Fűszer és Lélek

Mazsolás lencse


A vasárnapi brunchra mazsolás lencsével készültem. Nem volt időm lefényképezni, úgyhogy az ételfotót Mikulkakulkinnak köszönöm, ő követte el ugyanis. Egy hete már megfőztem ugyanezt, fekete lencséből, de nem itthon töltöttem a szombatot, és csak este nyolc körül, amikor elkezdtem készülődni a vasárnapi összejövetelre, akkor tudatosult bennem, hogy fekete lencse helyett fekete szezámmagot vittem magammal. Még szerencse, hogy édesanyámnál volt otthon sima lencse, így tudtam főzni valami kis kóstolót én is. Azért aki kap fekete lencsét, az inkább abból készítse el, sokkal finomabb lesz. (Én a nagycsarnok aljában vettem az Ázsiában)
Az általam készített mennyiség hatalmas, de most nem is hat főre készültem. Mivel nem magában kell enni, hanem csak kiegészítőnek, szerintem 25 dkg lencse elég hat főre, de persze akkor kell mellé mindenféle más is, saláták, kenyerek, zöldségek.
Hozzávalók:
25 dkg fekete lencse (vagy sima)
25 dkg mazsola
50 dkg lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
5 dl tejszín
2 ek liszt
10 dkg vaj
10 cm gyömbér lereszelve
1 kk római kömény
1 kk koriander
1 kk chili
1 kk kardamom
só, bors
kb. 4 ek méz
A lencsét sós vízben megfőztem, közben megmostam a mazsolát, felkarikáztam a hagymát, és összezúztam a fokhagymát. Mikor a lencse megpuhult leszűrtem. A vajon megfonnyasztottam a lilahagymát egy kevés sóval, amikor már teljesen megpuhult hozzákevertem a fokhagymát és a fűszereket. Végül ráöntöttem a mézet is, majd a mazsolát. Végül beletettem a leszűrt lencsét is. Felöntöttem a liszttel elkevert tejszínnel, hagytam amíg besűrűsödik, sóztam, borsoztam, és elzártam alatta a lángot. Langyosan a legfinomabb.
Kicsit féltem, hogy lesznek majd mazsolagyűlölők, de szerencsére nem találkoztam egyel se. Köszönöm mindenkinek aki eljött, több mint hatvanan voltunk, és külön köszönet azokanak, aki sütöttek főztek az alkalomra. A recepteket a JP-n fogjuk gyűjteni.

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. maminti79 says:

    Szia!a brunch-on nagyon ízlett a mazsolás-lencse, így tegnap este mi is megpróbáltuk elkészíteni – a chili egy kicsit több lett bele, a kelleténél, de ezt leszámítva finom lett — köszönjük a receptet!

  2. Összesen olyan 70-en voltunk, volt egy csomó gyerek, nagyon jó volt :-)Kár, hogy nem tudtál jönni! Legközelebb 30-án lesz, a KINO-ban, a Vígszínház mellett.

  3. Anonymous says:

    mi a teendő akkor, ha elolvasva a posztot megkívántam a lencsés csemegét, de a nagycsarnokos ázsia messze van, a kamrában meg vörös lencse van épp raktáron? szerinted megpróbálkozzak vele?

  4. hodográf says:

    Nagyon finom volt ez a lencse, én tuti fogok csinálni!(Hmmm, ez a Vígszínház melletti hely is csábítóan hangzik, nagyon közel van hozzánk :)))

  5. A vöröslencse, mivel nincs külső héja, nagyon hamar szétesik. Attól félek, hogy eltünne a mazsola, és a hagyma között. De nem vagyok benne biztos, talán egy próbát megér. Én úgy csinálnám a helyedbe, hogy nagyon figyelném a lencsét, és amikor 3/4-ig megfőtt (ez pár perc csupán) akkor leszürném, és a végén hagynám a tejszínben teljesen megpuhulni.Hodográf, gyere, gyere! 🙂

  6. vmistvan kukac hotmail.com says:

    Amúgy finom volt ez a kaja, ettem belőle, ráadásul úgy, hogy nem tudtam, hogy Eszteré 🙂 Kicsit aggódtam, de kihívásnak éreztem, hogy egy ilyen szokatlan dolgot is egyek, a zsidótojás, és a látványosan kiemelt – és nagyon finom cukkinis étel után és a répatorta előtt 😀 És pár másodperc múlva, a lencsésmazsolát forgatva a számban, megkönnyebbülten konstatáltam, hogy jobb, mint gondoltam :DKöszönöm a könyvet, a dedikálást, klassz dolgot hoztál létre Eszter! Emlékszel a 4 évszak a szt-endrei aranysárkány étteremben… c. könyvre? Gyerekként kedvencem volt, ahogy Anyunak is. Nem véletlen, hogy a második példányt neki kértem, biztos őneki is hatalmas öröm lesz lapozgatni a könyved 🙂

  7. dalit says:

    Szia:) Akkor itt is gratulálok. Fantasztikusan jó a könyv. Az emailem. dalitch@gmail.com

  8. frazon zsófia says:

    na, most már valahova muszáj odaérnem! persze ennél közelebb, mint a KINO nem tudtok jönni, úgyhogy arra rástartolok! majd magammal rántok még néhány kedves Pánkót! :))

  9. Anonymous says:

    A Velveten írtak a könyvedről. A hozzászólóktól pedig kaptál hideget-meleget. Olvastad?Üdv Jutka

  10. vmistvan kukac hotmail.com says:

    Kedves Jutka,jobb, ha Eszter nem olvassa. Én megtettem, fel is háborodtam rajta, a saját blogomban lereagáltam.Borzasztó a társadalom állapota, csak azt tudom mondani.

  11. Anonymous says:

    Igazad van… Van akinek mindenről ugyanaz jut eszébe. Üdv Jutka

  12. Anonymous says:

    Sajnos nem volt időm elmenni. Hányan voltatok? Lesz még idén brunch?Kata


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!