Fűszer és Lélek

Baileys panna cotta

Ezt a panna cottát már egy pár hete is elkészítettem, de valahogy eltüntettem a képeket róla, és közben elfogyott az egyik fontos hozzávaló is, úgyhogy várni kellett az ismétlésig. (Naná, hogy a Baileys “párolgott el” az üvegből)
C&V hívta fel egyszer a figyelmem a Dunaparkban kapható panna cottára, aminek a tetején mákszemek vannak, méghozzá egészben, és eszméletlen finom amikor a lágy, krémes, tejszínes desszert elolvad az ember szájában, és picit pukkan a mákszem a fogak alatt!
Azóta én is mindig így készítem, legyen az gyümölcsös, vagy ez eredeti változat, illetve Baileys-es, mint ez a mostani. Mert úgy tűnik, hogy az élvezeteket mindig lehet fokozni!
Hozzávalók:
1 dl Baileys
3 dl tejszín
1,5 dl tej
0,5 dl espresso kávé
cukor, ízlés szerint
1 rúd vanília
4 lap zselatin
mák
A vanília rudat hosszában félbevágom, majd a tejszínnel elkevert tejbe kaparom a belsejét. Beledobom a kikapart vanília rudat is, és a cukorral és kávéval együtt gyöngyözve öt percig főzöm, majd elzárom alatta a lángot.
Közben hideg vízben beáztatom a zselatin lapokat, majd kinyomkodom belőle a vizet, és elkeverem a forró tejszínes krémbe.
Csak a legvégén öntöm bele a Baileys-t.
Hagyom szobahőmérsékletűre hűlni, közben néha megkeverem, hogy ne bőrösödjön be a teteje. Formákba öntöm, és 3-4 óra alatt hűtőben kihűtöm.
Tálalásnál egy fél pillanatra forró vízbe mártom a formát, és kifordítom belőle a panna cottát, majd megszórom a tetejét mákkal.
A barátnőim mindig kérdezik, hogy hol vásárolom a formákat, amibe gyakran töltök mindenféle krémeket, zseléket. Nos, ezek homokozó formák. Nyáron 100 forint körül veszem őket, jobbnál jobb pudingformák kaphatóak ilyenkor fillérekért! 🙂

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. L. says:

    Csak egy kérdés, főző v. habtejszín kell bele????

  2. Vesta says:

    Valami fantasztikusan néz ki!(Elő is kell most vennem legalább a Baileyst a bárszekrényből, hogy el tudjam képzelni a desszerted ízét 🙂 ) Milyen ízesítésűt tettél bele, én kávésra v. karamellásra gondolok!

  3. Mishmesh,alias Dorka says:

    Köszi, (nem biztos, hogy magamtól mártottam volna:) Piros teherautó-formában meg tényleg nem olyan jó felszolgálni:)

  4. Dorka, ha pudingot teszel bele, akkor előtte mártsd vízbe, hogy ne ragadjon bele!

  5. Mishmesh,alias Dorka says:

    :-)Le akarom szedni innen a képernyőről.de jófej dolog ez a homokozóforma!!!! Körtésbe, almásba, teherautósba fogom tenni a pudingot gyerekzsúron. Sőt sütőtökformájú is van,abba meg a sütőtökszuflét:)

  6. Köszi lányok!Anyuka homokozóformával, és babakonyhában főz 🙂

  7. kisrumpf says:

    Homokozó formák – te nő, miket ki nem találsz! 🙂

  8. ManóAnyó says:

    Ez nagyon fincsi lehet, nem lehet nem kipróbálni. És a homokozóforma nagyon jó ötlet!

  9. Ildinyó says:

    A Baileys is hmmm, a panna cotta is hmmmm, hát együtt meg még inkább hmmmmm….

  10. fakanal says:

    jééé, pont úgy néz ki, mint egy bagel:)

  11. ritarenata says:

    nagyon inycsiklandozo.kiprobalom.

  12. Katona Richárd says:

    Hát azon nem csodálkozom, hogy a Baileys rejtélyes, felfedezhetetlen módon gyakorta eltűnik. 🙂

  13. duende says:

    Istenien néz ki!!! :))És a homokozóformák átlényegülése… zseniális! :))

  14. Böbe says:

    Esztert találtam a Marie Claire honlapján is! tudom, tudom, én is feltűzve hordom a hajam a mindennapokban, de így, leengedve, fantörpillás 🙂

  15. Nagai, szerintem az áfonya erre is jó, de a karamell is megteszi.Nem tudom mennyi zselatin lehet, majd utána nézek valami átváltó táblázatnak :-)De az a lényeg, hogy kevés!

  16. Anonymous says:

    Ezt ki kell próbálnom.Van pár originál homokózóforma a gyerkőcök játékai között, máris előkeresem1 :)Micsoda jó ötlet :)4 lap zselatin az hány gramm porzselatin? :)Köszönöm

  17. Ngai says:

    Jah… 🙁 Én a párommal egy iszonyat jó olasz étteremből hozattam magamnak panna cottát, mert a bóti nem teszi meg : ) De abban nem volt Bailey’s… Jaj mamám. Öntetre van valami extra ötleted? Én áfonyaöntettel szeretem!

  18. trinity says:

    Ennek nekiugrok én is! Nagyon szép lett, mint mindig…De ez a homokozóforma:O Sosem jöttem volna rá! Naggggggyon kreatív vagy!!!(A csudába, az én gyerekeim már nagyok, nem fogok homokozóformát találni szobájukban…de venni, azt igen:D )

  19. Anonymous says:

    Kedves Eszter!Régóta zugolvaslak, és imádom a receptjeidet és az írásaidat. De most a Marie Claire-ben megjelent interjúban megemlített “lassúzáson a konyhában” elsírtam magam.Köszi: Helga

  20. Böbe, nemrég vágattam le ilyen rövidre, mert előtte derékig ért, azt mindig összefogtam, ezt most gyakran hordom így :-)Nagy elhatározás volt, nehezen hoztam meg, annyira megszoktam a hosszú hajat.

  21. Anonymous says:

    Csodálatos!És emberkínzás is ilyet munkaidőben posztolni!Julcsi


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!