Fűszer és Lélek

Egy kis játék

Mit jelent ez? Minden szó vagy mondat egy recept része, tehát a főzéshez kapcsolódik! A megfejtést a szavak mögé írtam zárójelben!

  1. eleven bors (egész bors, az eleven szót más egész fűszer megkülönböztetésre is használták)
  2. kukrejtel (húsleves alapból készített mártás, melyben a tárkony és a zsálya íze dominál)
  3. trágyát csinálni, megtrágyázni (fűszerkeveréket, édes, cukros keveréket csinálni, majd az ételt a tálalással megszórni ezzel)
  4. radócz (sok tojásból, lisztből készült tészta, amit sokféle képpen használtak fel: panírozásra, sütemények alapjaként, a lerásokból úgy tűnik, hogy nagyobb konyhákon mindig volt késznél radócz)
  5. pinnáta (sütőlap, illetve fedeles öntöttvas sütőedény)
  6. erdeifű (erdei, azaz vaddisznó feje (!) , fejedelmi asztalokon sokáig kiemelkedő fogás volt)
  7. kölöderrel tyúk (ez egy gombócféle neve)
  8. a kis haját is így kell elhánynod (a vékony bőrét is le kell húzni)
  9. tikonynak csak a székját (sokan tudtátok, hogy ez bizony a tojás sárgája)
  10. megojózik a tészta (ragacsossá, nyúlóssá válik, nagyon örültem neki, hogy van, aki ezt még hallotta a nagymamájától!)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Molnárgörény says:

    Eszter, Ráth-Végh István megvolt? Ő is ír éppen elég hasonlót, meg idéz középkori recepteket. Tikmony és hasonlók ott is szerepelnek.

  2. Köszönjük Juc!Ildi, türelem! :-)Hát, azt azért nem állítanám, hogy ismerem Szántó Andrást, pusztán egyszer beszélgettüónk egy jót, és postázott egyet a könyvéből.

  3. Ildi says:

    jaj, az kimaradt, hogy annyira irigyellek, amiért személyesen is ismered Szántó Andrást, szerintem minden könyve kiváló!

  4. Ildi says:

    Na jó, de mi a megoldás?Eszter!!!!Hallod?????Olyan kíváncsi vagyok!

  5. rpanni says:

    én is csak a kilencest tudtam 🙂

  6. Grenadine says:

    nekem már a szemem kezdett megojózni, mert olyan fiygelmetlen vagyok, hogy azt hittem anagramma, mégis képtelen voltam új szavakat alkotni 🙂

  7. Katona Richárd says:

    Ez nekem magas 🙂

  8. Még nem mondok semmit, de van benne egy nagyon vicces dolog, ami gondolom abból adódik, hogy bizonyos dolgokat 3-400 év távlatából egészen máshogy hívunk már 🙂

  9. Anonymous says:

    Szia Eszter!Én ennyire jutottam… :-)1. friss, egész bors2. fűszeres húslevesből készült mártás, amelyben egyebek mellett a zsálya és a tárkony dominál.3. Zsírt, szalonnát, húst a főzelékre rakni 5. öntött vaslap vagy öntött vasból készült edény6. 18-35 centis zöld növény, fehér virággalPuszi,Niki Egerből

  10. Tami says:

    Egyiket se tudom, pedig nagyanyám használta a megojózik a tészta kifejezést, de már meghalt, nem tudom megkérdezni. Kíváncsi leszek!Milyen könyv?

  11. Ez az én nagy szerencsém! 😀 De könyvből könnyű…. (Na, nem mintha én másként tudnám!)9: nyert!

  12. GRENADINE-nak:Eleven borsbevon lesre bors eleven elvon sebre levon sebre Csak hogy anagramma is legyen 🙂

  13. Bbaszi says:

    Én tudom mi az a megojózik a tészta: túl ragacsosssá válik! A többiről soha nem hallottam.

  14. Kedves K, ez nagyon érdekes, már nézem is a kis rajzfil összefoglalóját a filmnek, ha lesz időm írok is róla!Köszönöm a tippet!

  15. Palócprovence says:

    A megoldást sajnos nem tudom :(, de küldtem Neked valamit:)))http://palocprovence.blogspot.com/2009/01/lelst-kaptam.html

  16. Anonymous says:

    Off.Ha valaki esetleg UK-ben vagy Írországban, tv-ajánló:The true cost of cheap food.http://www.channel4.com/programmes/dispatches/episode-guide/series-3/episode-1ma este 8. Channel 4. (csak mert itt már sokszor volt szó mekiről jó minőségű alapanyagokról,a river cottage-ról…)K.

  17. Katona Richárd says:

    Na végre, hazatérhettem az orvostól. Utálok kórházba járni…Eszter, az nlcafe.hu oldalon írják, hogy marketingben dolgozol. Az mit jelent? (csak miattad olvastam, nem törzshelyem az az oldalom:P)A válasz leveledet pedig epekedve várom 😉

  18. M says:

    Csak tipp:„a kis haját is így kell elhánynod”-ra: az apró héját (kicsi pikkelyét) is így kell leszedned. „tikonynak csak a székját”-ra: a tojásnak csak a sárgáját.A többire tippem sincs. 🙂

  19. Vesta, tényleg aranyosak vagytok, de volt itt már más komment is, na!De azért egy titkot még elárulhatok, a napokban jeleni meg a februári száma a Vidék Ízének, abban is leszek 🙂

  20. Vesta says:

    Írjál lécci róla, látod, hogy kíváncsiak vagyunk!

  21. Tami says:

    Miért? Más is megteszi! A Marie Clare-t se mondtad, és a Magyar Narancsot se! Tessék büszkének lenni!

  22. Igen, én vagyok az! :-)Az a helyzet, hogy az utóbbi hónapokban nagyon sok sajtómegjelenés volt a könyv kapcsán, és nem akarom ezzel üldözni a blog olvasóit, hogy: figyi, benne vagyok a Nők Lapjában :-)Bár erről a cikkről lehet, hogy írok majd mert nagyon jó kis nap volt!

  23. Vesta says:

    Off: semmi poszt arról, hogy a Nők Lapjában két oldal a tiéd?! Most olvaslak, jó a cikk, ínycsiklandó fotókkal! Gratulálok! Csinálnom kell egy velőscsontos sóletet…

  24. chilii says:

    hazavittem már az irodából a könyvet, amiben a megfejtések vannak 🙁 úgyhogy erről most lemaradok 🙁 9.: tojássárgája?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!