Fűszer és Lélek

Dió-burgonyakrémleves

h-dió+burgony+kremlevesNagyon finom!
Hétvégén már kezdtem bízni a tavaszban, persze tudom, hogy korai volt még, de sütött a nap, elkezdtek csicseregni a madarak, és érezni lehetett a föld illatát. A frissen kiolvadt földnek legalább annyira jó az illata, mint eső után az erdőnek, úgyhogy én már láttam lelki szemeim előtt a rügyeket, erre tessék, azt olvasom ma, hogy komoly fagyokkal köszönt majd ránk a február.
Rögtön meleg levest kívántam, és miközben leszaladtam a zöldségeshez, hogy hagymát vegyek, kitaláltam valami egészen mást, és összefutott a nyál a számban, annyira biztosra vettem, hogy finom lesz a végeredmény. Az is lett, úgyhogy bátran merem ajánlani mindenkinek kipróbálásra. Én főtt krumpliból készítettem, de még jobb lett volna héjában sült krumplival, legközelebb abból főzöm.
Hozzávalók (5-6 tányérnyi leveshez):
0,5 kg krumpli
15 dkg pikáns sajt (én cheddart tettem bele, de parmezán, és Pannónia is jó lett volna)
15 dkg dió, száraz serpenyőben megpirítva
3 dl tejszín
2 ek olívaolaj
só, bors, szerecsendió
0,5 citrom reszelt héja
1 ek citromlé
1-2 kk szárított tárkony
A krumplit megfőztem sós vízben. Mikor megfőtt öntöttem még rá annyi vizet, hogy egy ujjnyira ellepje. Belereszeltem a sajtot, utána sóztam, borsoztam, reszeltem rá egy kevés szerecsendiót, és citromhéjat. Hozzá kevertem a tejszínt és a citromlevet is.
A pirított diót felaprítottam, majd a kétharmadát szintén a levesbe szórtam. Forrásig melegítettem, majd összeturmixoltam. Mikor elkészült olajat locsoltam a tetejére, megszórtam tárkonnyal, és tálalásnál a maradék dióval.
Fantasztikusan kiemelte az ízeket ez a kevés elturmixolt dió, más krémlevesekbe is el tudom képzelni.dió+burgony+kremleves1
Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Marjann says:

    Beleforraltam a tárkonyt is és mivel kevés dióm volt, ezért a tetejére is sajt ment (gouda),de nagyon-nagyon finom lett!

  2. Marjan says:

    Ki fogom próbálni, aktuális krémlevesmániámba pont beleillik 🙂

  3. napmátka says:

    Mostanában egyre több dologba kerül nálunk pár szem dió (lehet, hogy a saját termés az oka?)Ez a leves is megfogott, biztosan kipróbálom.

  4. Házisárkány says:

    Krumpli is meg dió is….finom lehet,szép is…majd a Zuramnak elkészítem….

  5. Tami says:

    Ez tényleg finom! Most főtt meg, minden volt hozzá, csak pikáns sajt nem, de egy kis Edami-val is isteni volt! Mindig a legegyszerűbb dolgok a legjobbak!

  6. Hú, ez gyors volt!Örülök, hogy neked is ízlett!

  7. Lau Málna says:

    Eszter könyve a kezembe és a háromsajtos rakott krumpli már a sütőben :):):):)Nem értették az emberek a Nagydiófa utcai könyvesboltból kilépve miért ér fülig a szám a szakadó esőben.Jó kis Dúzsi féle 2008-as Fürtikével fogjuk leöblíteni a cuppogó falatokatPusziMálnus

  8. duende says:

    Szuper ez a leves! Krumplifüggésem újabb tárgya lehet!

  9. biolka says:

    Kedves Eszter,én annyira szeretek itt nálad lenni… Este ha már jó fáradt vagyok, és nincs kedvem semmihez, hát leülök ide eléd, és barangolok, “otthon”. Örök hála érte! (És persze, jókat is főzök, újra lelkesen)

  10. Zsuzsi says:

    Nagyon finom lett, engem ennyi sajt kiütött, a fele is sok lett volna bele! Annyira különleges, ahogy a pirított dió ropog a fogam alatt… jó ötlet.

  11. Szonja says:

    Jól néz ki, valószínűleg hasonlóan finom! Van egy csicseriborsó-krémleves receptem, amire emlékeztet.

  12. Katona Richárd says:

    Ez jóóól néz ki!Egyébként (ezt a szót nagyon gyakran használom, le kellene szoknom róla), én is elhittem hogy tavasz lesz. Olyan jó volt egy kicsit!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!