Fűszer és Lélek

Cékla hanukára ;-)

h-cékla
Ronda de finom…
A Sirályba vittem egy hasonlót, de az úgy fogyott el, hogy nem tudtam lefotózni. Eredetileg piteformában sütöttem meg, camembert darabokat nyomkodva bele, ma reggel pedig ez volt a reggelink, hagyományos latkeszként megsütve.
Finom, egyszerű, olcsó, egészséges. Mi kell még?
2 közepes cékla
2 közepes krumpli
1 fej hagyma
1 bögre (2dl) liszt
1 tojás
0,5 zacskó sütőpor
só, bors
(kömény, chili, koriander, fokhagyma) Most tettem bele ezeket is, de nem muszáj.
A zöldségeket lereszeltem a nagylyukú reszelőn, majd elkevertem a többi hozzávalóval. Olíva olajban sütöttem ki.
A tetejére fűszeres tejfölt locsoltam:
2 dl tejföl
2 ek száraz serpenyőben megpirított szezámmag
2 gerezd fokhagyma összezúzva
1 kis ág kakukkfű levélkéi
só, bors
Szezámmag helyett nyugodtan lehet apróra vágott diót is tenni bele.
Érdemes kipróbálni!cekla+hanukara.jpg

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Katona Richárd says:

    Eszter, nem is ronda… finomnak meg biztos finom, kép alapján nem nyilatkozhatok 🙂

  2. Anna says:

    A fekete szezamnak itt Izraelben keicaa a neve.

  3. Mennyei Manna says:

    Békés Boldog Karácsonyt Kívánok!:)Szintia

  4. Anonymous says:

    Szia Eszter!Megkaptam a könyvedet Hanukarácsonyra:) Tetszik, de van egy problémám. Nagyon ritkán írod bele a sütés hőfokát. Pl a padlizsántekercseket hány fokon süssem? Nekem légkeveréses a sütőm. Sokszor alacsony hőfokot írsz, vagy azt sem. Nekem hiányzik….Tímea

  5. Anonymous says:

    Én is megkaptam, fantasztikus!Szerintem szinte mindennél ott van a hőfok, de azért itt egy wikipédia segítség, remélem Eszter nem haragszik: Ha a receptek mérsékelt hőfokot írník elő, az kb. 180 Celsius fokos hőmérsékletet jelent, a forró sütő általában 200 fokot, míg az erős tűz 220-230 fokot. Az előmelegített sütő pedig azt jelenti, hogy kb 10 perccel korábban kell bekapcsolni a sütőt, az ételt akkor kell betenni, amikor a sütő hőmérséklete már elérte a kívánt hőfokot.Ja, és azt mesélik, hogy mindenhol elfogyott, alig lehetett tegnap megvenni, úgyhogy hurrá, hurrá, hurrá!S. E.

  6. hal says:

    A nyers krumplit reszeled le és sütöd ki?

  7. Kicsoda says:

    Ez a cekla de jo otlet!!! En az ilyen (krumpli, cukkini stb) dolgokat egy ideje goffri sutoben sutom, ugy nincs gond az olajjal es igazan konnyu lesz.

  8. Hal, igen, nyersen.Kicsoda, tavaly láttam én is ezt az ötletet, tényleg nagyon jó, de nincs gofrisütőm :-(Viszont muffinformám van 🙂

  9. timea says:

    Szia!köszönöm a sütéssel kapcsolatos választ, lenne még pár konkrét kérdésem: A kugli nagyon tetszett, hány fokon süssem? És a csirkecombot a sárgarépával? még egy: A kacsamell aszalt szilvás káp-pal, a mellet előtte nem kell lefelé fordítani, hogy a zsírja kisüljön, elég ha megsütöm? Kacsamellet még soha nem csináltam…Előre is köszönöm, chag szaméach…Tímea

  10. Molnárgörény says:

    Eszter, most plagizáltál:-) Bár tudtodon kívül. A “ronda és finom” jelzés a Chokito-halra érvényes, ezer éve használom (a vonatkozó reklám óta) – ez pedig a menyhal (Lota lota), az egyetlen édesvízi tőkehalféle, amelyhez csakis horgászok jutnak hozzá, mert télen, éjszaka aktív, nem nagy és fenékhez lapulva mozog – szálkátlan, kitűnő ízű és a mája ínyencfalat (továbbá D-vitaminforrás, mint minden tőkehalféléé).A cékla nem is ronda; elég futurista kinézetű, de nem mondható csúnyának. Igaz, én a hagyományos savanyúság-céklán kívül más formában még sose ettem.Parányit off: ha esetleg kipróbálnád a Chokito-halat, jelezd. Most kezdődik a szezon, és bár nem tudom, hogy fog menni (évente nagyon változik a kapása), de a közeljövőben megpróbálkozom vele.

  11. Csíki Sándor says:

    A burgonya és cékla együtt nem jutott volna (azonnal) eszembe, de már első hallásra is izgalmasan hangzik, ráadásul még szép színes és kifejező is. Igazán tetszik.

  12. Rákosi Éva says:

    Szia! Megcsináltam a céklás látkeszt. Szuper lett. A tejfelbe márványsajtot is reszeltem, mindenkinek nagyon ízlett. a vacsora főfogása a sütőtök szuflé volt. Senki nem maradt éhen.Éva

  13. Gyöngyi says:

    Adjon az új év, amit a régi nem adott: nevető örömet, édes bánatot; adjon az is, aki még nem adott, hidegben meleget, melegben árnyékot; kálváriánkban könnyű keresztet, szőlőtőkénkre nehéz gerezdet, ha száraz a mezsgye adjon az ég, bőséges esőt, de ne legyen jég; fagyosszentek ne hozzanak veszélyt, gazdaszívekben ébresszenek reményt; minden haragos béküljön jóra, kaszálókon viruljon pünkösdirózsa; adjon az isten mindig jó napot, templomainkban áldásos papot; ültessenek a kertbe legalább egyet, teremjenek fáink roskadva meggyet; búzatáblákba kevesebb egeret, adjon az isten puha kenyeret; adjon nekünk, ha nem is kérünk, boldog szerelmet, ameddig élünk.Boldog Új Évet Kívánok!

  14. Erzsebet says:

    Boldog új évet kívánok!

  15. moocska says:

    Drága Eszter! Azt kívánom teljesüljön minden álmod az új esztendőben!

  16. Anonymous says:

    A tejfölön a fekete magok, azok fekete színű/fajtájú szezámmagok? Hol lehet ilyet venni? Sajnos nem tudtam elmenni a Hanuka fesztivál gasztrós részére, most már még jobban bánom. (Gyújtás azért volt) Üdvmedvedr


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!