Fűszer és Lélek

Rozskenyér szendvics dióval

h-diós+rozskenyér1Régen írtam kenyérről, pedig nagyon gyakran sütök.
Ez most egy rozskenyér egyharmad simaliszttel, nagyon hosszan kelesztve, amolyan dolgozó nő módra. Igazán jól sikerült.
Formában sütöttem, egyszerre négyet, amit három részre tudok vágni szendvicsnek. ezek a szendvicsek sokkal laktatóbbak mint a bolti, fogalmam sincs mi lehet ennek az oka!
Egy ilyen harmadnyi darab kevés kéksajttal és salátával több, mint bőséges ebéd.
A kenyér másfél nap alatt készül el úgy, hogy egyik este lefekvés előtt foglalkozom vele 5 percet, aztán másnap reggel egy negyed órát, illetve este még tíz percet, és a következő reggel megsütöm.
Tehát, első este összekeverek:
2 pohár teljes kiőrlésű rozslisztet
1 pohár vizet
1 dkg friss élesztőt
Mély tálba teszem, fóliával letakarom és másnap reggelig pihentetem.
Reggel hozzá keverek a dagasztó géppel még:
2 pohár teljes kiőrlésű rozslisztet
2 pohár sima fehérlisztet
1 pohár vizet
2 kk sikért
1 ek mézet
2 dkg élesztőt
1 kk köményt
1 kk koriandert

2 marék diót
0,5 dl olívaolajat
Fóliával letakarom, és beteszem a hűtőbe estig.
Este teszek bele sót, és még egyszer átgyúrom, majd lisztezett deszkára borítom, és négy részre osztom.
hosszúkás cipókat formázok belőle, majd sütőpapírral bélelt téglaformába teszem, újra lefóliázom, és mehet vissza a hűtőbe.
Reggel kiveszem sütés előtt 30-40 perccel, és megszóróm a tetejét liszttel. Mire a sütő felfűt 200 fokra, hosszában bevágom a tetejét egy pengével a kenyereknek, és betolom őket a melegbe.
Nekem 35 perc alatt sült meg.
Az uzsonnás posztnál írta valaki, hogy ő céklát reszel a férje szendvicsébe. Kipróbáltam, nagyon finom!diós+rozskenyér

 

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Igen, nem fele-fele :-)Akkor passz…Nagyon sajnálom, nem tudom mi történhetett.

  2. lúdanyó says:

    Ténnyleg nagyon szépek lette! mekkora formákban sütöd őket? Ha jól látom, akkor ezek olyan lapos, hosszúkás, baguette szerű kenyerek lesznek, ugye?

  3. Bodza says:

    A napokban bújtam át az összes kenyér receptedet, tavaszi szendvics készítési láz jött rám, de gondoltam addig nem készítek azért sem, amíg nem süt a nap! :)))Olyan ez a képed, mintha nem is ilyen ronda idő lenne, nagyon jó!!

  4. Zempléni Pista says:

    Húúú Eszter, most ebédeltem, de ez a szendvics isteni…:-)

  5. T. Tamás says:

    Csodálatos hangulata van.A képeidről mindig az IKEA katalógusok jutnak eszembe, azoknak is olyan barátságos, otthonos a hangulatuk.

  6. Lúdanyó, ezek a téglaformák, amik hasonlítanak a gyümölcskenyérformához.Bodza, reggel még nem esett, igaz nem is sütött a nap :-)Pista, majd megkóstolhatod!Tamás, ez két ok miatt lehet:1, nagyon sok IKEÁs cuccom van, és konyhám is az.2, az IKEA katalógusok tényleg jók! 🙂

  7. Anonymous says:

    Kedves Eszter!Gondolom buta kérdés, de első este is hűtőbe rakod pihenni a tésztát, vagy csak másnap?Krisztina

  8. napmátka says:

    De jó tavaszias e salátával!

  9. Anonymous says:

    Szia Eszter!Egy életen át hálás leszek ezért a kenyérkéért !!!!!!!!!!!!!!Megsütöttem és hát valami isteni.Köszi KÖSZI!!!!!!!!!Üdv Tinka

  10. Melinda says:

    Megsütöttem ezt a kenyérkét,de nekem nem sikerült.Igaz,hogy elfogyott,de a színe is sötétebb lett,és elég tömör volt a tészta,nem ilyen szép lukacsos:( Én a VitaMill teljes kiőrlésű lisztet használtam hozzá, mérőedénynek pedig bögrét, és mindent betartottam,amit írtál. Van esetleg ötleted,hogy mi lehetett a gond?

  11. Krisztina, első éjjel.Melinda, nem tudom, mi lehet, én is vitamilt használtam.A bögre 2,25 dl nálam.Volt sikér is, kellő idő is?Csodálkozom, hogy sötétebb lett, mert azért ennek a fele sima fehér liszt.

  12. Melinda says:

    Igen,tettem bele sikért is,és az időt is kivártam. Azt írod,hogy fele fehér liszt,lehet,hogy félreértettem,de első este 2 bögre rozs,és másnap reggel még 2 bögre rozs,és kettő fehér? Én így kevertem,de ez nem fele-fele.

  13. Anonymous says:

    Gyönyörű!Nekem mindig olyan kőkemény tégláim lesznek a rozsból, még fele-fele aránynál is :(kipróbálom ezt a módszert!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!