Fűszer és Lélek

A zsidó konyha egyik remeke a babka


A zsidó konyha legalább száz féle kalácsot tudhat magáénak. Ilyen a babka is, ami egy csokoládés kalácsféle, ezer változattal. Babka néven sütik Kelet-Európában több helyen is, de abba mindenféle aszalt gyümölcsöt is szoktak szórni. Meg kell mondjam, nem rontja el egyáltalán! Az eredeti kóser zsidó mégis a csokoládés. (Zsuzskának hála, aki most London zsidó negyedében él, megint feltölthettem a kóser csokoládé készleteimet, úgyhogy lesz miből dolgoznom hanukára.)
Van, aki a babka tetejét morzsával szórja meg, van aki fahéjjal hinti, de olyan is akad, aki tojással keni, mint a hagyományos barheszt. A sütemény tejjel, és vajjal készül, tehát kóserság szempontjából tejes.
Hozzávalók három nagy formához:
6 csésze liszt
1,5 csésze langyos tej
1,5 csésze cukor
3 egész tojás
10 dkg vaj + 5 dkg a töltéshez
1 kk só
1 kocka élesztő
20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé felaprítva
2 kk fahéj
A tejben megfuttatom az élesztőt a cukor felével. Belekeverem a tojást, és a puha vajat. Hozzáöntöm a maradék cukrot, majd a lisztet is. Kidolgozom a tésztát, de a sót csak a végén adom hozzá. Ragadós tésztát kell kapnunk. Egy óra alatt a duplájára kelesztem langyos helyen. lisztezett deszkára borítom, majd meglisztezem a tetejét is. Három részre osztom, és mindegyikből hosszúkás téglalapot nyújtok.
Megkenem a maradék megolvasztott vajjal, és megszórom a fahéjjal elkevert csokoládéval. Feltekerem, és három részre vágom a hurkákat. Sütőpapírral bélelek három őzgerinc formát, ebbe teszem a babka csíkokat keresztbe, egymás mellé mind a hármat. Hagyom még kelni 30 percet, majd 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütöm.
Ha szerencsém van, akkor a végei nem befelé fordulnak sülés közben mint most, hanem kifelé, és olyan mint egy kinyílt virág. De egyszerűen nem tudom ezt a folyamatot befolyásolni.
Kitűnő reggelinek való, egy csésze tejjel.1600

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kataa says:

    Köszönöm a gyors választ!És gratulálok a bloghoz! Már csak olvasni is élvezet:)! További sok sikert!

  2. Anonymous says:

    Ez valóban csodásan hangzik!

  3. chilii says:

    ez még virágnyílás nélkül is kimeríti a nyilvános izgatás fogalmát! jól értem, hogy a tészta darabokat úgy kell egymás mellé tenni a formába, hogy a vágott szélek a forma széles oldala felé nézzenek?ja és mekkora a csészéd? köszi!

  4. Remélem sikerül majd!Chlii, egy bögre=2,25 dlÉs pont úgy kell tenni, ahogy írod 🙂

  5. prante says:

    ez pont olyan fajta kalácsnak hangzik, amit szeretek, ráadásul csokoládés belül és jól harmadolható, pont nekünk való, köszi 🙂

  6. Anonymous says:

    Borzasztóan nem profihoz méltó, három különböző mértékegységet megadni egyazon receptben.

  7. Tami says:

    Borzasztóan neveletlen dolog névtelenül kommentelgetni.Semmi baj Eszter mértékegységeivel.

  8. Kedves nételen, köszönöm az észrevételed.Tami, köszi, de semmi gáz, nem az a címe a blogomnak, hogy Profi gasztrobog 🙂

  9. Tami says:

    Csak annyira unom már a sok névtelen okostojást!Hozzám is mindig bekommentelnek okosságokat. Most ennek is mi értelme volt? Nekem teljesen logikus a recept leírása. Ja, csak egy háziasszony vagyok, nem profi.

  10. Kataa says:

    Ne haragudj, de én mint kezdő szakács nem értem teljesen hogy kell összeállítani a süteményt. Feltekerem mint egy rétest? És úgy vágom 3 részre? Nagyon gáz, de nem tudom elképzelni:S:P Előre is köcce a segítséget!

  11. Igen, úgy kell csinálni, ahogy írod. Elöbb feltekerni, majd a tekercset háromba vágni, és azokat tenni a formába.

  12. Euthymia says:

    Ezt muszáj kipróbálnom a héten!!! Érzem a sütés illatát már most! Köszönöm, megint a remek rceptet!Szép napot!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!