Fűszer és Lélek

Barnasörben főtt marha

h-sörben+főtt_2
Ha már elárultam, hogy a húslevesem 12-14 órán keresztül is gőzölget a gázon, itt egy másik gázóragyilkos, de annál finomabb fogás.
Gyermeki énem felülkerekedett rajtam a múlthéten, amikor a Tesco-ban a zöldségek között megpillantottam a golyókra forgácsolt sárgarépát. Tudom, tudom, semmi értelme, drága, sőt még csak répa alakja sincs, de nem tudtam otthagyni 🙂 Senki ne ijedjen meg, nem sárgarépa golyó kell ebbe az ételbe, hanem egyszerűen bele kell reszelni, csak nem tudtam ellenállni neki.
A recept erősen emlékeztet a cseh gulyásra, de egy cseh biztosan sírva fakadna, ha elolvasná.
És akkor az időről: reggel nyolckor tettem fel, és fél kettőkor tálaltam.
A legfinomabb, friss, ropogós kenyérrel tunkolva, de héjában sült krumplival se rossz! Ne felejtsünk el mindenkinek behűteni egy üveg barna sört az ebéd mellé!
Hozzávalók:
1 kg marhalábszár
2 nagy fej hagyma
3 ek libazsír
0,5 l barna sör
1 ek őrölt kömény (nem tévedés a mennyiség)
só, bors
2 ek édes nemes paprika
1 ek cukor
3 babérlevél
4 gerezd fokhagyma
2 szál fehérrépa lereszelve
2 szál sárgarépa lereszelve (esetemben sárgarépa golyócskák +1 sárgarépa lereszelve)
erős paprika ízlés szerint
A hagymát felkockázom, sózom, és a zsíron megpirítom. Rászórom a cukrot, hagyom egy kicsit karamellizálódni, majd lehúzom a lángról, és hozzákeverem a paprikát, utána rögtön a felkockázott húst. Visszatolom a lángra, és kicsit lepirítom a húst. Beledobom a babérlevelet, hozzákeverem a köményt, majd felöntöm a sör felével. Belereszelem a répákat, és lefedve egészen kicsi lángra állítom. Néha megkeverem, közben a sört folyamatosan pótolgatom. Amikor 90%-ban elkészült már, vagyis a hús tökéletesen puha, de még nem esik szét, ha villával megnyomom, akkor sózom, és borsozom. A főzési idő végére a reszelt répák tökéletesen szétfőnek. (A répagolyókat csak az utolsó fél órában kevertem a gulyáshoz.)
Kóser minden sör, ami nem tartalmaz valamilyen különleges hozzávalót, aromát, vagy gyümölcsöt.
sörben+főtt

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Főz és fecseg says:

    Alkalomadtán nézzél be hozzám kérlek!

  2. nora says:

    Ez a komeny mennyiseg valoban nagyon soknak tunki, de karamellizalt cukorral isteni finom lehet. Meg is csinalom vasarnap ebedre.

  3. Maimoni says:

    Legalább olyan jól hangzik, mint a vörösborban párolódott borjú… És hát tényleg, a répagolyókkal még egzotikus is.:)

  4. Anonymous says:

    Húúú! Az az igazság, hogy mostanában annyi vörösboros marhapörkölt volt nálunk, hogy erre most nagyon felcsillant a szemem. Jól hangzik!Tini

  5. Anonymous says:

    Ezt ki kell próbálni!medvedr

  6. kpb says:

    Shalom aleichem kedves Eszter!Szintén blogot vezetek, és a Häagen-Dazsról kerestem magyar nyelven információt, mikor rábukkantam kegyed oldalára. Utólagos engedelmével kölcsönöztem néhány értékes mondatot a fagyiról szóló bejegyzésből, amiért most hálát rebegek!Nagyon tetszik a blog, ezért kérem engedje meg, hogy egy nagyobb képet és egy linket is megjelenítsek a portálomon, valamint szeretettel meghívom magamhoz a http://kosherpower.blogspot.com oldalra, a KosherPower Blogra. Köszönöm az ÍZelítőt a kóser konyha remekeiből, holnap feltétlenül keresek egy flódnit árusító cukrászdát, mert a képek láttán nagyon megkívántam =)Minden jót!

  7. Anonymous says:

    draga Eszter, bocs, h ehhez a poszthoz irom, megkaptam az emailt a konyv atveteli lehetosegeirol, es nagyon szomoru vagyok, hogy ez csak Budapesten lehetseges :(. ha mar igy az interneten talaltam rad, nem lenne lehetoseg valahogy atvenni is amugy tavolrol? konkretan ezt ugy gondolom, hogy postai utanvettel, ahogy mashonnan is igy szoktam konyvet rendelni… biztos vagyok benne, hog ynem fogok pestre utazni mar az iden, de konyvet megis nagoyn szeretnem. mit javasolsz?

  8. Szia!Postázzák is a könyvet, a kiado kukac fuszereslelek.hu címre írj egy levelet légyszíves a címeddel, ilyesmi.Nagyon köszönöm!

  9. Anonymous says:

    Ez megint nagyon jó lett, gratula!tami


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!