-en, itt is nagyon guszta!!

  16. Tami says:

    Én se tudtam, hogy van ilyen, de nagyon jól hangzik, ki is próbálom. Nálunk márvány sajt van itthon, és mogyoró olaj, de gondolom nem ugranak majd ki a turmixból. 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!