Fűszer és Lélek

Haszid fabrengen

Tegnap este haszid fabrengenre voltam hivatalos Köves Dvorához.
Úgy gondolom, minden nőre ráférne néha egy ilyen kis feltöltekezés spirituálisan.
Miért is jöttünk össze?
A haszidok minden év kiszlév hónap 19. napján emlékeznek a Mezricsi Mágid-ra, aki ezen a napon hunyt el (1704–1772), és szintén ezen a napon szabadult ki a kegyetlen cári börtönből a koholt vádak folytán oda került Snéur Zálmán rabbi (1745–1812), a Chábád irányzat megalapítója, a legalapvetőbb chászid filozófiával foglalkozó mű a Tánjá szerzője.
Azzal, hogy Snéur Zálmán rabbit kiengedték a börtönből, tulajdonképpen megmentették a haszidizmust, és a haszidok 2008-ban is taníthatnak pl. Budapesten.
Mit csináltunk?
Beszélgettünk, együtt voltunk. Csak nők. Jó néha “csajok” között lenni, rámosolyogni egymásra, megtudni kinek mi van a gyerekével, a munkájával, ki mit fog főzni a közelgő hanukára, hova megy ünnepelni, hol vette a rúzsát, a cipőjét, a gyűrűjét. Ez csak egy kis bemelegítés, fantasztikus ételekkel kísérve a beszélgetést.
Háziasszonyunk szokás szerint nagyon kitett magáért, oly módon látta vendégül a meghívott 20 nőt, mintha egy különleges étteremben vacsoráztunk volna.
Ettünk padlizsán krémet cukkinis muffinhoz, sült padlizsánt, csomagolt lazacot, latkeszt, különféle zöld salátákat, paradicsomos halat, fánkot, diós süteményt, és még ki tudja mi mindent.
Aztán meghallgattuk a négy rebbecen előadását.
Mindig irigyeltem azt, aki ennyire mélyen a szívéből hisz, akinek mindig mosoly van az arcán, még akkor is, ha egy olyan rabbiról mesél, akit ő sem ismert személyesen, csak olvasott róla. Irigylem azokat, akik ennyire tudják szeretni a világot, a többi embert, akik ebből az érzésből, ebből a tudásból adni szeretnének másoknak is!
Tegnap este sokat kaptam, pár napig ki is tart remélem!
Dvora, nagyon köszönöm!

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Ne bizzunk, lehet, hogy létezik bőrös lazac 😉 De ez pikkejes volt.

 2. Anonymous says:

  Hogy engem soha senki nem hív meg egy ilyenre!Eszter te nem csinálsz ilyen vacsorákat?

 3. Anonymous says:

  Miért kellene haszidnak lenni ahhoz, hogy néha mi nők/férfiak (opcionális) találkozzunk? miért kellene akár zsidónak is lenni? nem lehetne, hogy évente kijelölünk 1-2 napot, amire előre készülünk lélekben, és ahova olyan lelki élményeket (csodált embereket, egy kirándulás képeit, egy teát, annak illatát, egy vers dallamát, bármit) viszünk, amiket szivesen osztunk meg egymással? a “Nagy Faluban” minden lehetőség adott (közelség, közlekedés), hogy ez megszervezhetővé válljon.egyébként pedig (fájóan) szívmelengetőek a zsidó hagyományok… és rámutatnak milyen fontosak… csak legtöbben elfelejtettük a mieinket.elevenítsük fel, amit még tudunk.Asra

 4. Anonymous says:

  Nem kell annak lenni valóban, de én mindig csak Eszternél olvasok ilyen gyönyörűségeket :(Igazad van, bárki megtehetné, Asra.

 5. Erzsebet says:

  Érdeklődnék, hogy a fabrengen szómit jelent? Többször olvastam már,halotti meemlékezésre tippelek.A könyvet a fent említett rabbirólolvastam, nagyon megható volt.Nálunk a megyei könyvtárban megtalál-hatók Chabad-os kiadványok.

 6. Kötéltáncos says:

  Ha jól emlékszem, nálad olvastam fél éve, hogy ilyen gyűjtögető oldalak állandóan összeszedték a blogodat is.Ha nem tévedek, elmondod, hogy értél célt náluk, hogy lekopjanak?A könyved lesz a karácsonyi ajándék nálunk (két ismerős főzöcskézőnek). :o)

 7. Anonymous says:

  Óhh Köves Dvora mennyire kedves nő 🙂 Irigylem azt a kedves mosolyt, ami folyton arcán ül.

 8. Kötéltáncos, én csak azokkal álltam harcban, akik az egész posztot ellopták képekkel együtt, és nem kellett klikkelni a folytatásért. Leírtam, amit komolyan is gondoltam, hogy jogi útra viszem a dolgot.

 9. Anonymous says:

  kedves Eszter,a lazac, mint bőrös hal ha jól tudom nagyon nem kóser. és a tejszínes-húsos raguleves biztosan nem az. üdvözlettel,balázs

 10. A lazac? :-DAz pikkelyes, és uszonyos.KÓSER Tejszínes-húsos raguleves: NEM KÓSER. De nem is mondta rá senki, hogy az, mint ahogy sok recept ezen a blogon nagyon nem kóser.De azért köszi…

 11. Anonymous says:

  Kedves Balazs, bizzunk annyira a Lubavicsiakban, hogy ha naluk lazac van vacsorara, akkor az koser.Eszter blogja:hetkoznap sietos, es csak szombaton koser. Van itt egy csomo koser es nem koser recept is. Ezert imadjuk.Eszter, megcsinaltam a fankot, nagyon jo lett, koszonom a receptet!Isti

 12. Anonymous says:

  Ez a fabrengen tényleg nagyon sprituális volt! Köszönöm hogy meghivtak köszönöm hogy megtanulhattam hogy egy ” egyszerű asztal “is milyen fonos és azoknak is akik eljöttek .Hag szameah CHANUKA!G.B.Malka


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!