Fűszer és Lélek

Csicseriborsós csirke

Vannak olyan napok, amikor minden felborul. Arra számítok reggel, hogy 11 körül már itthon dolgozhatok, és lesz időm főzni, mégis éppen, hogy odaérek fél ötre a gyerekért az ovibuszhoz. Érdekes módon pont ezeken a napokon kívánunk meg valami extra forró vacsorát, szóba se jöhet egy rántotta, vagy meleg szendvics, pedig máskor örömmel vacsorázunk ilyesmit is, ha más éppen nem akad.
Készülök az alkalomra, mindig van a mélyhűtőmben felkockázott, “gurulósra” lefagyasztott csirkemell filé. Ez nagyon hamar kiolvad, pont egy vacsorányit tartok egy zacskóban, szerintem nagyon praktikus.
Szintén mindig van itthon paradicsomkonzerv (most nem használtam, de van), csicseriborsó konzerv, babkonzerv (több féle, fehér nagy szemű, apró gyöngybab, vörös kidney bab), sőt akad kukorica, néha bébirépa is. Az ilyen negyedórás vacsorákhoz sorra nyitom ki a dobozokat, öntöm bele a serpenyőbe a zöldségeket, és mire a gyerek is levette a cipőjét, a férjem is megfőzte a testünk felengedéséhez nélkülözhetetlen teát, már tálalok is. 15 perc alatt Gábor mindössze kétszer kérdezi meg, hogy mikor készül el, Dávid legalább tizenötször, de már létezik tizenötféle válaszom, úgyhogy nincs probléma. Ilyen válaszok: majd ha levetted a cipődet, miután kezet mostál, ha kidobtad az összegyűrt papírt, amikor a nagymutató felfelé mutat, és végül, ha elkészült a tea 🙂
Kedvenc izraeli receptem pár hozzávalóját cseréltem másra.
Hozzávalók:
1 egész csirkemell filé felkockázva
olívaolaj
2 fej hagyma felkarikázva
1 csicseriborsó konzerv leszűrve
1 nagy szemű babkonzerv leszűrve
4 ek mazsola
20 szem koktélparadicsom félbevágva
(ha nincs koktélparadicsom, akkor egy konzerv darabolt paradicsom)
só, bors
1-2 kk őrölt fahéj
2 kk őrölt koriander
2 kk őrölt római kömény
2 ek méz
1 kk chili
1 nagy csokor koriander zöld
(Sok helyen olvasható, hogy ha nem kapunk koriander zöldet, nyugodtan használjuk petrezselymet. Nos, a petrezselyem kb. annyira helyettesíti a koriandert, mint a cseresznye az almát. Mindkettő zöld, de sem az ízük, sem az illatuk nem hasonlít egymásra. Vannak akik nem szeretik a koriander zöldjét, nekik valóban ajánlom, hogy használjanak petrezselymet.)
A csirkemellet olajban gyorsan megpirítottam, rászórtam a száraz fűszereket, és csak ekkor tettem bele a felkarikázott hagymát. Miután a hagyma megpuhult, következett a fokhagyma, majd a lecsepegtetett konzervek. Megszórtam mazsolával, és óvatosan belekevertem a paradicsomot. Végén kevertem bele a mézet, és szórtam meg korianderrel. A chilit csak az asztalnál tettük bele, hogy a gyerek is ehessen belőle.
Nagyon kellemes lett volna a tetején egy kevés pirított kesudió is.

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Nóra says:

    Végül is, van a nagy konzerv meg a kisebb. A kisebb kell, hogy legyen a méret. 🙂 Nagyon finom lett, csak szegény koriander-túladagolásban szenved – nem volt friss, csak paszta, elmértem. A csicserit legközelebb konzerv helyett áztatottból próbálom.

  2. Jajmár! :-)A zöldcseresznye, és a zöldalma…Igaza van Fakanálnak, de vidéken hipermarket van, míg arab nem nagyon. Igaz nem tudom honnan érkezett a kérdés!

  3. fakanal says:

    Ó, hát most kell megtudnom, ennyi év után, hogy a cseresznye zöld? Végig abban a hitben voltam, hogy piros:))Csicserikonzervet egyébként legjobb az arab boltokban venni, ők adják a legolcsóbban.

  4. Judit, nem a “közönséges” konzerveknél, hanem a külföldi ételek között.

  5. Anonymous says:

    Bocs, az előző én voltam, nevet is akartam aláírni: Judit. És kösz a receptet!

  6. Anonymous says:

    Gyönyörű!Egyébként hol kell keresni a csicseriborsó-konzervet egy hiperben? A kukorica- és babkonzervek környékén? Én sosem találok.

  7. Tami, arra céloztam, hogy úgy fagyasztottam, mint a málnát szokás. Konyharuhával bélelt tálcára tettem a húskockákat, majd amikor már majdnem teljesen megfagyott, másfél-két óra múlva zacskóztam, így nem tapad össze, hamarabb felenged.

  8. Anonymous says:

    Milyen az a gurulósra fagyasztott csirkemell?A recept egyébiránt tökéletes vacsoránk lesz péntek este, bevallom, nálunk a hagymát és a fűszereket leszámítva semmi nincs itthon hozzá, de irány a hipermarket.Tami

  9. "saját levében" says:

    “Gurulós csirkemell” ez jó! Afféle fából vaskarika. :))

  10. Nagyi, babból és zöldborsóból szerintem is a mirelit a jobb. Még a színük is más!

  11. Anonymous says:

    Eszter, Fakanál, köszönöm!Amúgy az Újlipótvárosból érkezett a kérdés :)) Judit

  12. Judit, akkor a Lehet földszintjén hátul (ha a főbejáraton mész be akkor a kofákkal egy magasságban jobb oldalon van az arab boltos. Nála kapható szárított csicseri is, én este be szoktam áztatni, és akkor másnap egy óra alatt megfő.

  13. Lorsika says:

    Micsoda színek, gyönyörű! Szinte nyári kedvem lett, pedig azt írod a cimkékben, hogy téli étel.

  14. Nóra says:

    Kedves Eszter (vagy bárki, aki gyakorlottabb nálam és tudja :), mondd, az egy konzerv mekkora tömeget jelöl? Szoktam járni arab boltokba, és úgy rémlik, többféle méret is van. Illetve, ha szárazból csinálnám, akkor mennyi kell csicseriből, babból?köszi, Noora

  15. anyamanya says:

    Ma ez csicsergett az asztalunkon, és eszméletlenül finom volt! 🙂 Köszönet a receptért!

  16. Gergő says:

    Ez nagyszerű recept. a csicseriborsót mostanság fedeztem fel és még a nagyobbik lányom is szereti.Eszter, neked hatalmas asztalterítő gyűjteményed lehet! Biztos a többi olvasó is észrevette, hogy mennyit dobnak a gusztára fényképezett finomságokon.

  17. Anonymous says:

    Eszter hétvégén nem nagyon szokott válaszolni, de koriander mag még a kisközértben is szokott lenni.Koriander zöld inkább nyáron, pl. a nagycsanok aljában. Én mindig lefagyasztom akkor, mert télen nehéz ügy.

  18. Mónika says:

    Szia Eszter!Jó hogy írtál a korianderről, mert több hete keresem több szupermarketben, kisboltban, még anyukámat is bevontam, hogyha lát azonnal vegyen, de semmi nyoma. Korianderzöldről nem is beszélve, azt majd talán a kertészetben.Szóval te hol veszed?Előre is köszönöm, egy újdonsült (de most már rendszeres) olvasódMóni

  19. Anonymous says:

    Nagy siker volt, mindenki kétszer evett! :)üdvd

  20. Anonymous says:

    Eszter, már meg is csináltam, Volt még itthon egy fonnyadt kaliforniai paprika, azt is beletettem. A nagyok ma úsznak, kiéhezve érkeznek, remélem ízleni fog nekik. nekem nagyon ízlik, majd rizst készítek még hozzá.köszönöm és üdvdora (újlipotváros)

  21. Judit says:

    Akkor hamarosan megyünk a Lehel piacra, ahová amúgy nem járunk, mert olvastuk intelmeidet.. de ez az arab bolt biztosan jó! Köszönöm a tippet.

  22. Nagyi says:

    Nyami! Nálam is ugyanazek a konzervek vannak itthon. Ami szerintem használhatatlan az a zöldbab, mindig össze van törve.Én néha levest is csinálok a vörös babkonzervből, ami persze meg sem közelíti az igazit, de gyors.Hagymát dinsztelek, megszórom kicsi liszttel, sok fokhagymával, paprikával. Ráborítom a leszürt babot, felöntöm vízzel, és sok füstölt kolbászt főzök bele. Tejföllel és ecettel tálalom. 10 perces leves 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!