Fűszer és Lélek

Egytál a fák újévére

Tu Bisvát, vagyis a fák újéve közeledik lassan. Ilyenkor szokás minél több Izraelben is termő gyümölcsöt ennünk, de legalább hétfélét biztosan. Én már most el kezdtem készülni az ünnepre, hogy minél többféle étellel lakassam jól a Tu Bisváti széderen a barátaimat.
Egyszer Bitter Brunó barátunk azt mondta, hogy létre lehetne hozni egy Fűszeres Eszter generátort, ami csak úgy ontaná magából azokat a recepteket, amelyek valahogy így kezdődnek: Ez a recept valahogy úgy született, mint a pékné csülke… 🙂
Nem tudom más is észrevette-e már, de való igaz, imádom az olyan egytál ételeket, amihez szinte csak össze kell dobálni a hozzávalókat, majd elővenni a sütőből a fantasztikusan forró, illatozó végeredményt.
Ezzel a recepttel most két legyet ütök egy csapásra, hiszen VKF pályaműként is olvasható, de ünnepi előzetesként is. Túl egyszerű lett volna, ha sólettel pályázok, pedig az aztán az egytálételek királya! 🙂
Az étel hat óra alatt készült el a sütőben 100 fokon, de lábosban szerintem két óra alatt megvan. Én reggel tettem oda, és mikor délután hazaértünk, még forrón vettem elő a sütőből.
Hozzávalók:
4 vastagabb szelet marha hátszín
2 szál póré
10 gerezd fokhagyma
20 szem aszalt füge
10 dkg mazsola
4 szál sárgarépa 1 csokor petrezselyem
20 dkg olajbogyó
2 babérlevél
kakukkfű
rozmaring
só, bors
2-3 dl száraz vörösbor
4-5 marék gersli
víz (vagy zöldség, ill. marha alaplé)
3 ek libazsír
Én öntöttvas lábosban készítettem, de egy sima fazék is megteszi. Felforrósítottam a lábost, majd beletettem a zsírt. Gyorsan megforgattam benne a húst, rögtön rászórtam a vastag karikákra szelt pórét, a megpucolt, de egészben hagyott fokhagymagerezdeket. Megkevertem, rászórtam a répát, olajbogyót, fügét, és mazsolát. Sóztam borsoztam, felöntöttem a borral, és annyi vízzel amennyi ellepi. Fűszereztem, és a tetejére dobtam a gerslit is. Ment is a sütőbe. Aki otthon van amíg fő a vacsora, az nyugodtan megkeverheti félidőben, de ha ez nem történik meg, akkor se lesz semmi baj.
Mire elkészült pont eléggé elfőtt a leve, és a gersli rendesen be is sűrítette.

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Erzsebet says:

    Elkészítettem az ételt. Nagyon kü-lönleges. Nálunk is szerepel a gers-li. Decemberben készítettem sültkacsacombot bécsi ricsettel.

  2. napmátka says:

    Nagyon finomnak tűnik és az edényed is…egyszerűen gyönyörű!

  3. Köszönöm, az edényem nevében :-)A Lidl-ben vettem 500 forintért pár hete.

  4. Anonymous says:

    Hú ez csodálatosan hangzik!Egyszer már főztem tőled aszalt sárgabarackos csirkét ( a könyvedben van) és komolyan mondom, nekem étel még olyan jól nem esett.Ezt is ki fogom próbálni!Hajni

  5. Katona Richárd says:

    Egyébként a zsidó konyhában sok olyan étel van aminél az összevalókat csak össze kell dobálni – ezek a kedvenceim, az ilyeneket magam is meg tudom csinálni :)És Eszter, mit tervezel nekünk írni február 9-re, ha már most túlestél ezen? 😉

  6. Tücsi says:

    Mennyie szuper téli fogás! Bevallom,én nálad olvastam először egyáltalán a gersliről, és azóta nagy barátunk!

  7. mili says:

    …a rugelach hozott erre a blogra, az is Tu Bisvat-ra készült ha emlékeim nem csalnak, de ez a csoda még jobban megfelel az izlésemnek, amiről csak úgy mint a pofonokról nem szoktunk vitázni. Egyszemélyes ide v.oda ezt ki fogom próbálni.Mili néni (nem a MiLLi!)

  8. gabojsza says:

    Hi, hi, sólettel én pályáztam:-)))Ez is nagyon kedvemre való lenne!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!