Fűszer és Lélek

Amaretti

h-kávé+melléEgy kicsit hűvösebb délután már nagyon szívesen kortyolgatok a barátnőimmel hosszúkávét, amihez nagyon jól esik egy kis ropogtatnivaló, de ezeken a rettenetesen hideg napokon akár négy teát is megiszok, csak azért, hogy szorongathassan a meleg csészét.

Amikor magam vagyok, nem kívánok semmi mást a teám mellé, de a lányokat szeretem megkínálni valamivel, és ilyenkor én is tömöm magamba a kis puszedliket. Minnél izgalmasabb a pletyka, annál jobban. 🙂
Édes, ropogós, mégis omlós mandulás csók, nem véletlenül az egyik kedvence az olaszoknak. Kevés munkával süthetünk igazán különleges süteményt, érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
2 db tojásfehérje
30 dkg mandula, liszt finomságúra őrölve
10 dkg cukor
0,5 kk fahéj
0,5 kk kakaópor
1 csipet só
A tojások fehérjét kemény habbá verem a sóval, és a cukorral. A mandulalisztet többször átszitálom, elkeverem a fahéjjal és a kakóval, majd beleszitálom a habba, és úgy keverem össze, hogy a hab a legkevésbé törjön. Habzsákba teszem, majd sütőpapírral bélelt lemezre apró korongokat nyomok. 150 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt sütöm meg. Miután kihűlt, zárható dobozba teszem. Egy nap múlva kicsit megpuhul, akkor lesz igazán jó.
Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. zsoka says:

    kávé, kávé, kávé, kávé… ez nagyszerű mellé! egy időben rákaptam a cantuccini-“gyártásra”… már most látom, hogy ez lesz a következő!

  2. Mamma says:

    Nagyon szép lett a kekszed! Nekem mindig laposabb, mert több fehérjét használok:-))Nem teszel bele egy kis keserűmandulát? Próbáld ki vele, ha van, lesz tőle egy kis izgalmas mellékíze! Ha más nincs, aroma is megteszi. (Sőt még jobb is, abból ugyanis kivonták az ártalmas anyagokat.)

  3. Mamma, tennék bele, de mindig akkor jut eszembe, hogy nincs itthon, amikor már felvertem a habot. Helyette teszem bele a fahéjat 🙂

  4. Zsóka, erős koffein függőként most igyekszem leszokni. De sajnos igazad van!

  5. zsoka says:

    A kávézást ráfogom az élvezetre, így palástolom a függőségem. Mert megérdemlem! 😀

  6. Házisárkány says:

    Koffeinfüggőség kezelésére próbáld ki a matét!Nekem bevált és csillapítja az éhségérzetet is.Azóta lettem a bolondja mikor egy bögre matétól végigvezettem egy egész éjszakát.Nem pörget túl.A kávét már csak az íze miatt iszom….ez jó ötlet hozzá….hmmmmmmmm!

  7. U. Zsuzsi says:

    Kedves Eszter!Karácsonyra kaptam meg a könyvedet egy jó barátnőmtől, aki rendszeres olvasód. Nagyon tetszik nekem is, sokmindenhez kedvet kaptam belőle, és azóta már kettőt rendeltem ajándékba két másik barátnőnek… Ma pedig kipróbáltam ezt a mandulás finomságot, tényleg nagyon egyszeű, és gyors, bár én nem habzsákkal, hanem vizes kézzel formáztam. Már nagyon várom a holnap reggeli kávét. Üdvözlettel: U. Zsuzsi, három gyermek anyukája

  8. U. Zsuzsi says:

    Ja, én is raktam bele pár csepp keserű mandula aromát, jó lett vele.

  9. Még soha nem ittam matét, de annyit hallottam róla, hogy ki fogom próbálni!Zsuzsi, nagyon örülök! :-)És milyen szerencsés vagy, hogy van otthon keserű mandulád!

  10. Viki says:

    Szia Eszter, kerlek aruld el, hogyan orlod a mandulat lisztfinomsagura, amit en sutok, az mindig szanalmasan lapos lesz, gyanitom, hogy elnehezul a massza, nagyon koszonom!

  11. Viki, miután kinyomkodtam a barna héjából, 60 fokos sütőbe teszem, és ott papírtörlőn melegítem egy órát.Akkor jó, ha csörgő hangja van. Rögtön drálom, majd újra kiterítem, és 35 fokon 10 percig kicsit még szárítom.A 60 és a 35 fok mindkettő a kelesztőprogramja a sütőmnek.

  12. Anonymous says:

    Ismét egy gyönyörű fotó, bár ezt már megszokhattuk tőled! Gratulálok!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!