Fűszer és Lélek

Fűszeres aszalt szilva

Tartom magam ahhoz, hogy tavasz van, de néha be kell látnom, hogy a hőmérő nem hazudik. Vagy ha az mégis, akkor a hatalmas szél semmiképp.
Dávid itthon volt egy pár napig, délelőtt a játszótéren próbáltuk meg elütni az időt, igaz fél óra elteltével tűzpiros arccal, a hidegtől elgémberedett újakkal próbáltunk hintázni, aztán beláttuk, hogy a focizás maradt csak nekünk, ha nem akarunk megfagyni.
Szaladtunk hazafelé, és valamilyen forró, fahéjas, szegfűszeges dolgon gondolkoztam, ami szép lassan ki is kristályosodott, forralt bor volt az 🙂
Annyira mégsem rossza a helyzet, hogy hétköznap délelőtt forralt borozzak egyedül, de a hozzávalókra továbbra is vágytam. Így főztem egy olyan lélekmelegítőt, amiből Dávid is ehet, és mégis minden benne van, amire vágyom, még a vörösbor is.
Készítettem egy túrógombócot, amit aszalt szilvapürével tálaltam.
Hozzávalók:
25 dkg magozott aszalt szilva
1 dl vörösbor
1 ek vaj
4 ek méz
1 kk őrölt fahéj
2 csipet őrölt szegfűszeg
A szilvát késes robotgépben összeaprítottam, egy kis lábosban ráöntöttem a bort, vajat, a mézet, és a fűszereket is. Kevergetve 4-5 percig forraltam, hogy az alkohol elpárologjon belőle, és a méz miatt le ne égjen.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. gjuci says:

  Én is nemrég mérgeztem 🙂 De akkor még nem olvastam azt a cikket.

 2. Juci, mérgezem a gyereket :-)Öten ettünk ebből a mennyiségből, és nem dülöngélt utána a gyerek, ennek ellenére figyelemre méltó amit írsz!Medve dr, mennyi konyakot tettél abba a levesbe? 🙂

 3. Anonymous says:

  Hát igen. Nekem egyszer sikerült bes*gg*elni a főzés közben konyakkal felturbózott francia hagymalevestől .medevedr

 4. gjuci says:

  Németül tudóknak szerintem nagyon érdekes. A 10 leggyakoribb tévedés a konyhában:http://sz-magazin.sueddeutsche.de/texte/anzeigen/28084Fél óra után még 35% benne marad.”Reiner Alkohol (und nur reiner) siedet schon bei 78 Grad. Mischungen von Alkohol mit anderen Flüssigkeiten, vorwiegend Wasser, sieden aber wegen des enthaltenen Wassers auch schon einmal erst knapp vor 100 Grad. Alle trinkbaren und zum Kochen verwendeten alkoholischen Getränke haben nun einen Alkoholgehalt von 9 Prozent (belgisches Bier), 12 Prozent (Wein) oder, maximal, 40 Prozent (Schnaps). Es sind darin also bis zu 91 Prozent Wasser enthalten, das einem Verdunsten (Sieden) des Alkohols erst einmal entgegenwirkt. An der University of Idaho wurden die genauen Werte ermittelt: Eine kochende Soße oder Suppe mit Wein oder Schnaps enthält noch bis zu 85 Prozent des zugegebenen Alkohols. Längere Kochzeiten führten wie erwartet zu geringeren Anteilen. Nach einer halben Stunde waren immerhin noch 35 Prozent enthalten und selbst nach zweieinhalb Stunden enthielt eine Soße noch 5 Prozent der ursprünglichen Alkoholmenge. “

 5. gjuci says:

  Vigyázat! Még ha 15 percig is főzöd a bort, az alkohol kb. 50%-a még benne marad. 5 percnél meg még sokkal több.

 6. 25 dkg túróEgy egész tojás, a fehérje habbá verve1 dl búzadara (ha van akkor durumbúza dara, az sokkal jobb)CukorSóEgy órát pihentetem a masszát, majd lobogó vízben kifőzöm.

 7. Éva says:

  Megkérdezhetem, hogy csinálod a túrógombócot?Nagyon jónak tűnik ez az aszalt szilva szósz, de én még gombócot se nagyon tudok főzni.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!