Fűszer és Lélek

Beszerző blog

Ismét egy blogajánló következik, de most egészen önző szándékkal!
Egyszer vettem kétszer 0,5 liter igencsak jóféle pálinkát egyik gasztroblogger társamtól, aztán nyáron 10 kiló illatos, kiváló minőségű mézet. Akkor gondoltam rá, hogy milyen jó lenne egy olyan adatbázis, amiben utána nézhetnék, hol lehet (lehet-e) éppen kapni olyan élelmiszert, amit éppen vásárolni szeretnék.
Bizalmi kérdés ez, vannak dolgok, amit soha nem vásárolok üzletben, de ha lenne lehetőségem, sokkal több mindent szereznék be magán úton. Nem olyan rég említettem ezt egyikünknek, és akkor neki és éppen volt kiváló minőségű paprikája eladó 🙂
Aztán ahogy olvasgattam a blogokat, egyszer csak rátaláltam a BESZERZŐ blogra.
Ez valami olyasmi, amit kerestem! Volt pár kérdésem a blog gazdájához, a válaszokat egyszerűen bemásolom ide, szerintem minden benne van. Jó lenne, ha vásárló és termesztő egymásra találna mindenki legnagyobb megelégedésére! Most fantasztikus alapanyag felsorolásba kezdtek a blogon, szó esik a libáról, nyúlról, lisztről, birkáról, pálinkáról, lisztről, disznóságról, mézről, stb. Én nagyon szeretnék házi csigatésztát vásárolni, de jóféle tojásnak se lennék az ellensége! Nem kértem még ilyet, de szerintem annyira fantasztikus az ötlet, hogy nagyon jó lenne, ha minél többen linkelnék a Beszerzőt!
És akkor jöjjön a levelezésünk pár szóval rövidített változata:

Kép innen.

Szia Eszter,
nem az enyém az ötlet. A Bűvös Szakács írói találták ki, hogy illene létrehozni egy netes adatbázist, ahol ellenőrzött minőségű, ajánlott nyersanyagokat találhat az érdeklődő. Molnár B. Tamással váltottunk mailt az ügyben, kérték, hogy ajánljak olyan termelőt, aki részt vehetne partnerként ebben. Őszintén szólva, olyan gazdát, tenyésztőt, kertészt egyet sem ismerek, aki a Tamásék által támasztott igényeknek megfelelne.
Molnár B. mögött ugyanis a “new age” összes profi séfje áll, akik éhes farkasként rontanának rá a felkészületlen gazdákra. Az én ismerőseim valóban igyekeznek minőséget termelni, de nem törekszenek nagyüzemi termelésre, nem tudnának egyenletes, kimeríthetelen mennyiséget termelni.
Így aztán a mézen kívül mást nem is tudtam Tamásnak ajánlani, méhész társaimmal szerencsére már eljutottunk odáig, hogy közösen viszünk laborba mintát, és próbálunk egységes áruval piacra lépni.
Viszont nem hagyott nyugodni a dolog, magad is tapasztalod, mennyien keresnek nálad is jó minőségű alapanyagot. Ezért, amíg a Bűvös Szaknévsor el nem indul, egyfajta felmérésként elindítottam a beszerző-blogot.
Arra számítottam, hogy ha írok címszavakat, mindenki megírja a saját tapasztalatait, így kilakulhat egy olyan bázis, ahol az amatőr, de tudatosan vásárló és igényesen étkező olvasó keresgélhet.
Nem reklámblogot akarok, az nem hiteles. Azt szeretném, ha a szorgalmas termelőt az igényes vevő találná meg.
Volt néhány spam bejegyzés is a kommentek között, azokat töröltem. Csak olyan termelőt ajánlok, akit régóta ismerek.
Az érdeklődő vásárlóknak levélben adok telefonszámot, címet, és a felekre bízom, hogyan találkoznak.
Karácsony előtt kerestek pulykát, dióbelet, lekvárt, mákot, szilveszterre malacot, lencsét, szóval, működni látszik a dolog.
Az ötlet ott szenved hiányt, hogy a netes vásárló kényelmes. Nem mindenki indul útnak két kiló dióbél, vagy őrölt paprika miatt.
A csomagküldéssel, raktározással, üzlettel viszont nem akarok foglalkozni.
Szóval, gyerekcipőben járunk még, de igyekszünk.

Szia,
Közben egy unalmas tárgyalás alatt esznembe jutott néhány kérdés, ami biztosan megérkeznek kommentben, úgyhogy inkább én felteszem. Ha valaki úgy érzi, hogy egy szuper élelmiszer előállítója, és örülne, ha bekerülhetne a listába, akkor küldjön egy mintát nektek, amit megkóstoltok, hogy valóban arra érdemes-e, hogy ajánljátok, vagy hogyan nőrzitek a minőséget? (gondolom idegen “beszállítók” is szóba jöhetnek, ha megütik a lécet) Látsz-e esélyt egy komoly, korrekt, naprakész lista létrejöttében? (Gondolok itt olyanra, hogyha egyszer elsóznak mondjuk egy házikolbászt, akkor azt még nem tekinted problémának, de a második csontdarabnál törlöd az adatbázisból?) Hány párt sikerült így összehoznod? Köszönöm! 🙂 Minél többet agyalok a dolgon, annál jobban tetszik!

Szia Eszter,
nincs arra szükség, hogy ellenőrízzünk bárkit. Ha neked van egy évek óta ismert szállítód, és önzetlenül azt szeretnéd, hogy más is megismerje, megírod bejegyzésben, mondjuk a paprika postnál, és akkor téged fognak keresni az érdeklődők.
Nem fogok a blogon neveket, címeket közzétenni, ez egyrészt reklámízű, másrészt nem hiteles. Elég, ha tudják az olvasók, hogy a corán-tescon kívül is van élet.
Listában sem gondolkodok, arra ott lesz Bittera Dóra és Molnár B. Tamás adatbázisa, sok munkájuk van már benne, nem akarok keresztbe, vagy párhuzamosan szervezni. Az ő listájuk profi, és naprakész, igaz, ők a séfeket szeretnék a termelőkkel összehozni.
Viszont biztos vagyok benne, hogy nem kell folyamatos minőségellenőrzéssel foglalkozni, sőt, aki egyszer rosszat szállít, az utoljára szállít. Tudod, milyen az internet…
Heti egy-két érdeklődő kér címet, és majdnem mind el is megy a termelőhöz. Sajnos nagy a távolság, mert főleg fővárosi, vagy az agg lom erációban élő vásárlók érdeklődnek, és mi az Alföldön, Tiszántúlon leltünk fel korrekt gazdákat. De aki megunta a teszkós húst, és képes tartósítani, vagy tárolni élemiszert, hajlandó mozdulni. Viszonylag kevesen látnak rá a blogra, de egyre többen olvasnak, így aztán egyre több postot kellene írnom…
Halkan elárulom, hogy van egy utópiám. Szeretnék beindítani, és hosszú távon üzemeltetni bio tanyákat. Ott gazdálkodhatnának értelmes, szorgalmas fiatal családok a lakásért, és részesedésért cserében.
Biztosítanám a termőföldet, tanyát, a gazdálkodás gépeit, eszközeit. A bérlőknek kellene ellátni a gazdaság körüli dolgokat, vendégül látni a vevőket. Tartanánk mindenféle állatokat, a vendégek már csibe korában kiválaszthatják a konyhára szánt tyúkot. Az álmom, hogy barátaim, az ő barátaik mind nálunk vásárolnak, idényjellegű zöldséget, gyümölcsöt, eljönnek mondjuk bárányért, de ha megszánják, akkor csak simogatják :).
Ausztriában ezeket biofarmnak-biogasthofnak hívják, elég jól működik ám, nagyon sok ott is a multikban csalódott vásárló. Ha beindul, meghívlak csicseriborsót válogatni, egy hosszú hétvégét megér, közben lehet lovagolni, a Tiszán csónakázni, paraszti ételeket kóstolni, szedni fáról a cseresznyét.
Jelenleg a jogi és munkaügyi együtthatókat járjuk körül, elvileg, ha őstermelői keretek között tudna működni egy-egy tanya, senkinek sem fájna. A vendéglátásért nyilván nem kérnénk pénzt, legfeljebb támogatást fogadnánk el a működtető alapítványunknak. Nagyon szeretnék tavasszal indulni, legalább két ilyen tanyával.
Szóval, próbálkozunk, tudod hogy van ez, minden ötlet újabbakat teremt.
Üdv:EJ

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. “”A blog frissítése szünetel, amíg hirdetésmentes státuszba nem kerülünk. Ez még néhány hét, addig is készül néhány post.Ez ugye nem reklámblog, csak amolyan ismeretterjesztőféle, a látszatát is kerülöm annak, hogy érdekből fogtam hozzá.Szíves türelmüket kérem, a régi postokra természetesen lehet reagálni, továbbra is szívesen válaszolok bármilyen kérdésre, amire tudok.És örömmel fogadom, ha valakinek bármilyen beszerzési forrása akad.ekkerjoz | “Ezek szerint várni kell egy kicsit, de megvan!

 2. Fekete Bodza says:

  Tudtam, hogy ide ma is be kell néznem! 🙂

 3. Limara says:

  Jaj de jó! Mégis csak van remény! :))

 4. Horasz says:

  Ejje, ejj de jo oltet, valami hasonlot zajlik pl. az index torzsasztal kolbasz topikjaban. szimpatikus kezdemenyezes, felveszem az olvasandok listajara.Eszter, ha van egy kis idod nezz be hozzam..:DH.

 5. Tintaleves says:

  Ez az egész irtó izgalmas! Pont ilyet akartam!

 6. Igen, nekem is az jutott eszembe, ami Limarának, hogy a sok pesszimista komment után igazán biztató ez az elképzelés!!!:-)

 7. Mindennapi Manna says:

  Hát ez nagyon jóóóóóóó! Igen, azt hiszem többen szeretnénk pont ilyet.

 8. Akinek van eladó, kiváló minőségű portékája, vagy keres valamit, az dobjon egy e-mailt a beszerző blog szerzőjének!

 9. Judit says:

  Ez nagyon jól hangzik, már csak azt kéne kitalálni, hogy kerüljön Bp környékére az áru, ha az ember autómentes. De talán a telekocsi hagyományait is érdemes felújítani és összeszerveződni egy-egy beszerzőkörútra… Akkor már csak a tárolás problémáját kell megoldani. 🙂 Mindenesetre fantasztikus, remélem, hacsak kicsiben elindul és lesz rá fogadókészség, mindenki megtalálja benne a maga örömét.

 10. Macus says:

  Köszi Eszter, hogy rátaláltál és megosztottad velünk is.Amit tudok és időm enged próbálok házilag gyártani, vagy szüleimtől beszerezni (húsfélék), illetve a helyi termelőktől vásárolni (Bp. agglomeráció).

 11. Manóka :) says:

  Vááááááááá! PONT ILYET kerestem! :DMegyek is körülnézni :)dejóóó

 12. Grosz Tamás says:

  Lehett, hogy rendelkezem mindazzal amit szeretnétek! Igaz én mennyiséget nem tudok termelni. 860 négyszögölön vagy gyüjteményes kertem. Szinte minden ami az Alföldön megtermelhető….Cseresznyéböl viszont világminöséget ajánlok mert kertem Nagykörűben a “leg” domján van és a minőség miatt fontos a homok magassága….

 13. István says:

  Sziasztok, létezik az, hogy a Beszerző blog eltűnt?nekem semmi nem n yílik meg…üdv,ist

 14. gabojsza says:

  Igen szimpatikus kezdeményezés:-)Van is pár tippem.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!