Fűszer és Lélek

Programajánló decemberre

Kedves levelet kaptam, szívesen teszem közzé a programot, amire felhívja a figyelmet. “Zsidós” programok nem csak zsidóknak!

h-ünnepifogadás20 éves a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület – Ünnepelni hívunk mindenkit!

December 8. hétfő, 18:30 óra A „Címzett ismeretlen” című levéldráma – színházi est a Spinoza Házban (Az előadást a Mazsike támogatta.)Hogyan sodor el egymástól a történelem két embert, hogyan zúz szét egy barátságot a 20. század legsötétebb időszaka? Hitler hatalomra jutása előtt pár hónappal kezdődik a két barát, a zsidó származású amerikai Max Eisenstein és a német Martin Schulse levelezése.
Rendezte: Groó Diána
Szereplők: Kulka János, László Zsolt, Pető Kata
(belépődíj 2500 Ft., a jegyek korlátozott száma miatt kérjük, hogy jegyét a mazsike@gmail.com email címen foglalja le)
Cím: Budapest VII. ker., Dob utca 15.
December 10. szerda, 19:00 óra Libanoni keringő (Waltz with Bashir) című, izraeli-német-francia animációs dokumentumfilm megtekintése a Kinoban (volt Szindbád mozi)
Egy bárban Ari régi barátja elmeséli visszatérő rémálmát: 26 kutya üldözi. Minden éjjel ugyanannyi, éppen 26 feldühödött állat. A két férfi arra a következtetésre jut, hogy a különös álom kapcsolatba hozható katonai múltjukkal: mindketten az izraeli hadseregben harcoltak a 80-as évek libanoni háborújában. Ari döbbenten tapasztalja, hogy semmire sem emlékszik ebből az időszakból. Elhatározza, hogy felkeresi régi barátait és bajtársait, hogy általuk újrarajzolja emlékeit a korszakról és önmagáról egyaránt. Ahogyan egyre mélyebbre ás, titokzatos képek formájában előtör a múlt.Rendező: Ari Folman
(belépődíj 600 Ft.)
Cím: Budapest XIII. ker., Szent István krt. 16.
December 11. csütörtök, 19:00 óra “A mi Erdélyünk” – Szombat Szalon a Spinoza Kávéházban A Szombat folyóirat Erdélyi magyar-zsidó számának bemutatója, sok zenével és erdélyi ízekkel fűszerezve.Meghívott vendégek: Simon Judit újságíró (Nagyvárad), Ara-Kovács Attila író, külpolitikai szakértő, Dragomán György író Az est házigazdája: Kőrössi P. József, a Noran Könyvkiadó igazgatója
Közreműködik:Folkklez zenakar
(belépődíj kóstolóval 1400 Ft.)
Cím: Budapest VII. ker., Dob utca 15.
December 13. szombat, 19:00 óra
Filmes est a Kinoban (volt Szindbád mozi)
Vendégünk két világhírű filmrendező: Jancsó Miklós és Szabó István. (Mindketten a Mazsike által alapított „Magyar Zsidó Kultúráért” díj birtokosai). Évfordulónk alkalmából – rendhagyó módon – kevésbé ismert rövidfilmjeiket vetítjük.
A programot összeállította, és az est házigazdája: Surányi Vera
Jancsó Miklóssal és Szabó Istvánnal Mundruczó Kornél filmrendező beszélget.
(belépődíj 900 Ft.)
Cím: Budapest XIII. ker., Szent István krt. 16.
December 15. hétfő, 19:30 óra Szefárd zenei est a 120 éves Frankel Leó úti zsinagógában Több mint ötszáz évvel a zsidók Spanyolországból való kiűzése után világszerte jelentős érdeklődés mutatkozik a szefárd kultúra iránt. Az irodalmi és történeti dokumentumok mellett a népzene tanúskodik a legszuggesztívebben a szefárd zsidók történetéről és életéről. Az „őshazából” hozott és sajátosan továbbfejlődött spanyol zsidó dialektusban énekelt dalok egyszerre bizonyítják a zsidók egykori beágyazottságát a középkori ibériai társadalomba, kultúrába, és a befogadó országokban érvényesülő asszimilációs hatásokat. Vallanak szerelemről, hétköznapokról és a zsidó hagyományról. Az est folyamán a spanyol reneszánszot és a szefárd diaszpóra kezdeteit felidéző dalok után egymásba fűzve szólalnak meg szerelmi, esküvői dalok, altatók és hosszabb lélegzetű balladák. A zeneszámok között dalszövegek és prózai szemelvények is elhangzanak, így a műsor nem csak zenei élményt kínál, hanem bepillantást enged a szefárd zsidók történetébe és sokrétű kultúrájába.
Fellépő: Alma, vida y corazon (Lélek, élet, szív)
Az együttes interpretációjában az eklektikus hangszer-összeállításnak és a tagok többirányú képzettségének és zenei érdeklődésének megfelelően népzenei, historikus és klasszikus európai műzenei hatások keverednek.
Közreműködik:
Stanka Dóra – narrátorBudai Miklós- ének, lant, gitár
Gyulai Csaba – ütőhangszerek, gadulka
Jánosházi Péter – cselló
Pintér Ágnes – ének, reneszánsz hárfa
(belépődíj 1400 Ft.)
Cím: Budapest II. ker., Frankel Leó út. 49.
December 21. vasárnap, 16:00 óra A Hanukastély csodái – családi Hanuka a Bálint Házban
A Hanukastély várja a kicsiket és a nagyokat: Vendégünk: Gryllus Vilmos Gyújts velünk gyertyát – egyél fánkot – táncolj a pörgettyűtáncban – látogass el a kézműhelybe (vár a gyertyakészítés és díszítés, vitrázskép készítés, mécses festés; arcfestés). Barangolj a Hanukastély útvesztőjében, vegyél részt a tréfás állomásokon, vásárolj a hanukai ajándékboltban. Megnyitjuk a fajátékok, és csodák termét is, ahol fából készült logikai és ügyességi játékokkal, és kísérletekkel találkozhattok.
Program: Hanuka-falva, arcfestés, hanukia készítés, ünnepi vidámpark, családi hóra tánc, közös hanukai gyertyagyújtás. A Bálint Házzal közös program.
(belépődíj 700 Ft., családoknak 1400 Ft.)
Cím: Budapest VI. ker., Révay u. 16.
December 27. szombat, 20:00 óra Hanuka Bál, és ünnepi díszvacsora a Gundel étteremben A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület – „Magyar Zsidó Kultúráért”, illetve a „Várhegyi György – a Magyar Zsidó Oktatásért” díjainak átadása.
Program:
ZENE-TÁNC-TOMBOLA – a talpalávalót a Madarak Házibuli zenekar biztosítja, a vacsora közben és a szünetekben Gellérfi Gyula zongorázik(belépődíj ötfogásos ünnepi vacsorával 14.000 forint, elővételben december 18-áig 13.000 forint. Jelentkezni, illetve a bálon való részvétel költségét kifizetni legkésőbb december 22-ig lehet. Telefonszám: 311-6665, 06 30 212-2694, email: mazsike@gmail.com)
Cím: Budapest XIV. ker., Állatkerti út 2.)
További információ:
http://www.mazsike.hu/

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. gjuci says:

    🙂 különben kibanoni film is biztos érdekes lenne!

  2. gjuci says:

    Mert láttam, és nem Kibanonról szól, hanem Libanonról! És a férjem egy rokona is játszik benne, ezért a szivemen viselem.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!