Fűszer és Lélek

Hámán táska (Hámán füle)

Hurrá purim van!
Vagyis most két napig kicsit több alkoholt iszunk, mint szoktunk, este mulatunk, délelőtt pedig megnézzük a gyerekeket a jelmezbálban. Meghallgatjuk az Eszter tekercsét, pár percre gyerekek leszünk, és kerepelünk, dobogunk, és csapkodunk, ha meghalljuk Hámán nevét.
És persze Hámán-táskát sütünk, és eszünk.
Nem tudom mikor, és ki által került a hűtőmbe egy üveg házi eperlekvár, de nagyon hálás voltam neki! Ettem én már sok jó eperlekvárt, de ez most túltett mindegyiken.
Purimról már írtam tavaly, most nem ismétlem magam, aki kíváncsi ennek az ünnepnek az eredetére, annak ajánlom figyelmébe a régebbi írásomat. (Lustaság fél egészség!)
Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
4 csésze liszt
4 tojás
3/4 csésze cukor
1 csésze margarin vagy vaj
1 ek narancshéj
2 kk sütőpor
1 csipet só
1 kk vanília kivonat
1 ek narancslé (A margarin parve, vagyis páros, míg a vaj tejes. Ez fontos lehet annak, aki figyel a kóserre!)
A hozzávalókból tésztát gyúrok, lisztezett deszkára borítom, majd 3 mm vastagra nyújtom. Köröket szaggatok belőle, és mindegyik kör közepébe egy kiskanálnyi lekvárt halmozok.
Lehet diós, vagy mákos töltelékkel tölteni, sőt süthetünk kenyértésztából paradicsommal, és sajttal sós változatot is.
A tészta három oldalát felhajtom, és összenyomkodom, hogy a lekvár ne folyhasson ki.
180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt sütöttem szép pirosra.
A recept a Chabad szakácskönyvből származik, és nagyon vicces benne, hogy nem jam-et, vagy valami hasonlót ír a könyv, hanem LEKVAR-t 🙂

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. emmeri says:

    Még vmikor 2012 decemberében(?) csinálhattam meg, és nagy sikert aratott (konkrétan mind1 szálig/darabig 🙂 elfogyott). Akkor a netes bejegyzés alapján csináltam 1 fügés verziót is, de most (2013) sehol sem találom ezt a verziót, a könyvben sem. Jól emlékszem, h a füge citromlével volt összedolgozva és cukor nem kellett bele, mivel a füge alapjáraton elég édes?

  2. Melcsika says:

    Boldog Purimot-és dedikálást.MGL

  3. Melcsika, köszönöm!Móni, igen, hétvégében Warhol lázban égetm! 🙂

  4. Zsófi says:

    Purim száméách!A könyvedben lévő receptből már csináltam egy adagot, de konkrétan szétfolyt a tészta a sütőben: nagy, lekvárosközepű pacnik lettek. Amiket hajszálvékonyra nyújtottam, azok megőriztek vmicskét az eredeti háromszög alakból. De meg se közelítik a tieidet. Párvénak csináltam, uh. margarint és vizet használtam. Okozhatta ez a galibát?

  5. Zsófi, Purim szameach neked is!A margarinnak elvileg magasabb a víztartalma, mit a vajnak, ezért egy kicsit lehet folyósabb, de ennyivel nem kéne neki!Én is jártam már így a mindig sikerülő receptemmel, nem tudom mi lehet az oka 🙁

  6. marguerite says:

    hehhe, nekik biztos a LEKVAR hangzik olyan varázslatos egzotikusan, mint nekünk a CHUTNEY! 😀

  7. Anonymous says:

    Szerintem a margarin nem parve, sok tejport tartalmat. A régi zsidó ételek c. szakácskönyv cerst ajánl, de nem tudom mi az.Üdvmedvedr

  8. Zsófi says:

    Medvedr, erre a bizonyos “cers”-re céloztam (ceresz, és nem véletlenül szokták córesznek csúfolni ;)), ami egy 100%os növényi margarin. Lehet amúgy kapni ilyet is nem kósert, pl. a Biopont margarint.Eszter: azért a lányom így is elfogyasztotta, nem tiltakozott az alakja ellen 😀 ált. olajjal szoktam helyettesíteni a vajat, lehet, most is ezt kellet volna. Na majd jövőre 🙂

  9. Medve dr, én is írni akartam, hogy persze csak a kóser margarin kóser, de van ez így pár dologgal.Zsófi, a férjed mit mond a vajról? Szerinte is kóser hekscher nélkül is?Mondjuk nekem nem számit, én a tejet simán megeszem tréfliként is, de azért érdekel.

  10. gjuci says:

    Segítség! Mennyi egy csésze margarin? Ritkán csomagolják csészeformájúra.

  11. Zsófi says:

    Eszter, mi chalav iszráelt eszünk, uh. mi nem esszük. A magam részéről, mielőtt férjhez mentem, simán ettem nem chalav iszraelt, aztán úgy döntöttünk, hogy ezt a nehezítést (is) magunkra vesszük, szóval személyes véleményünk, hogy rendben van a hechser nélküli vaj, ha nincs benne állati eredetű adalékanyag, de mi nem esszük.De pl. Szarvason a Meggle vajat szokták használni, és sokan használják a …. öööö…. hogy hívják….. az a holland vaj, ami szemtelenül drága….nem jut eszembe a neve. Ez a rövid és tömör válaszom 😉


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!