Fűszer és Lélek

Kedvenc szakácskönyveim

h-2008_11_18váncsaGabojsza dobta nekem a labdát a kedvenc szakácskönyveimről. Már írtam róluk itt régebben, hiszen valóban szeretem őket, szívesen forgatom, főzők belőlük, vagy csak úgy olvasmány gyanánt lapozgatom némelyiket.
Nem tudom miért, de a vastag szakácskönyveket szeretem. Talán a nyomdász beütésemnek, vagy csak egyszerűen a könyvek szeretetének köszönhető, hogy nem szeretem a konyhapultra tenni a szakácskönyveket. Bár a konyhában van egy polc, ahol a könyveim sorakoznak, nem tudnám megbocsájtani magamnak, ha zsírfoltosak lennének, annak ellenére, hogy anyu régi könyvei azok, és azokat úgy szeretem.
Ezért aztán ha könyvből főzök, kis sárga postit lapokra firkantom a hozzávalókat, és azt felnyomom a konyhaszekrény ajtajára, hogy a végén egészen máshogy főzzem meg, mint a receptben szerepelt.
A három legnagyobb kedvencem:
Claudia Roden: The book of jewish food. (Már annyit meséltem róla, hogy nincs is mit ismételnem. A könyv is és a nő is zseniális! Ha egyszer kezet foghatnék vele, nagyon boldog lennék, minden betűje igazi kincs számomra.)
Stahl Judit: Végre otthon. (Sokáig az első, zöld könyve volt a kedvencem, vagy inkább azok az írások, amit a könyv megjelenése előtt a Nők Lapjában jeletetett meg. Úgy éreztem akkor, mintha én írtam volna ezeket a szavakat, na persze nem a recepteket, hanem az egész gondolkodás módot. Aztán megjelent a sárga könyve, amiben annyi szeretet van szerintem, hogy depresszió ellen is jó olvasmány, azóta ez a kedvencem tőle.)
Váncsa István: Ezeregy recept. (Szerintem nem kell megindokolnom. Aki már megvette, az ért mindent. A férjemmel kívülről tudjuk az első bekezdést: “…Bemegy az ember valami kocsmába, kér egy tejfeles hódsültet, jóétvággyal elfogyasztja, aztán beszél a szakáccsal-van, ahol ez egészen magától értetődő, majdhogynem kikerülhetetlen-, megkérdezi, hogyan készült ez a hód, a szakács pedig fontoskodó képet vág, és azt mondja, titok.” 🙂
Minden egyes recept nyálcsorgató, azonnali főzésre, piacra szaladásra késztető. Múlt héten azt mesélte Váncsa István, hogy van aki 20 kilót hízott, mióta megvette a könyvét. Én azon csodálkozom, hogy miért ilyen keveset?)
Aztán vannak még változó kedvenceim, de mindenképp ide sorolom Nigella Lawson: Feast könyvét, Claudia Roden: Arabesque-t, na és a mostani legújabbat, amit Ágitól kaptam és svéd süteményekkel van tele. Kis vékonyka könyv, és már 3,4 millió darabot adtak el belőle. Hihetetlen szám, de miután kinyitottam megértettem: szép házias fotók, érthető receptek. Olyan könyv, ami önbizalmat ad mindenkinek, aki kezébe veszi: te is meg tudod csinálni. Címe pedig: Swedish cake and cookies. A könyvről nagyon fontos tudnivalókkal látott el Hobbiszakács, ezt be is másolom ide:
A svéd könyv eredeti címe ”Sju sorters kakor” azaz Hét fajta sütemény. Arra a – minden valamirevaló háziasszonyra kötelező – etikett előírásra utal, amely megkövetelte azt, hogy a kávéhoz legalább hétféle süti között lehessen választani.A köny egy 1945-ben meghírdetett receptverseny eredménye, melyre több mint 10 000 recept érkezett be. Ezek közül 500-at kiválasztottak és kipróbáltak. A ”legolvasottabb svéd könyv” ezideig 87 kiadást ért meg, onnan ez a hatalmas példányszám. A könyvet skandinávia-szerte olvassák, kivéve Dániát, ahol a dán specialitás, a ”wienerbröd” svédesített receptje miatt – mert kihagyták a csokoládécsíkot – feketelistázták.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Szia Eszter!Tegnap kaptam egy ajándékot: a könyvedet! Egyik legérdekesebb, legszebb szakácskönyv, amit a kezemben tartottam. Nagyon örültem neki és nagyon fogom szeretni! Remélem egyszer dedikált példánnyá válik. Üdv,LepkePillangó

  2. Anonymous says:

    Ó, Váncsa!..amikor hajnalban belopakodik a spájzba és felcsippent egy hideg töltöttkáposztát..Hatására teljesen megváltozott a főzésről kialakult szemléletem.Felszabadultam.Várom a te könyved, amit ajándékba kapok, dedikáltan. :))Minden jót kívánok, Éva Fehérvárról.

  3. Bombadil Toma says:

    a váncsa, nekem is nagy kedvencem. nem is szakácskönyvként, hanem inkább regényként olvasom, és olvasás közben hallom a fejemben a jellegzetes hangját, hanghordozását:))

  4. Anonymous says:

    Az ezeregy receptet én is olvasmányként olvasgatom, ritkán főzök belőle. Nekem Vízvári Mariska szakácskönyve a nagy kedvencem, apám vásárolta anyukámnak az első fizetéséből asszem 59 -ben a beírása szerint. Meglepően jó receptek vannak benne, és nincsenek kiherélve, hogy kalóriatáblákba beleférjenek. A zsír az zsír a háj az háj a dió töltelék az fél kiló dióbélből stb. Azonkívűl az adagok is normális nagyságúak. (A mai szakácskönyvekben levő adagok legtöbbször kevésnek bizonyulnak 4 főre)Ezen kívűl kívűl Veneisz József régebbi könyvei a 60 as évekből -amikor még nem modernizálták a recepteket-szintén jók. Kis megszorításokkal Tolnai Kálmán Hal és vad éteklekt is jónak mondanám. Szeretem még a Magyar Kóstoló című szép albumot klassz leírásai és fotói miatt- a receptek is jók benne. Olvasmánynak (Váncsa mellett) még az Ínyesmester szakácskönyve is érdekes, no meg a nagy kedvenc a 30- as évek modern konyhája Hatvany Lili.medvedr

  5. Hobbiszakács says:

    A svéd könyv eredeti címe ”Sju sorters kakor” azaz Hét fajta sütemény. Arra a – minden valamirevaló háziasszonyra kötelező – etikett előírásra utal, amely megkövetelte azt, hogy a kávéhoz legalább hétféle süti között lehessen választani.A köny egy 1945-ben meghírdetett receptverseny eredménye, melyre több mint 10 000 recept érkezett be. Ezek közül 500-at kiválasztottak és kipróbáltak. A ”legolvasottabb svéd könyv” ezideig 87 kiadást ért meg, onnan ez a hatalmas példányszám. A könyvet skandinávia-szerte olvassák, kivéve Dániát, ahol a dán specialitás, a ”wienerbröd” svédesített receptje miatt – mert kihagyták a csokoládécsíkot – feketelistázták.

  6. "saját levében" says:

    Izgatottan várom az ÉS-magazinos anekdotát, úgyis mint ÉS-olvasó. Kétszer is elolvastam a Váncsás részt, de nem látom.

  7. Judit says:

    Mondok én is egyet hozzá: Bacher Iván: Íz-lelő. Lánckoszt, ajánlom mindenki figyelmébe…. :)))))))))De tulajdonképpen bármi más is tőle, ahol szó esik evésről, főzésről, annyira jóízűen tudja tálalni. Azt hiszem, egy időben Népszabi-mellékletben is voltak kis glosszái…

  8. agi1980 says:

    Szia!Én csak azt szeretném megkérdezni,hogy milyen géppel csinálod a képeket.Nemrég indítottam egy blogot,de még nincs hozzá gépem,nézelődök melyik lenne jó.Köszi a választ.ÁgiUi:Erdőbénye pedig tényleg nagyon szép,a legjobb barátnőm ott lakik

  9. Sajtkukac says:

    Szia Eszter!Mintha magamat olvasnám. Én is mániákusan vigyázok a könyveimre, ugyanezt a post it-es megoldást alkalmazom évek óta. Nekem is a Végre otthon! a kedvenc Stahl könyvem, mert szerintem is jó depresszió ellen. Váncsa meg – nos, ő Váncsa. :)A Swedish cake and cookies-t pedig megnézem majd magamnak, mert ugyebár könyvből sosem elég és tetszett amit írtál róla. Gratulálok a könyvedhez!Orsi

  10. H. Agi says:

    Kedves Eszter! A svéd sütis könyvvel kapcsolatban kérdezném, hogy mennyire nehezen beszerezhető alapanyagokkal dolgozik? Tele van mindenféle spéci erdei bogyókkal meg svéd alapanyagokkal? KösziÁgi

  11. Szia Ági! Teljes mértékben használható könyv Magyarországon is. Csak ajánlani tudom!

  12. Mari says:

    A svéd könyv magyarul is kapható, én kb. 2 hete vettem egyet ajándékba egy Alexandrában, aztán 1 hét múlva magamnak is :). Tényleg nagyon szuper a könyv.

  13. H.Agi says:

    Sziasztok. Meg egy kerdes: magyarul mi a cime? Koszi. Agi

  14. Mari says:

    Ellenálhatatlan édességek – szép piros-fehér kockás, kemény borítója van

  15. Tami says:

    Eszter, ezt a könyvajánlót nagyon köszönöm. Ma rendeltem a bookline-on egy zsidó szakácskönyvet (na kié lehet? :)De arra gondoltam, megérdemlek valami angolnyelvűt is karácsonyra. Már tudom is melyiket.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!