Fűszer és Lélek

Hremzli kicsit másképp, avagy lassan itt a hanuka

Hanuka 8 napos zsidó ünnep , ami nyolc nap vendégeskedést jelent, vagy hozzánk jönnek, vagy mi megyünk. Ráadásul nekem évek óta mindig hamarabb kezdődik az ünnepre való készülődés, mert mindig van valaki, akinek fánkot, vagy hremzlit kell sütni előre.
Az első adag fánkot tegnap délután sütöttem, amivel én el is lennék egy évig, de még jó párszor meg kell majd sütnöm december végéig, abban biztos vagyok.
Ezért aztán mindig próbálok valamit egy kicsit másképp csinálni, nehogy belefulladjunk az olajba. Ilyenkor ugyanis olajban sült ételeket készítünk, emlékezve az olaj csodájára, és sok tejterméket is fogyasztunk Juditra gondolva. A fánkot nem tudom megúszni, azt olajban kell sütni, nincs mese! A hremzlinél már nem ennyire egyértelmű a helyzet, hiszen megoldható bő olaj nélkül is. Így született a muffin formába töltött, a lepényformában egyben sütött, a gofrisütőben lepényként megsütött változat is. Vagy itt van ez a recept, ami egy komplett főétkezés, az alján forró tejszínes ragu, a tetején ropogós “köret”.
Hozzávalók a raguhoz:
olívaolaj
2 nagy fej hagyma
50 dkg gomba
3 dl tejszín
1 kis üveg fekete olajbogyó
1 ek liszt
só, bors, szerecsendió
1 csokor petrezselyem
Hozzávalók a hremzil takaróhoz:
5 szál sárgarépa
4 szem közepes krumpli
1 fej hagyma
1 nagy tojás
4 ek liszt
2 kk sütőpor
só, bors
olívaolaj
Először a ragut készítem el: az olajon megdinsztelem a felkockázott hagymát. Sózom, majd rászórom a negyedekre vágott gombát. Borsozom, és hagyom, hogy elfője a levét. Felöntöm a liszttel elkevert tejszínnel, beleöntöm az olajbogyót, és az apróra vágott petrezselymet is. Szerecsendiót reszelek bele, és elzárom a lángot. Egy tűzálló tálba szedem.
A hremzlihez nagylyukú reszelőn lereszelem a sárgarépát, krumplit, és hagymát. Elkeverem a tojással, sóval, liszttel, és sütőporral is. A gombás ragu tetejére halmozom, egy kicsit meglocsolva olívaolajjal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt szép pirosra sütöm.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Csíki Sándor says:

    Hasznos és hiánypótló, amit teszel, csak így tovább!:)

  2. Anonymous says:

    A húsról jut eszembe:Bükkszentkereszten ettünk olyat, hogy tócsni, parasztsonka, besamel, egy hatalmas hússzelet, és újabb tócsni.Egy napig nem bírtam mozogni, de nagyon finom volt.

  3. Abban a nagy szocreál étteremben ettétek? Nekünk is megvolt! 🙂

  4. Házisárkány says:

    Tegnapelőtt megcsináltam a muffin változatot,olajbogyót is ültettem bele!Finom lett!Felkeltetted a vágyakozásom a fánk iránt is:DDD Angyalka!Köszönöm!

  5. Dia says:

    Szia!Nem a recepthez tartozik, de gratulálok a Wellnes magazinban való megjelenésedhez! Nagyon örültem, mikor negláttam a blogodat benne!További jó főzőcskézést!Majd még úgyis jövök:)Dia

  6. Jucus says:

    Én pedig a Magyar Narancshoz, és a HVG-hez! Egész oldalas interjú, kisanyáááám! Királylány vgy!

  7. Anonymous says:

    Hol kaphatók ezek a szép trenderlik? A

  8. H.Agi says:

    Szia! Mik ezek a “diszek” a tetejen? (Lehet, hogy ez buta kerdes, de meg nem lattam ilyet.)

  9. B says:

    Megcsináltuk, egész jól sikerült, csak nem hagytuk rendesen átsülni a tetejét… : ( Mindegy, majd legközelebb! : )

  10. Lívi says:

    Szia Eszter! OFF, de el kell mesélnem 🙂 Miután kommenteztél a blogomon a csokitortádhoz, anyukám döbbenten felhívott, hogy “A Fűszeres Eszter olvas téged???” :-))) De ez a kérdés kábé olyan hangsúllyal hangzott el, mintha azt kérdezte volna, hogy a dalai láma olvas engem :-DDDSzóval sztár lettél, na! :-)(És természetesen anyukámat is megnyugtattam, hogy biztosan nem olvasol, csak láttad, hogy kilinkeltelek :-))))

  11. Jaj :-)Ne írj ilyeneket! Nagyon aranyos az anyukád!

  12. Ági, a díszek azok trndelik, hanuka ünnepén szoktunk játszani velük.A: fogalmam sincs, de minden évben szaporodik a készlet, ezek a kedvenceim 🙂

  13. Házisárkány says:

    Ezek hasonlatosak a dobókockához?A keresztgyerekeim amikor még a térdemig értek akkor órákon keresztűl nyúztak vele,hogy dobáljuk,és az nyert,aki többet dobott!

  14. Erzsebet says:

    Kérdezném, hogyan kell a trndelikkeljátszani. Pár éve a tv-ben néztemhanukai műsort, ott találkoztamvele először.

  15. Házisárkány, Erzsébet:Nemsokára írok róla.

  16. Eszter says:

    Szia Eszter,Biztosan “szentség törés” lenne, – nem tudom helyes-e a kifejezés zsidó ételekről lévén szó- de én tudok kemencés fánkról, ami nagyon hasonlít az olajban sült testvéréhez. Üdvözlettel,

  17. Szia! Nekem is van egy (igaz nem kemencés) sütőben süthető fánkom, benne is van a könyvben, ami nagyon finom, de nem igazi fánk.A tied majdnem olyan, mint a valódi?Megadnád a receptet?Nagyon köszönöm!

  18. Ildikó says:

    Nagyon tetszik ez a recept, olyan igazi téli étel! Meg is csinálom majd, de mivel mi nem vagyunk zsidók, azt hiszem egy kis csirkemell is kerül majd bele.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!