Fűszer és Lélek

Gerslis-spenótos pite

Ismét egy Sainsbury’s által ihletett vacsora.
Eredetileg ricotta is kellett volna bele, de az nem volt itthon. Találtam viszont dán kéksajtot, és egy kevés mozarellát, azzal készítettem, és nagyon finom lett. Külön jó hír, hogy a férjem harminc éve most először evett spenótot, és nem halt meg, nem kómált be, sőt nem is változott zombivá. Azt mondja, hogy gyerekkorában valami olyan rettenetes spenótot evett, hogy azt mondta nem tudja többet szájához emelni a zöld kanalat. (Kisgyerekes anyáknak megvan az az Arthur rész, amikor Hugica nem akarja megenni a spenótot, és azt képzeli, hogy mindenki aki eszik belőle, mekegni kezd, és zöld levelek nőnek a fején? Ettől dávid fiam 2 ée annyira félt, hogy még a szobájába is beszaladt.)
Kevés időm volt, úgyhogy a tészta is félkész bolti, és a spenót is mirelit. Egy egyszerű zöldsalátát ettünk hozzá, és ittunk egy pohár rozét is, igazán kellemesen telt az este.
Hozzávalók:
1 csomag mirelit vajas tészta
1 csomag mirelit krémes paraj
3 gerezd fokhagyma
3 ek zsemlemorzsa
15 dkg kéksajt
20 dkg mozarella
15 dkg gersli
só, bors, szerecsendió
A gerslit sós vízben puhára főztem. A spenótot kiolvasztottam, belenyomtam a fokhagymát, és hozzákevertem a zsemlemorzsát, kicsit sóztam, borsoztam, és szerecsendiót kevertem bele, mert nem volt elég fűszeres. (Értitek: fűszeres 🙂 Bocs…
Egy őzgerincformát kibéleltem sütőpapírral, majd belefektettem a leveles vajas tésztát úgy, hogy az oldalán annyival lógott túl, hogy a végén felhajthattam, és pont befedte a tetejét.
Először a gerslit szórtam bele egyenletes vastagságban, majd az elmorzsolt kéksajtot, és a lereszelt mozarellát. Erre kanalaztam a spenótot.
Befedtem a lelógó tésztával, majd 200 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt sütöttem pirosra.
Kiborítottam a formából, és 7-8 cm vastag szeletekre vágtam.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. A gerslit sima sós vízben főztem, amig puha lett, kb. 20 percig.

  2. Anonymous says:

    Kedves Eszter!A gerslihez milyen fűszerezés/fűszeres / illik? Mi csak sóletbe és káposztás ételekbe pakoljuk . Azt hallottam, hogy különböző hústöltelékekbe is nagyon jó rizs helyett. Meg édesen is finom. (Gerslis palacsintát olvastam a könyvben a fiaim követelik is)Szóval milyen fűszert kér a gersli , ha kér?Köszi!medvedr

  3. Vica, jó reggelt! 🙂 Már csak két hét, és költözöl!Katus, be kell vallanom, még soha nem sütöttem mézeskalácot. Svéd pepparkakort szoktam sütni, az nekem jobban bejön, és azt díszítem habbal.Pepparkakor recept

  4. vic.a says:

    ez lesz az első, amit az új lakban megcsinálok! nagyon jól néz ki! hmmm! köszi Eszter ezt a jó receptet is!

  5. katus says:

    Eszter, tudom hogy elsősorban zsidó ételeket készítesz, de nem tudsz egy jó mézeskalács receptet? a cookienak azóta is csodájára jár mindenki, amit a te recepted alapján készítettem.Kérlek, ments meg :)köszi,katus

  6. Dalit, szerintem akár sima kenyértészta is megteszi, vagy 4-5 réteslap.Andrea, ez most leveles-vajas tésztából készült.Gersli minden hipermarketben kapható, gersli vagy árpagyöngy néven. Nálunk a zöldségesnél is van, érdemes ott is próbálkozni.Durka, annyira várom már, hogy itt lakjatok!!!Egy jó kis forraltbor esténként 🙂

  7. Andrea says:

    Hol lehet kapni gerslit?Leveles tésztából vagy vajas tésztából kell?

  8. dalit says:

    Ez nekem nagyon, nagyon bejönne. Ha nem levelesből, akkor milyen tésztába tennéd. Az uram valamiért ősellenségnek tekinti a levelestésztát.

  9. Anonymous says:

    Jaj, ez nagyon jó recept, és nagyon látványos!

  10. kisrumpf says:

    Katus, ha érdekel, tudok egy jó mézeskalács receptet küldeni. Olyan, ami egyből puha. A tésztájával öröm dolgozni, népi iparművész receptje.

  11. H.Agi says:

    Szia! Hogy lehet a mozarellat lereszelni? Az nem az a sajt, amit leben arulnak es eleg puha?

  12. Házisárkány says:

    Kedves kisrumpf!Kérlek-kérlek-kérlek!Szeretném én is azt a receptet!

  13. eminka says:

    Kedves Eszter,Hogyan kell gerslit főzni? És meddig? Ez nekem nem volt világos.

  14. kisrumpf says:

    Bocsánat, hogy közbepofázom, de a formát Chili és vaníliánál láttad és a Zila cukrászdában lehet kapni. Ha mázlid van, a mester még tanácsokat is ad hozzá.

  15. Cat says:

    Szia!!Ez nem teljesen ide tartozik,de szerintem nálad láttam egy új sütőformát, ami kis tölthető kockákat eredményez…Nem találom pedig nagyon szeretnék egyet. Meg tudnád mondani,hogy honnan van??Remélem nálad láttam!Üdv

  16. Kotnyeles says:

    Eszter, mit szoktal hasznalni “golden syrup” helyett a pepparkakor-hoz? szivesen kiprobalnam, de ilyenem nincs, es a kornyeken nem is kaphato meg csak hasonlo sem :-(.

  17. vmistvan kukac hotmail.com says:

    Szervusz Eszter!Tegnap a te szakácskönyvedet lapozgattam elalvás előtt 🙂 A kérdésem akkor is, és most is az, hogy mi az a gersli? :DMégegy: most lesz telihold, lucanap – (boszorkányszombat nála nem játszik..) várd ki a férjeddel a dolog végét :Djól zárj be minden ajtót! 🙂

  18. kisrumpf says:

    Szívesen, ha nem gond a hossz. Linda, Neked mar elküldtem: A receptet egy csomag mezeskalaccsal kaptam, a hatuljan volt a recept. Lazar Julianna bekesszentandrasi nepi iparmuvesz receptje. Idezem: “25 deka mezet és 5 deka vajat langyosits meg. Egy masik edenybe tegyel 4 tojast, 10 deka porcukrot. 1 evokanal fahejat, 1 kk szegfuszeget és 2 deka szalalkalit. Turmixgeppel jol dolgozd ossze, majd ontsd bele a langyos mezbe. Ujbol dolgozd ossze. Gurjal bele kezzel 70 deka sima lisztet. Takard le es pihentesd szobahomersekleten egy napig. Nyujtsd ki kb. 4 mm vekonyra, formazd, tedd alufoliaval belelet sutolemezre. Forro sutoben susd mogyorobarnara (kb. 4-5 perc). Tetejet felvert egesz tojassal kend be sutes elott vagy utan, hogy szep fenyes legyen.” Eddig a recept. A tapasztalataim a kovetkezok. A Kotanyi-fele Mezessutemeny fuszerkevereket szoktam hasznalni az emlitett fuszerek helyett. Azzal is finom. Geppel keverem a liszthez a mezes kevereket, aztan beleontom az atszitalt lisztet, kikeverem simara, ugy is jo. Egy masik, kisse kilisztezett edenyben, ruhaval letakarva pihentetem. Pihentetes alatt kicsit megkemenyedik a teszta teteje, ezert masnap alaposan at kell gyurni – ezuttal mar kezzel. Erdemes a kiszaggatokat ujra es ujra lisztbe martani, a kiszurt formak szelei jobban megmaradnak sutes kozben. Ha kis sutiket csinalsz, egy leheletnyivel vekonyabbra nyujtsd, mert igen megdagad a suti, es formatlan lesz, ha 4 mm vastagra nyujtod a tesztat. Nagyobb formanal a 4 mm-es teszta jo. A tetejere ne szorj lisztet, csak alaja keveset, ha ragadna nyujtas kozben. A “forro suto”-vel kiserletezni kell. Mas mezes receptek 210-220 fokot irnak elo, probald meg eloszor ezen, de csak a kozepso polcra rakd a tepsit, mert kulonben igen hamar megbarnul, es megeg rajta a tojas. Nem alufoliat, hanem szilikonos lapot raktam alajuk, vagy sutopapirt. Sutes kozben ne nyisd ki az ajtot, mert a sutik szepen felpuffadt teteteje lelappad, rancos lesz, ez foleg nagyobb, tenyernyi daraboknal kellemetlen. Egyik konyvem azt irja, a sutot ne nyissuk ki, amig a teszta teteje barnulni nem kezd. Vigyazz, amikor a sutot kinyitod, ne hajolj kozel hozza, a szalalkali miatt eszmeletlenul budos. A szag – nincs ra jobb szo – a suti kihulesevel el fog tunni. Nehany percig hagyd hulni, aztan ovatosan valaszd le oket a sutolaprol, mert elofordul, hogy a hatuljuk meg ragad. Minden suto mas, idovel ki fogod tapasztalni, nalad hany perc alatt sul meg. Azonnal puha a sutemeny. Egy tojasfeherjehez alaposan atszitalt 15 deka porcukrot teszek, kozepesen kemenyre felverem geppel, nylonzacskoba toltom, gumival elkotom a nyakat es egy egeszen apro lyukat vagok a zacsko egyik csucsara. Mint egy ceruzaval, ugy lehet rajzolni vele. Szobahomersekleten 1-2 ora alatt szepen megszarad a rajzos minta. Mas receptekert, mintaotletekert esetleg nezd meg: Vago Edit: Mezesbabok, sutemenyek c. konyvet, es Fekete Jozsefne Seres Emilia: Mezeskalacsok c. konyvet. Foleg az utobbiban rengeteg recept van es ismertetok nepmuveszekrol.

  19. linda says:

    kisrumpf: én is írtam emailt, életet mentenél egy jó recepttel :)köszönöm!

  20. Azért beírnád ide is?Nagyon köszönöm!

  21. kisrumpf says:

    Házisárkány (de jó a neved) kérlek, írj egy mailt a címemre, és azonnal továbbítom a receptet: rumpfmoni at hotmail dot com. Köszönöm!

  22. Mishmesh,alias Dorka says:

    No ez az én világom. Kéksajt nyami, spenót nyami,gersli úgyszintén.És elég fűszeres:P (úgy tűnik elkel a ház..de nem akarom elkiabálni)ki van nézve a lakás amit szeretnénk, majd este küldök egy linket róla, kíváncsi vagyok a véleményedre…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!