Fűszer és Lélek

Portugál aszaltszilvás húsgombóc

Csodálatosan sikerült a péntek esténk, egy csomó kóser recepttel gazdagodtam. Mindig meg kell állapítanom, hogy az a jó a zsidó konyhában, hogy a zsidók szétszóratva, vagyis diaszpórában élnek, a világ minden részén. Ezért aztán mindenhol magukévá teszik a helyi szokásokat, recepteket, legfeljebb változtatnak rajta, hogy ne röfögő állatból készüljön, vagy ne keveredjen a tejes a húsossal.
Megint itt jártak a portugálok, és ismét egy nagyon klassz receptet hallottam, amit tegnap meg is főztem. A férjem persze morgott egy kicsit, mert ő kitartó kelbimbó gyűlölő, de azért megadta magát, és arra kért, hogy egyszerre legfeljebb három kelbimbót tegyek a tányérjába.
Pedig a kelbimbó annyira finom téli zöldség! Ez az étel pedig valódi téli fogás, és miután meghallgattam, az jutott eszembe, hogy simán beillene karácsonyi receptnek is, ha lenne nálunk karácsony, már úgy is az egész ország karácsonyra készűl.
Főbb hozzávalói az ételnek a pulyka, aszalt szilva, portói (én sima vörösbort használtam), gránátalma lé, fahéj, szegfűszeg, és persze a kelbimbó.
Tehát a hozzávalók:
50 dkg darált pulykacomb (Az eredeti recept szerint sima, nyers comb, de arra gondoltam, hogy 25 dkg füstölt pulykacomb, és 25 dkg nyers pulykacomb még jobb lenne. Bár az eredetit nem kóstoltam, mégis jónak találom a saját ötletemet, nagyon kellemes füstös lett az íze.)
2 szelet szikkadt kalács, vagy 1 zsemle
1 tojás
1 fej hagyma
25 dkg aszalt szilva
50 dkg kelbimbó
2 szál nagy póré
2 csokor újhagyma
3 dl száraz vörösbor
2 dl gránátalma lé
só, bors
1 kk fahéj
1 kk őrölt szegfűszeg
szerecsendió
1 kk római kömény
olívaolaj
A húst összegyúrom a fűszerekkel, a tojással, és az elmorzsolt kaláccsal. A hagymát lereszelem, és belekeverem a húsba. Gombócokat formázok belőle.
A pórét felkarikázom, majd olajon kevés sóval megfonnyasztom. Felöntöm borral, borsozom, reszelek bele egy kevés szerecsendiót. Beleszórom a megtisztított kelbimbót, és ráöntöm a gránátalma levét is. (Én egy gránátalma levét préseltem ki egy szűrő, és kanál segítségével. Óvatosan beleteszem a húsgombócokat, majd lefedem. Takarék lángon gyöngyöztetem. Amikor a gombócok teteje is kifehéredett, megfordítom őket, sőt, már rázogatni is lehet az edényt. Az aszalt szilvát csak az utolsó pár percben keverem hozzá, a felkarikázott újhagymával együtt.
Nagyon laktató, izgalmas zsidó egytálétel.

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. vmistvan kukac hotmail.com says:

    itt még nem lé a gránátalma, de viszont így sokkal gusztább. vettem gránátalma szörpöt egy moszkvatérkörnyéki arab boltban – többet nem veszek, műanyag vacak 🙁 de a többi mütyűrje jó, nekem főképp a wasabis mogyoró tetszik 😀

  2. Gabi says:

    Ez mekkora ötlet! Én se szeretem a kelbimbót, de azért borban főve, gránátalma lével egészen más lehet. Ki is próbálom, kell egy kis egészség!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!