Fűszer és Lélek

Bodrogközi zöldpaszulyleves

Amikor pár hete a könyvtárban ücsörögtem, kezembe akadt egy recept amit rögtön másnap el is akartam készíteni, de akkor olvastam a legújabb VKF kiírást, miszerint használjunk olajos magvakat, úgyhogy a receptet megtartottam erre az alkalomra.
Csak az alapgondolatot mentettem át a saját változatomba, ugyanis a levest őrölt tökmaggal sűrítettem.
A könyv szerint pár évtizede rengeteg tököt termeltek a Bodrogközben, és a magjából olajat ütöttek. Természetesen ezer módon igyekeztek felhasználni a magot még, így zöldséglevesek sűrítésére is.
Én még annyit csavartam a dolgon, hogy főzetem bele egy sajtgaluskát, amit dióval dúsítottam, ha már olajos magvakat kértek tőlünk, akkor legyen több féle.
Hozzávalók a leveshez:
50 dkg zöldbab
4 ek tökmag porrá őrölve
1 fej hagyma
olaj
tökmagolaj
pirospaprika
só, bors
1 csokor kapor
2 babérlevél
1 ek méz
1 ek ecet
3 dl tejföl
Hozzávalók a diós sajtgaluskához:
5 dkg füstölt sajt lereszelve
2 ek megpirított, majd megdarált dió
4 ek liszt
2 tojás
1 szál pici, lereszelt sárgarépa
só, bors
petrezselyem
A leveshez a hagymát felkockáztam, az olajon kevés sóval üvegesre fonnyasztottam. Rászórtam a paprikát, majd a zöldbabot, és pár percig pároltam. Felöntöttem vízzel, mézzel, és a babérlevéllel fűszereztem, majd puhára főztem.
A kaprot felaprítottam, és elkevertem a tejföllel amibe az őrőlt tökmagot szórtam. A tejfölt a levesbe csorgattam, sóztam, borsoztam.
A sajtgaluskához összekevertem a hozzávalókat, és 30 percig pihentettem. Kiskanállal galuskákat szaggattam belőle a gyöngyözve forró levesbe.
Érdemes próbát végezni a galuskával, ha szétfő, akkor tenni bele még egy kevés lisztet!
Mikor a galuskák megfőttek, még ízesítettem a levest egy kevés ecettel és tökmagolajjal.
Én eszperente nyelven nem tudok beszélni, de egy pár anagrammát ideírok a Bodrogközi zöldpaszulylevesből:
abodi drog ezek lösz ölyv plusz
abodi drog keze lösz ölyv plusz
abodi egek ölyv plusz rozs zöld
abodi egek ölyv plusz szor zöld
abodi elköp szesz völgy zordul
abodi ergo kezd lösz ölyv plusz
abodi eszel korpusz völgy zöld
abodi öklöz roll vegyed zsupsz
abodi okul pedz szel ször völgy
abodi ölyv pedz szögel szurkol

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kijavítottam a receptet :-)Jól sejtetted, a tejfölbe kell. Ezek szerint sajtfüggő a galuska.Érdemes próbát végezni a galuskával, ha szétfő, akkor tenni bele még egy kevés lisztet!Ezt is beleírtam.Azért örülök, hogy ízlett!

  2. Rapsonné says:

    Szia Eszter!Kinyomtattam a receptet, megcsináltam, és ott maradt az őrölt tökmag. :-))) A végén belekevertem, gondolom, a tejfölhöz kellett volna a kaporral együtt.Meg nekem szétestek a gombócok, így egy sűrű, nem túl szép leves lett, aminek fantasztikus íze van. Számítottam rá, hogy savanyúleves lesz belőle (erdélyi anyósom sokszor csinál savanyúkat).Nagyon finom. Köszönjük

  3. Anonymous says:

    …és ha méz helyett egy pupek ek házi sárgabarack lekvárt keverek bele ?…Üdv: spajzcetli

  4. Mian says:

    Ezzel a levessel nagyon felizgattad a fantáziámat! Egyénként is imádom a zöldbabot, meg a tökmagot is. A sajtgaluska meg már csak a korona a tetején! 🙂

  5. ritarenata says:

    nagyon jo lenne ha a leves illata is atjönne az interneten.szia, rita

  6. Finom is, bár a férjem szerint túl kapros 🙂

  7. Maimoni says:

    Aaaaaaaaaah, ez a leves fantasztikusan néz ki!!!

  8. frazon zsófia says:

    plusz ez is királyság: “abodi öklöz roll vegyed zsupsz” 😀

  9. kicsi vú says:

    Hú, ez tök jó ötlet! Mindig vadászom a jó tökmagos recepteket. Köszi!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!