Fűszer és Lélek

Hamburger (buci és hús)

Magam sem értem miért nem került fel eddig hamburger recept a blogra, pedig kéthavonta biztosan elhangzik a sóhaj, hogy együnk egy jó kis “paraszt hamburgert” Vagyis legyen benne annyi hús és hagyma, hogy két napig ne tudjunk emberek közé menni 🙂
Én szeretem benne a csalamádét és legjobban a puffancsban tálalt húst díjazom, de a férjem egyikre se vevő, ő bacon-nel és “hagyományos amerikai zsömlével” szereti.
Mindig úgy készítjük, hogy amikor megsült egy húspogácsa, akkor mindenki félbevágja a saját zsömléjét, és azt tesz bele, amit csak szeretne, mindezt olyan sorrendben, ahogy neki tetszik.
Barátnőm férje szerint ugyanis nem mindegy, hogy a hagyma a hús alatt vagy felett van, de az sem mindegy, hogy hová kerül bele a mustár és a ketchup.
Nekem nincsenek ilyen megkövesedett rigolyáim (egyenlőre), de 20 éve vágyok egy nagyon finom szósz ízére, amit Göteborgban nyomattam mindig a hamburger mellé. Ez a valami tubusban volt kapható, rózsaszínes árnyalatú volt, és kicsit emlékeztetett a Big Mac szósz ízére. Bevallom, egészen addig amíg nem olvastam a sugárzó hamburgerről, és saját kísérlettel nem igazoltam be magamnak az ott hallottakat, addig szerettem a Big Mac-et. Azóta is szeretném, de nem merem megenni 🙂
Hamburger buci hozzávalók:
1,5 csésze simaliszt (1 csésze 2,25 dl)
1/4 csésze tejföl
1 tojás
4-5 ek tej
1 kk só
1kk cukor
1 kk szárított élesztő
A lisztet meglangyosítottam a mikróban. Hozzákevertem a szintén langyos tejet, a tojást, tejfölt, sót, cukrot, és élesztőt. Magas fokozaton dagasztottam a tésztát, így a gép egy idő után teljesen feltekerte a dagasztórúdra, és folyamatosan, erősen nekicsapkodta a tál oldalának. Szerintem ettől lett finom! Duplájára kelesztettem, majd kinyomkodtam belőle a levegőt, 8 golyóvá formáztam, és hagytam újra duplájára kelni. Megkentem tojással, megszórtam szezámmaggal, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt szép pirosra sütöttem.
A húspogácsa hozzávalói:
50 dkg darált marhahús
1 nagy fej hagyma lereszelve
3 gerezd fokhagyma összetörve
só, bors
ketchup
mustár
kakukkfű
1 kk szódabikarbóna
Olajban sütöttem ki a húspogácsákat.
És végre elkészítettem a szószt is, szerintem nagyon jó lett, nem is értem eddig miért nem álltam neki. Azt, hogy hasonlít-e az eredetire, már nem tudom megmondani sajnos, de ezentúl mindig csinálok majd a hamburgerhez, az biztos!
Hamburgerszósz:
1 rész majonéz
1/3 rész ketchup
1/3 rész nagyon apróra vágott csemegeuborka
1/3 rész nagyon apróra vágott hagyma
só, bors
kevés méz és ecet

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Ne haragudj a tájékozatlanságomért,de azt szeretném megkérdezni, hogy mit jelent “..hétköznap sietős, szombaton kóser”. Az, hogy valaki kóser konyhát visz nem komoly kötöttségekkel jár együtt, amit nem lehet csak szombatra redukálni?Lehet a kóser és nem vagy nem teljesen kóser konyhát váltogatni?

  2. Anonymous says:

    Még soha nem csináltam házi hamburgert, ki is fogom próbálni hétvégén! Fantasztikus ötlet köszönöm!És ez a szódabikarbóna dolog nagyon érdekes!Lina

  3. Kiskiflee says:

    Már korog is a gyomrom! Nagyon guszta. Hamarosan kipróbálom, az biztos:)

  4. Gabah says:

    Köszönöm, Eszter! Legközelebb kipróbálom! Nekem eddig még mindig egyben maradt a hús, bár én hagymát nem szoktam bele tenni… meg csak simán esszük, általában salátával, nem kenyérrel/zsömlével. No, majd beszámlálok! 🙂

  5. mili says:

    Most tesztelek, hogy átmegy-e ez az üzenet. Nagyon öreg vagyok, de a szódabikarbóna nekem is új-:) Mili néni

  6. Hurrá Mili néni!!!Nagyon örülök, hogy végre hagyta a rendszer!

  7. nusssa says:

    Guszta a burger nagyon! Én is ki fogom próbálni!Akartam már kérdezni, írni, h esetleg nincs-e kedved a “kóser bébiétel” témában írni kicsit. Pl, h ha vki kóserül étkezik és születik gyeremek, akkor csak saját főzött ételt adhat neki, vagy esetleg kapható itthon olyan kész kaja amit kaphat a gyerkőc. receptek is jöhetnek, bár abból azt mondhatjuk, h minden kóser, ha az alapanyagokat és az elkészítési módot betartják. De szívesen olvasnák világ különböző részein készített ilyesfajta étkekről. De ha butaság,akkor nem is szóltam. :)Ennn

  8. Horasz says:

    erdekes, en son, borson kivul nem nagyon raktam bele mast, megis egyben maradt. Igaz en tobb mint ket orat pihentettem jo hideg hutoben a hust. Ahany haz, annyi szokas:)En spec. a hus natur izet szeretem a hamburgeben, igy ugye hagymat sem raktam a husba.

  9. Szerintem nem csak lazítja, de össze is tartja. Nélküle mindig szétesik, így meg gyönyörűen egyben marad zsemle, vagy kenyér nélkül is.

  10. Gabah says:

    Aha, értem.Köszönöm, Horasz! 🙂

  11. Mi csak szombaton eszünk kósert, akkor is csak húsosat, mert tejes kóser edényeim nincsenek. csütörtökön kóserolom ki a konyhám (itthon dolgozom), pénteken már kósert főzök. Szombat este mindent összeszedek, és elzárok. Valóban nem olcsó, sőt mondhatni nagyon drága! Az én konyhámról bővebben itt:http://fuszereslelek.blogspot.com/2007/06/kssersgrl-rviden-i.htmlés itt: http://fuszereslelek.blogspot.com/2007/06/kssersgrl-rviden-ii.htmlDe ha érdekel a téma, ne engem tekints példának, keress fel egy rabbit, aki eligazít! A mi szombati kóserségünk inkább tisztelet a szombatnak. Ha nem lenne rengetek külföldön élő barátunk, aki szinte hetente egy kosárnyi kóser hússal látogat meg minket, a szombatot is csak hármasban tudnánk fogadni, annyira drága.

  12. Marcell says:

    Eszter, ha már off, akkor a Magyar Narancsos interjúban olvastam rólad egyszer, azt, hogy “Na de mit szól ehhez a hitközség?” Akkor is visítottam a nevetéstől, és most is! annyira jó arc vagy, remélem egyszer személyesen is megismerlek!

  13. Hitközség says:

    Kedves, Eszter, hogy is van ez?!Ejnye bejnye! 😉

  14. Maimoni says:

    Szia Eszter!Lehet, hogy már kaptál ilyet párat, de van nálam Számodra valami, majd kukkants be érte, légyszi…:))

  15. Gabah says:

    Ciao Eszter!Lehet, hogy most valami oltári nagy butaságot kérdezek, de miért kell a húspogácsába szódabikarbóna?

  16. Horasz says:

    gabah,lazitja a hust…:) Eszter,Hat igen, a hazi hamburgernel nincs jobb….mi is szeretjuk..:)

  17. Bombadil Toma says:

    ez a szódabikarbona dolog érdekes, de én nem szoktam tenni a húsba semmit, csak fűszereket. általában szép márványos rostélyost szoktam venni, és nem darálom, hanem késsel vágom nagyon apróra, aztán a húspogácsát fél órára a hűtőbe teszem, így nem esik szét…

  18. Bombadil Toma says:

    hoppá! horasz beelőzött:))

  19. Horasz says:

    Toma,ezt az aprora vagast mar hallottam Loriennel, biztos jo, de nem tul nagy melo? Egyszer lehet, hogy en is raszanom magam…

  20. Ági, aki főz says:

    Eszter! Láttalak ma a Marie Claire-ben. Tök jó a szöveg!

  21. Molnárgörény says:

    Kedves Eszter, megtudtam a neved (mert annyi eszem nem volt, hogy a könyvedben megnézzem, amikor Shadai megmutatta és végiglapozgattam, de most a Pilpulon ott van:-)Érdekes, nekem a kisebbik kölykömet most kezdte a fene enni a hamburgerért, de mi csak mirelit húspogácsát meg szezámmagos zsemlét veszünk, aztán abból kapja. Kinek van ideje ennyit sütögetni, ha mindketten dolgozunk (én meg nem is értek hozzá)… Savanyúkáposztát meg hagymát mindig teszünk bele, a többi fakultatív.Ami azonban a besugárzott hamburgert illeti: abban nincs igazad, és a “kísérlet” sem bizonyít semmit sem (csak azt, hogy a bacik elég jól elpusztultak a marhahúsban). A besugárzást általában kemény röntgen- avagy még inkább gammasugarakkal végzik (más a hullámhossza), de az csak roncsolja a besugárzott biológiai anyagot, viszont nem teszi sugárzóvá. Elpusztítja a baktériumokat, de nem hoz létre a besugárzott anyagban önállóan sugárzó izotópokat, ahhoz vagy még sokkal nagyobb energia, vagy alfa-sugárzás (ami részecskesugárzás, nem pedig elektromágneses hullám) szükséges. Biztosan nem tudod, de az egészségügyben ma már a nehézkes és bizonyos csomagolásoknál mérgező maradékot tartalmazható etilénoxidos (vagy autoklávos, még nehézkesebb) sterilizálás helyett rengeteg holmit gammasugarakkal sterilizálnak, rajtuk is van a “gamma sterilized” jelölés. Namármost ezek az eszközök éppúgy nem sugároznak maguk semmit se, mint amit autoklávban gőzölgettek sterilre. Még a beültetett pacemakereket, csontba való fémeket is így sterilizálják, aztán berakják az emberbe évekre, és be is lehet, nem okoz rákot.Olyasmi ez, mint a sörétes puska. Ha belelősz valakibe, hát jól szétroncsolódik – de nem keletkezik benne ettől kilövésre alkalmas sörétes töltény, ami aztán sutty, elsül benne később. A gamma-sugárzást nevezik ionizáló sugárzásnak is, mert az anyagot képes ionizálni, szerkezetét roncsolni, ezzel élő szervezeteket elölni – de a sugárzóvá tételhez az kéne, hogy elég energiája legyen az atommagokat sugárzó izotóppá átalakítani, amire viszont a gammasugárzás energiája nagyon elégtelen, és nincs is benne proton vagy neutron, amit “belőhetne” egy stabil atommagba, amitől az instabil izotóppá válhatna.

  22. Kisrumpf, nagyon köszönöm!Süthetek, főzhetek, a Libri forgalmazza, de szerintem inkább rendelje meg anyósod a booklineról:http://href.hu/x/7ogwAkkor 20% kedvezmény van rá, és 399ft-ért házhoz is viszik.Ági, köszi, már szaladok, és meg is veszem a Marie Claire-t.A Winkler Nóra mindig jókat ír :-DMG, azért inkább ne edd meg!Ez sehogy sem normális!

  23. Anonymous says:

    Eszter! Görénynek igaza van a sugársterillel kapdsolatban. Persze a sugárzás mennyisége és erőssége limitált. Élelmiszereket ma mát nem nagyon szoktak így kezelni, de előfordulhat. Régen úgy tudom a bébiételeknél volt szokás, ma már nem. Szerintem a húst ringa késsel is könnyen lehet apróra vágni. A húspogácsa zsír nélküli sütéséhez nekem nagyon bevált a goffrisütő. A mienkhez van egy sima betét, erre használjuk, de a toast betéten is meg lehet sütögetni.medvedr

  24. Molnárgörény says:

    Kedves Eszter, én arra használom a mekdöncit (meg a Burger Kinget – inkább ez utóbbit, mert ott van hagymakarika), amire való: ha olykor egész nap a városban rohangálok, akkor nem túl drágán nem túl sokat bekapok ott, hogy ne dögöljek éhen.Egy dolgot azért felhozhatok mellette: amíg mentőztem, elég gyakran kellett az utcán ennem, mert nem lehetsz sose biztos abban (még ha netán vinnél is be ennivalót), hogy bejutsz az állomásra és megeheted. Amíg a Nyugatinál létezett a Westend Udvar (sok kis büféféle), a mentősök szerettek oda járni, de gyakran megszívtuk: háromból egyszer kiadós hasmenés lett a vége. Mekiben ilyen velem sose fordult elő.Medvedr: bizony, a bébiételeket gammasterilizálták, mert az egyik legbiztosabb sterilizáló módszer, de ellentétben a melegítéses pasztőrözéssel, baciölő hatékonysága ellenére az értékes tápanyagokat gyakorlatilag nem roncsolja. A probléma ott volt, hogy néhány fizikához nem túl sokat értő, de kellően agresszív anyuka észrevette a “gamma sterilized” jelzést, és a hasonlóan nagytudású újságírókkal karöltve botrányt csináltak. Hiába mondta el néhány fizikus, hogy semmiféle veszély meg károsítás nincs, a félműveltek “sugár, sugár” ordítozása miatt a bébiételgyárak inkább feladták, hiszen hiába az objektív biztonság, ha azt nem hiszik el.Hülye egy világ ez, ha belegondoltok: sugár így, sugár úgy, ordítják a vadzöldek – de azért nem tiltakoznak, amikor megüti őket a guta, hogy csináltassunk CT-t a fejükről… Az atombomba rettenetes, viszont Paks adja a villanyunk 40 százalékát. Rádiummal ölni lehet – technéciummal meg szívet izotópvizsgálni. A technikai fejlődés mindig hoz új veszélyeket, de azokat meg kell tanulni ismerni és kezelni, nem pedig kelteni a fejetlen pánikot.

  25. Lekvároskukta says:

    Szia Eszter!POnt tegnap készítettem én is hamburgert és nagyon finom lett.Hamarosan felteszem!Üdv

  26. Lilla says:

    Szia,érdeklődnék,hogy a hamburger buci tésztához, ha nem elég puha, tejfölt tegyek?

  27. Anonymous says:

    a recept alapján a szósz nekem a fish n chips-hez járó szószra emlékeztet. jól sejtem, vagy csak alaptalanul megörültem, hogy végre rátaláltam a receptjére?:)

  28. süthetek fözhetek says:

    Kedves Eszter!Lenne egy kérdésem:Németországban élek,és nem tudom mikor jutok haza,de ha anyósomat elküldöm othol egy könyves boltba (libri vagy Alexandra)van esélye,hogy megtudja venni ott (Egerben) a könyvedet?Bea

  29. trinity says:

    Kedves Eszter,köszi, hogy ma meglátogattál!Légyszi, nézz be mégegyszer, mert vár egy kis meglepetés-bár gyanítom, nem csak nálam 🙂

  30. Én a hortobágyit szeretem úgy, ha apróra van végva, igaz a főtt borjút könnyebb aprítani, mint a nyerset.Lehet, hogy egyszer kipróbálom szódabikarbóna nélkül is. Az esetek felében hagymát mi sem teszünk bele.

  31. Katona Richárd says:

    Nusssa kérdése a kóser bébiételről engem is felcsigázott! 🙂

  32. lorien says:

    Eszter!Ez közönséges izgatás, hetek óta hamburgert akarok készíteni, csak nem úgy alakulnak a dolgaim, pedig már nagyon vágyom rá :)Szerintem az szódabikarbóna nem kell az egyben tartáshoz, viszont egy kicsit lazítja. Csak vigyázni kell az adagolással:) Én ezt a szerbektől tanultam el, a csevapba mindig raknak.Toma!Ez a komoly elhivatottság, csak a legelszántabbak vagdalnak! :)Horasz!A vagdalás eleinte macerás. Szakácskés nem is biztos, hogy a legjobb hozzá, én jobban preferálom a kicsit kevésbe magas pengéjú, nagyon éles “húskésem”.De nem is kell túl apróra vagdalni, vagdalni, a 3-5 mm-es kockák tökéletesek. Most hogy már van benne gyakorlatom, másfél kiló tarjával 50 perc alatt végeztem :)De addig is, nem árt, ha van a közelben sebtapasz és folyékony fájdalomcsillapító 🙂

  33. Walter Melone says:

    A hamburgerhez a legjobb olyan marhahúst vennünk amiben van egy kis zsírosabb rész is. Ez ugyan kisül belőle, de ez tartja össze a húst sütés előtt/közben.Én són és vegyes borson kívül nem rakok bele mást.Két trükk:Ha a húst lefagyasztjuk, majd kiolvasztjuk azzal roncsoljuk kissé a szerkezetét. Ez marhánál azt jelenti, hogy porhanyósabb lesz a hús.Hamburgert roston vagy vaslapon kell sütni magas hőmérsékleten. Akkor nem szárad ki. Ha a húspogácsa közepét kicsit vékonyabbra nyomkodjuk mint a szélét, akkor egyenletesebben sül át. Üdv!

  34. kisrumpf says:

    Tegnap hosszú várakozás után végre kézbe vehettem a könyvedet (hányadik vagyok vajon, aki ezt írja?). Nagyon szép! Lapozgattam lázasan, azok a fotók – elismerésem! Légy büszke magadra, igazán nívós kiadvány, köszönöm!

  35. Mishmesh,alias Dorka says:

    Jahhhaaaj…Ma annyira de annyira vágytam egy paraszthambira.. Ígen, csalamádéval, nagy hússal, sok hagymával.. Ónos esőben, intercityről átszállóban Szerencsen.. Sorba is álltunk érte Simonnal, de bepánikoltam, hogy lekéssük a vonatot, és egy csomó alkesz állt előttünk, akik kannásbort kértek..Otthagytuk a hambinkat, hulla éhesen. Majdnem bőgtünk..Mindjárt visszapattanok a vonatra, és hipp hopp, megyek hozzátok, és jól elveszem a hambitokat!

  36. Mishmesh,alias Dorka says:

    gyönyörű..Ha már szakácskönyv, gerslileves harmadszor játszik, sütőtökszuflé másodszor, szombaton meg csicseriborsós sólet lesz.. (dafina) ha jól emlékszem hirtelen:)Barátném, le akarta nyúlni a könyvet, de nem adtam, viszont véletlenül anno kettőre regeltem, és egyet hozott Csabi.. Ha még van egy, akkor költözködéskor megvenném.. Remélem még van.

  37. Bombadil Toma says:

    horasz, eszter, lorienszerintem, nem nagy macera apróra vágni a húst. a szakácskés nem igazán alkalmas ehhez, mert megtapad a széles pengén a húsbarab. én is a leghosszabb, de viszonylag keskeny pengéjű késemet használom ehhez, ami átmenet a szakácskés, és a szeletelőkés között (itt írtam róla: http://tomakonyha.blogspot.com/2008/03/konyhai-beruhzs-ksek.html). a húst felszeletelem, felcsíkozom, majd apró kockákra vágom. ezután még párszor átfuttatom rajta a kést.teljesen más lesz az eredmény mint a darálásnál. ízben és állagban egyaránt.

  38. Wise Lady says:

    Kedves Eszter! Kipróbáltam a hamburgerszószt, és zseniális! Nagyon köszönöm, a kisfiam el volt ájulva.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!