Fűszer és Lélek

Magyarország legjobb étterme, plusz egy filmajánló

Tegnap este fantasztikus kóstolóval egybekötött díjátadó gálán vehettünk részt a Dining Gudie jóvoltából. Az eseményről itt lehet részletesen olvasni, de azért a tíz legjobbat, és a győztest külön megemlítem:
Arany Kaviár, Bock Bisztró, Chateau Visz, Csalogány 26, Fausto’s, JT Corso, Lou Lou, Páva, Segal.
A nyertes pedig aaaaaaaaaaaaa: Bock Bisztró.
“Saját” vonatkozású örömhír, hogy a Dining Guide oldal főszerkesztője Chili és Vanilia lett, ezzel garantálták is a magas szakmai színvonalat, érdemes lesz minden nap ellátogatni az oldalra!
A remek ételeken és italokon túl, számunkra az est fénypontja Ízbolygó barátnőjének remek orra volt, aki egy igencsak különleges illatot vélt felfedezni az egyik pálinkában, de ez dekantálással pillanatok alatt elillant, minden esetre még vidámabbá tette az addig is nagyon kellemes estét.
Kóstoltunk oroszosan pácolt heringet és jégbehűtött vodkát az Arany Kaviár jóvoltából, kaviár pasta-t, vagyis saját cégneves kaviárosdobozban felszolgált tintahalas tésztakaviárt, homármártással, és sous vide rákhússal az alján (fotón) a Bock bisztróból, és majdnem jutott, de aztán elhúztak a következő stand felé egy nagyon izgalmas falat: véres zsemlével töltött csirke szárny, szalontüdő mártással. Fantasztikusan nézett ki!
Lecsúszott egy kis tanyasi csibe “Carabibieros” vörös királyrákkal, édesköménnyel és clementinnel, a férjemnek pedig harcsa mangalicaduóval és füstölt angolnával a Chateau Visztől.
Nem, nincs még vége! 🙂
Az Onyx 24 hónapig érlelt mangalicasonkát kínált házikenyérrel, ropogós borjúlábpralinét lencsesalátával, rózsaszin kacsamellet sóban sült céklával és édesburgonya püréval, valamint XXI. századi somlóival. A kacsamell mellett nagyon jót beszélgettünk Gourmandulával, és párjával, a ruhatárban megtudtam milyen nehéz a dolga egy vegának a kacsamájjal 🙂 Hazafelé sétálva még megálltunk és elolvastuk az Onyx étlapját, amit egy család türelmesen végignézett egy hatalmas autóból, majd elhajtottak, gondolom a tulaj lehetett. Bevallom, soha nem jártam még náluk, de sürgősen pótolni fogom, meggyőző volt a menü!
Ennyit bírtunk, pedig igyekeztünk jobbnál jobb pezsgőkkel szebbnél szebb borokkal, sőt egy kellemes birspálinkával is helyet csinálni a lakomának.
Az díjátadóra már teljesen felajzva érkeztünk, ugyanis előtte megnézhettük a Csirke a hal, és a királyrák című filmet.


“2009. január 15-én került a hazai mozikba az első gasztronómiai thrillerként aposztrofált spanyol dokumentumfilm, A csirke, a hal és a királyrák. A legendás Paul Bocuse által alapított Bocuse d’Or olyan eseménye a nemzetközi gasztronómiának, mint a sportnak az olimpia. A két nap alatt 24 szakács, számos nemzet küldötte méri össze a tudását. Öt és fél órája van minden versenyzőnek arra, hogy elkészítsen az előre megadott fő alapanyagokból egy ételsort.2007-ben ez a halibut nevű halfajta, a csirke – a híres bresse-i csirke – és a királyrák volt. 2006 hispán bajnoka, Jesús Almagro volt a nyilvánvaló választás a spanyolok részéről. Csak a napi fárasztó tréningek adhatják azt a reményt, hogy képes lesz helytállni a versenyen és dicsőséget hozni hazája gasztronómiájának. Almagro nem egy arrogáns, önhitt alak, aki félistennek képzeli magát, hanem kemény munkása, robotosa a konyhának. Óriási türelemmel és alázattal tűri spanyol kollégáitól és a korábbi Bocuse d’Or-versenyzőktől a kíméletlen kritikát, de nem bírja a feszültséget, a közönség biztatása sem kíméli meg attól, hogy a nagy versenyen könnybe lábadjon a szeme a frusztráció és reménység vegyes érzésétől… A dokumentumfilm új műfajt teremtett: a gasztronómiai thrillert.”
A film annyira izgalmas volt, hogy mindenki feszülten várta a végét, mikor is a színpadon üdvözölhettük szívből jövő vastapssal Jesus Almagro-t. Hihetetlen hangulata van egy ilyen versenynek, nagyon boldog lennék, ha egyszer részt vehetnék rajta, mint néző. Egy valamit megállapíthatok, nem bánom, hogy nem lettem séf, ez valóban nem az én világom, jómagam csak élvezni szeretném ezeknek a zseniknek az áldásos munkáját. Jesus Almagro édesanyja paella készítőjét viszont szívesen látnám a konyhámban!
A film kötelező mindenkinek, aki a gasztronómia szerelmese!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Walter Melone says:

  Szeretnék gratulálni Bíró Lajosnak a kiváló eredményhez! Magyarországon kevés ilyen elhivatott szakember dolgozik mint ő. Már a Múzeum Kávéházban is csodát műveltek.

 2. :-DDávid édesanyámnál volt, és reggelre 39,5 lett a láza, most itt piheg az ágyban szegénykém.

 3. ani says:

  A legjobb 10-be bekerült szuper Páva egyébként bezárt. Szomorú. És jellemző is, és ezért még szomorúbb.

 4. Kiskiflee says:

  Bocsi a hülye kérdésért, de hogy jutottál be? Kár hogy nem az Arany Kaviár nyert:( dolgoztam ott egy ideig, finomakat csinálnak:)Dávidnak jobbulást!

 5. Tami says:

  Jaj, de cuki pasi ez a JÉZUS! :)Főzhetne nekem is!

 6. Tami, tényleg az! Mindenkinek nagyon szimpatikus volt! Olyan kis szerény manó!

 7. trinity says:

  Szia Eszter,először is Dávidnak jobbulást!Tegnap, a hamburgeres postodhoz írtam egy “meghívást” hozzám, vár ott Téged egy kis meglepi,bár szerintem másoktól is kapsz ilyet…(annyi volt ott a hsz, hogy szerintem elsikkadt az enyém) Azért várlak szeretettel!

 8. Anonymous says:

  És nincs megállás. A héten valamelyik rádiómûsorban volt szó gasztroblogokról, ott is Eszter (Chili&Vaniliával fûszerezve), aztán már a Marie Claire-t is bevette. Lehet, hogy a Playboy következik? 😉 Móni

 9. Anonymous says:

  Egyik psiapban már volt:http://href.hu/x/7x9cÉs a Magyar Narancsban is 🙂

 10. trinity says:

  Eszter,az Apa, Fiú, Szentlélek jelentése e névnek nagyon szép,és sokat is jelent nekem, de hogy is vetemednék én erre, hogy ebben a vonatkozásban használjam….A megoldás egyszerűbb:az egyik kedvenc filmem a Matrix, és nő létemre Neonak vagy Morpheusnak ugye mégsem nevezhettem magam :))A tegnapi este amúgy szuper lehetett, irigyellek!Kis adalék még ehhez: az egyik komoly szállodalánc egyik hoteljében konferenciát szerveznek a szállodai vendéglátásról, a Kreatív Konyha Fórum folytatásaként.Moderátor: Segal Viktor.Miért is nem vagyok meglepve, ismerve a szállodai éttermek színvonalát?????Forrás: Turizmus Panoráma Bulletinwww.vendon.hu

 11. zsuzska says:

  Kedves Eszter!Igen jo latni a kepeket, foleg, hogy ismeros (es ismeretlen ismeros) arcokat mutatsz. Es mindjart irok rendes levelet is am!

 12. Ízbolygó says:

  Szuper társaság, finom kaják, pezsgő so-so, bor abszolút nem és az ominózus pálesz:-))) Nos, igen, valóban volt benne valami érdekes illat!:-)))Örülök, hogy megismerhettelek személyesen is Benneteket!

 13. Anonymous says:

  Eszter, élni tudni kell! :)Dávid ilyenkor mit csinál?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!