Fűszer és Lélek

Pesztós húsgombóc

A tegnapi lilakáposzta mellé ettünk ez a húsgombócot, aminek receptjét szintén egy vendégeskedés alakalmával tettem magamévá. Nem sokat változtattam rajta, csupán a pesztót készítettem saját magam, hogy ne legyen benne parmezán, nem mintha nem szeretném, csupán a gombóc kóser ebédre készült, nem keverhettem a tejest husossal.
Persze fenyőmagom se volt itthon, pirított mandulát használtam, igazán finom lett vele.
Hozzávalók:
50 dkg darált hús
1 csokor újhagyma
4 gerezd fokhagyma
4 ek zsemlemorzsa
1 tojás
só, bors
1 kk római kömény
1 mandarin leve
3 ek házi pesztó (1 csokor friss bazsalikom levél, pár levélke rozmaring, 5 ek pirított mandula, 5 ek olívaolaj, frissen őrölt bors)
A pesztóhoz a hozzávalókat a turmixba tettem, és összeturmixoltam. Minden mást egy tálban összegyúrtam a vékony karikákra vágott újhagymával, és összezúzott fokhagymával együtt.
Legközelebb teszek bele egy csipet fahéjat, és egy kevés chilit is.
A masszából apró gombócokat formáztam, és olajban kisütöttem.

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. A pulykának? Nem, nem kell.Vagy a bornak? Az is lehet más tulajdona, lényeg, hogy szombat tartó zsidó kezelje.

  2. Kata, én darált pulykacombból csináltam, de szerintem bármilyen húsból elkészíthető, mivel aprók a gombócok, a sok hagymától szaftosak. Persze ha disznóból készíted, akkor a hús szárazsága nem problémás, ugye 🙂

  3. Beatbull says:

    Ilyenkor Te egyébként otthon darálod le a húst egy külön kóser darálóval, vagy behunyod a szemed a hentesnél ?

  4. Rátapintottál a gyenge pontra :-)Otthon “darálom” le, de az igazi húsdarálóm nem kóser, csak a kiskéses robotgépem. Ami ugye nem darál, hanem aprít, de jobb mint a semmi. Egyébként a pulyka Németországból érkezett 🙂

  5. Beatbull says:

    Miért kellett Németországból érkeznie a pulykának? Valami kóser-farmról származik? Borral kapcsolatosan olvastam, hogy a kóser borokhoz csak megfelelő emberek és kóser eszközök érhetnek a teljes folyamat alatt – egészen a bontásig. Ez a húsoknál is így van, hogy nem mindegy pl. ki tekeri ki a pulyka nyakát?

  6. Magyarországon drága, és elég gyér a kóser hús választék.Igen, nem mindegy ki vágja, egyetlen metszéssel kell elvágni a torkát, és hagyni teljesen kivérezni. Egyszerűbb mint a bor, mert bárki etetheti, csak vágni kell sakternak. Bővebben a kóserségről itt írtam.

  7. Karoly says:

    Nagyon jól néz ki.A mandarin ízben is illik hozzá, vagy csupán csak díszítés?

  8. Magában a húsban is volt egy kevés mandarin lé, ezért nagyon illett az ízéhez.

  9. Anonymous says:

    Egy kérdés a kósersághoz: nem kell zsidó tulajdonban lennie a kósersághoz?medvedr

  10. Anonymous says:

    Nyami! Megkérdezhetem, hogy milyen húsból csináltad?Kata


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!