Fűszer és Lélek

Sajtos-almás batyu

Nagyon jó ötleteket kaptam tegnap uzsonnacsomagolás ügyben, be is indult a fantáziám. Ma reggel már nem csak egyszerű szendvicset csomagoltam a férjemnek, de a “céghez” is ezt vittem munkareggelinek.
Attól a pillanattól kezdve, hogy elővettem a lisztet a szekrényből, pontosan egy óra telt el addig, amíg becsomagoltam a batyukat.
Persze ezt az időt nem töltöttem végig a konyhában, valódi munkám 15 perc volt vele mindössze, plusz a mosogatás. Olyan uzsonnát, amivel egész reggel szöszmötölni kell nem tudok készíteni, persze a hosszú elkészítési idő nem számít, ha este is el lehet végezni. A pékáru viszont csak frissen jó.
Mindent egyszerre öntöttem a dagasztógépbe, és hagytam, hogy 20 percig eldolgozzon magában. Közben megfőztem a kávét, felébresztettem a gyereket, és kikészítettem a ruháját, amit az apja segítségével vett fel.
Kiborítottam a tésztát a liszttel megszórt nyújtódeszkára, és kétfelé vágtam. Erre csak azért volt szükség, mert egyszerre nem fért el ekkora tésztalap a deszkán. Vékony, kb. 3 mm vastag lappá nyújtottam, és a formázó hátsó felével köröket szaggattam belőle.
Ezt a fajta “derelye” készítőt háztartási boltokban árulják általában, három méretben. Én most a középsőt használtam.
Összesen 16 batyum lett ebből a mennyiségből. Ez a fajta tészta nagyon jól fagyasztható, de a mennyiséget lehet felezni is.
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg finomliszt
só, bors
7 g instant élesztő
1 ek méz
2,5 dl langyos tej
0,5 dl olívaolaj
Tehát, mindent a robotgépbe tettem, és jól kidolgoztam a tésztát.

A tésztakorongokat a formázóba tettem, a szélüket körben megnedvesítettem vízzel, hogy jobban összetapadjon. A közepére egy darab sajtot, és egy cikk almát tettem, majd összenyomtam a batyut.
Szerintem a füstöltsajt-alma, és a kéksajt-körte kombináció a legfinomabb.
200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt sütöttem szép pirosra.
Nem kentem meg a tetejét tojással, szerintem így is nagyon szép lett, de aki akarja, nyugodtan tegye meg, sőt, meg is szórhatja mákkal, vagy szezámmaggal.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Julia says:

    Eszter, az előzőben írtad, hogy kis rostanyag is kéne. Én ezt úgy oldom meg, hogy MINDEN liszttartalmú ételbe teszek egy kis teljes kiőrlésűt is (az ételtől függően kb a liszt negyede – max fele teljes kiőrlésű). Nem szeretjük a megaegészséges, ámde téglaszerű kenyereket, viszont egy kevés teljes kiőrlésű liszt elfér mindenben, a legfinomabb süteményben is, és így még megmarad az eredeti, finom állaga. Én ebbe a batyu-tésztába is tennék.Saját sztori: Nálunk a reggelizés volt sarkalatos kérdés, amikor a Pasi eldöntötte, hogy végre leszokik a cigiről, de nagyon félt, hogy hízik majd egy csomót. (Szép nagy, magas és tekintélyt parancsoló férfiú amúgy is:- )Megígértem neki, hogy ha tényleg leszokik, gondoskodom róla, hogy ne hízzon meg… Mivel édesszájú a lelkem, az esti csokivadászatot kellett elsősorban megakadályozni, ezért minden nap reggelire sütit kap (benne teljes kiőrlésű liszt, méz, barnacukor…), így azért az édességigénye legalább részben kielégül – bár elsőre bejelentette, hogy ő nem reggelizik úgyse. Aztán érdekes módon, ha süti van, akkor mindig tud reggel is enni :- )Rávettem az ebédelésre is (azt rendel a munkahelyén), és igyekszem uzsonnát is küldeni neki. Így a napi egy, esti étkezésről (plusz csoki: -) átszokott a napi 3-4-re, és egy év alatt nem hízott egy dekát se, és a gyomrát se fájlalja azóta!

  2. Fruzska says:

    Gyönyörű lett ez a finomság is:) Le a kalappal a reggeli aktivitásodért, én ha reggel felkelek és elkészítem a gyerekek dolgait, magamra már csak fél perc jut, nemhogy még süti uzsit is csináljak. Fantasztikus vagy. Az alma a sajttal nagyon szuper ízharmónia, a körtével sem lesz rossz majd ősszel. Ügyes vagy.

  3. Köszönöm, fiúk, lányok!Zsóka, konkrét helyet most nem tudok, én a Lidl-ben vettem, de régebben a vasedényből volt egy zöld színűm, csak az idők során eltört.Figyelni fogom, és ha látok, akkor bekommentelem ide.

  4. trinity says:

    Tényleg nagyon szép, mint minden étel, amihez nyúlsz!

  5. Orsi says:

    Én is nagyon jó ötleteket kaptam az uzsis posztodból,többeközött rátaláltam a tortilla receptedre.Hogy az milyen finom!Én ma azt vittem uzsira,sőt ebédre is azt ettem,úgyhogy köszönöm Eszter!

  6. Karoly says:

    Eszter, ez nagyon jól néz ki. És amilyen egyszerüen hangzik, és amennyire ezt kombinálni lehet…Köszi!

  7. zsoka says:

    jah, a tésztakészítőről beszéltem. 😀

  8. zsoka says:

    Írj le légyszi egy konkrét boltot, ahol lehet ilyet venni, már régóta keresem… ha pesten járok be akarok szerezni egy ilyet!Köszi!

  9. Anonymous says:

    Gyönyörű!Ki is fogom próbálni!!!!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!