Fűszer és Lélek

Húsleves kreplach-kal vagyis a jewish penicillin

Kicsit rettegek tőle, hogy a menyem már nem készít majd húslevest. (Ez az első valódi jele az el jiddise mámésodásnak, amikor valaki már azon agyal a négyéves fia mellett, hogy a menye majd mit, és hogyan fog, vagy nem fog megfőzni.)

A húsleveshez ugyanis idő kell, méghozzá nem is kevés. Nálam például egy egész éjszaka. Most pedig nem a lassúság a trend, és ahogy látom, egyre jobban a leveskocka felé tendál a világ. Márpedig mi levesesek vagyunk. A fiam pedig különösen az, és húslevesnek mindig kell az asztalán lenni, csak nem szabad húslevesként említeni, hanem tésztalevesnek kell hívni. Igaz, ő azt is eszik, telis-tele tésztával a tányér, aztán arra annyi lé, amennyi éppen ellepi. Reggelire, ebédre, és vacsorára is. A levesbetét neki mindegy, lehet cérnametélt, csigatészta, grízgaluska, vagy kockatészta. Kreplah nem, mert abban hús van.

Az amerikaiak jewish penicillinnek hívják a kóser csirkehúslevest, és ebben tökéletesen igazuk van, gyógyszer ez a testnek, és a léleknek is! (Egy orvosi lap szerint nem Penicillinből készül valójában 🙂 A zsidók viszont goldene joj-nak hívják, vagyis arany levesnek. Ez is fedi a valóságot.

Ritkán készítem csirkéből, tyúkból még ritkábban, ugyanis valódi, jó, házi csirkéhez nehezen jutok hozzá, a boltiból pedig elkezdeni is felesleges! Úgyhogy gyakran fő marhából, azzal ugyanis nehéz melléfogni. Este teszem fel főni a levest, reggelre szépen lassan elkészül.

1 kg jó kövér marhaszegy
2 nagyobbacska velős csont (mindenkinek csak ajánlani tudom, hogyha a hentese árul marhatérdet, ami ugye valóban a marha térde kalácsa, akkor vegye meg levesnek, attól ízesebb, erősebb húslevest semmiből nem lehet főzni.)
Tíz literes fazekat használok, ebbe teszem a csontokat és a húst, felöntöm kétharmadig vízzel, majd nagy lángon felforralom. Leszedem a habját és a fazekat áttolom a legkisebb gázrózsára, ott is a legalacsonyabbra állítom a lángot. Beleteszem a zöldségeket.
5 szál sárgarépa egészben
2-3 szál fehérrépa
1/2 karalábé
1/4 kelkáposzta (a kedvencünk a levesben főtt kelkáposzta!)
1/4 zeller
1 fej nagy hagyma
10 szem feketebors

pár gerezd fokhagyma
szeletke gyömbér
(Ha van itthon, akkor a fazékban végzi pár levél lestyán, és pár szem gomba is.)

Soha nem teszünk a húslevesbe krumplit!
Innentől kezdve az idő megteszi a magáét. A leves egyáltalán nem forr a pici lángon, de sajnos nincs hőmérőm, hogy megmérjem a hőmérsékletét, én olyan 85-90 fokosnak tippelem. Délelőtt 10 körül szoktam elzárni alatta a lángot, kiszedem belőle a zöldségeket, a húst és a csontot. Lefedem, és délben még tökéletesen meleg.

Elkészítem a kreplach-ot:
2 tojás
20 dkg liszt
keverékéből kemény tésztát gyúrok, letakarom, és egy órát pihentetem. Vékony lappá nyújtom, majd 10X10 centis kockákra vágom. A közepére teszek egy kanálnyi tölteléket, majd az átlója mellett félbehajtom. Így egy háromszöget kapok, aminek a széleit erősen összenyomkodom. A kreplachot forró sós vízben kifőzöm, és levesbetétként tálalom.
Hústöltelék:
20 dkg darált marhahús
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors
olaj
A hagymát felkockázom, megdinsztelem az oljaon, hozzáadom a húst és a fokhagymát, sózom, borsozom, majd az egészet lepirítom.
 
Címkék: , , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. vimizo says:

  Nálunk is tésztalevesként fut:) Bár szinte mindent esznek belőle, hasonlóan készítem én is. krumplit én sem szeretem benne, bár ha a lányaimat kérdeznék, Ők szoktak benne krumplit enni/találni. Ugyanis kicsit becsapósan – még lehet – a karalábét krumplinak hívom a levesben Így megeszik:) Amugy nyersen bármennyit….

 2. sziporka says:

  A szüleimnél hagyományosan majdnem minden vasárnap hasonló húsleves kerül az asztalra. Mikor még otthon laktam, nem szerettem, de furcsamód mióta elköltöztem, hiányzik, így ez volt az első leves, amit megtanultam elkészíteni 🙂 Eszter, szerintem ne aggódj, a fiatalabbak is megtanulják az igazán finom ételek elkészítését 🙂

 3. dalit says:

  Mily meglepő, végre valaki, aki pontosan úgy főzi a húslevest mint én.Ha lehet, egy éjszakán, ha nem akkor is minimum 5-6 óra.És jelentem a fiús anyáknak, hogy van remény. Az én lányom pont így csinálja.Mondjuk Eszter fiához már egy kicsit öreg lenne, de majd jönnek az újak.

 4. Anonymous says:

  Az én feleségem nem tud húslevest főzni. De most látom a hibákat. Két óra alatt elkészül, zavaros, és nem jó ízű. Krumpli van benne, de nem merem mondani, hogy nem kell bele, mert akkor rögtön azt kapom a fejemhez, hogy haza lehet költözni oda, ahol nincs. Asszem kinyomtatom ezt, és véletlenül ottfelejtem a konyhában :)Persze a nevem nem merem ideírni.

 5. Megnyugtattatok! Jöhetnek a lányok!:-)Vizimo, ez a “krumpli” dolog tetszik.Kedves rettegő férj! Régen nevettem ekkorát. Esetleg főzd meg te a levest…

 6. Anonymous says:

  Józsi!Rádismertem ám, hazajössz, olyat kapsz, hogy megemlegeted!Mehetsz haza anyádhoz!A feleséged

 7. Anonymous says:

  Érdekes ez a krumpli milyen megosztó tényező:))Nálunk kell bele, mert Dani fiam szereti. Én úgy tanultam Anyutól, hogy minimum 10 féle “zöldség” legyen benne. Apu a tányérjába szokott szerecsendiót reszelni, és arra meri rá a levest. És igen, az aranyszabály, hogy hosszú ideig (min.4-5 óra)kell gyöngyöznie annak a levesnek. Nálunk fel van adva a lecke a jövendőbeli menyeknek, mert nagyon jó húslevest tudok főzni.Sokkal jobbat, mint az Anyósom:))))Ilona

 8. Vártam már a feleséget :-)Ilona, érdekes, én is sokkal jobbat főzök, mint az anyósom :-)Viszont édesanyám, aki a legjobb marhahúslevest főzi, soha nem tudott annyira jó tyúkhúslevest főzni, mint az ő anyósa, vagyis az apai nagyanyám. De az tényleg olyan volt, hogy el is ismerte. ;-D

 9. Anonymous says:

  Önvizsgálatot tartottam, és be kell valljam, én is inkább marhahúslevesben vagyok rulez, a tyúkhúsleves nem annyira nyerő. Ezért azt nem is főzök:-)A fiaim hála az égnek szinte mindenevők, ezért bármit főzhetek (kivéve ZÖLDBAB), miért főznék olyat, ami nincs eleve sikerre ítélve?Ja, tegnap savanyú vetrece volt, hatalmas sikerrel, köszönet a receptért!Ilona

 10. Mishmesh,alias Dorka says:

  Én a tyúkhúsleveszt is szeretem nagyon. Az az illat, ahogy nagyi főzte, akármit teszek bele, akármeddig főzöm,nem olyan..Igaz a cibi sem olyan, mint ami a nagyi fazekában főtt,sárgabőrű házi, kiálló sárga lábakkal.Akkor elborzadtam, hogy nagyapa szereti a lábat, ma megenném .

 11. Anonymous says:

  2 dolog:Ahogy vénülök (khm. 35) egyre kevésbé csúszik az az igazi tyúk húsleves. A marha, az az igazi! a marhajó!2., Fiam, úgy 3.5 éves lehetett, amikor 3 napi húsleves zabálás után anyám úgy döntött színesíti az étrendet. Főzött egy paradicsomlevest. Mire a gyerek: ez mi? Mama, valami RENDES levest kérek! nu azóta a húsleves = rendes leves. és ki nem ért ezzel egyet?! :)Márta

 12. Mishmesh,alias Dorka says:

  Már igen, dolgozni is ment, elmúlt a bibbencs. Nagyjából… Pénteken közjegyzőhöz muszáj volt jönni, visszafelé meg kinyafogtunk egy vacsorát a gyerekekkel. Simon újfent rántott sajtot kért, sültkrumplival,mint mindig.. majd kinövik ezt az egyoldalú kajálósdit:)

 13. Anonymous says:

  Szinte erzem az illatat!Nora

 14. Pappito says:

  egy ilyen leves tényleg nagyon jó. csak azt nem értem, hogy miért nem szabad bele tenni kolompért, amikor én azt nagyon szeretem, ahogy a húsleves átitatja…van valami oka, hogy nem teszünk, vagy csak nem szoktatok?

 15. Csak mi nem szoktunk. :-)Azért írtam bele, hogy a férjem is lássa, hogy MI nem teszünk bele…

 16. gjuci says:

  Azon gondolkodtam, mennyi lehet vajon a gázszámlátok…

 17. Ez annyira kicsi láng, hogy szinte nullát fogyaszt. Tényleg.Viszont kell hozzá egy jó fazék, ami jól vezet a hőt, és rendesen meg is tartja azt.Nekem egy IKEA 356+ 10 literesem van, ez a jó szendvicstalpának köszönhetően tökéletesen megteszi.

 18. kisrumpf says:

  Óóó, hányszor kirántott a bajból, igaz, nem szoktam tovább főzni, mint 3 óra, és házi csirke kerül bele – csak két emberre főzöm. Egy ilyen egy éjszakás kalandra nem mernék vállalkozni 🙂 Egy most már kissé zsírfoltos, újságból kivágott recept szerint készül. A nevére figyeltem fel 🙂

 19. Mirelle says:

  Valami nagyon hasonló mód készül nálunk is a leves… :)De én a perkeltet is képes vagyok takarékon 5-6 órán át készíteni.

 20. hodográf says:

  Tésztaleves :)) Eszter, te nem az én fiamról beszélsz?5-6 órán át egyébként én is simán főzöm a levest, sőt, tovább is. Egész éjszakás akció is volt már.

 21. Anonymous says:

  Én annyira félnék egész éjjel nyitva hagyni a gázt, hogy inkább feltenném reggel, és másnap ennénk.Tami

 22. Mirelle, el nem rontja, az biztos!Hodográf, ott voltam amikor született :-)Tami, mivel nem forr, ki nem tud futni, és a gázon biztonsági szelep van, ha nincs lán, nincs gáz.

 23. Mishmesh,alias Dorka says:

  “Kicsit rettegek tőle, hogy a menyem már nem készít majd húslevest.”Eszter, nem vagy egyedül… Hol fogok én HÁROM olyan meny(e?)t találni akik igazi húslevest főznek?:)Éjjelre én is félős vagyok bármit is lángon hagyni, biztonsági szelep ide vagy oda, viszont hajnali fél négykor tettem már oda marhahúslevest, hogy ebédre kész legyen. Krumplit nem is hallottam még húslevesbe rakni ez stimm, viszont két egész karalábét beledobok (félbevágva), és “csutakot”(zellerzöld, lestyánlevél, petrezselyemzöld,cérvával összekötve)Kelkáposzta bele rulez:)) Anyu szerecsendiót is tett bele, én már csak ha épp van itthon.Viszont most annyira megkívántam, hogy más nem lévén itthon, kockalevest főzök grízgalussal. Póthúsleves..de nem ér, mert nem látja senki:)Jaj, találtunk pénteken egy olyan rusztikus kis helyet Patakon, hogy szem fül száj eláll, és még szintis bácsi sem ül a sarokban:-)

 24. Na majd legközelebb oda megyünk. Ezek szerint a férjed már hajlandó kimozdulni?

 25. Anonymous says:

  2 dolog:Ahogy vénülök (khm. 35) egyre kevésbé csúszik az az igazi tyúk húsleves. A marha, az az igazi! a marhajó!2., Fiam, úgy 3.5 éves lehetett, amikor 3 napi húsleves zabálás után anyám úgy döntött színesíti az étrendet. Főzött egy paradicsomlevest. Mire a gyerek: ez mi? Mama, valami RENDES levest kérek! nu azóta a húsleves = rendes leves. és ki nem ért ezzel egyet?! :)Márta

 26. Anonymous says:

  Gyerekkoromban ettem igazi jó hús-leveseket. Akkoriban léteztek azún. Lepke sparheltok. Lassú tűzönfőtt a leves házicsirkéből. A spar-helt sütőjében is nagyon jó süte-mányek sültek. A születésnapitortájaim is innen kerületek ki.Faluhelyen manapság is használnakilyen tűzhelyeket. Én minden va-sárnap főzök húslevest, ez meg semközelíti a régieket. A bolti baromfihúsa sem igazi. Viszont anyukámrendszeresen gyúr házi tésztákat,nagyon jó metéltet és csiga tésztátcsinál. A hagyományos gáztűzhelyen,sőt kemény vízben sem jó főzni.Remélem még lesz egy más lakásomés másfajta tűzhelyem.A menyekrőlmeg annyit, ők máskép főznek, mintat idősebbek. A legtöbb családbanez problémát okoz.

 27. Anonymous says:

  Naná, hogy a húsleves rengeeg hozzászólást szül :)Nagyon szép leves lett, szinte érzem az ízét :)Én teszek bele krumplit és csak 2-3 órán át főzöm és kuktában. De nagyon finom szokott lenni mindenki szerint.Egyébként a krumpli ellenére habos lesz, le kell habozni és kész. Ja és ne aggódj, én sokkal jobb húslevest főzök mint az anyósom (képes csülökből főzni :-O, nincs is semm íze…). Szóval még az is lehet, hogy majd a te menyed is lekőröz húsleves ügyben, bár a képet és a receptet nézve nem lesz könnyű dolga.Wish

 28. Anonymous says:

  Érdeklődnék, hogy úgy jobb húslevestlehet-e főzni, ha a kemény, zavarosvizet felforralom, lehűtöm és abbanfőzöm meg másnap a levest? Én is teszek bele krumplit, még a család-ban úgy tanultam. Én csak a házas-ságkötésem után kezdtem főzni sza-kácskönyvekből, máskép főzök, minta felmenőim. Az exanyósomnak azegyetlen jó tulajdonsága, hogy na-gyon jól főzi a hagyományos étele-ket, ő is használt Lepke sparheltota nyári konyhában. Hagyományosruszin ételeket főzött, amik nép-rajzi kurróziumnak számítanak.Hajninak írom, hogy a gimnáziuminéprajz szakkör keretében, voltamkemencés kenyérsütésen. Az egyiklány nagymamájának volt ilyenKiskinizsen. Felejthetetlen élményvolt. A házikenyéren, lángosonkívül, még paprikás csirkét isebben készített a néni. Az énszülőfalumban,sajnos lebontottáka kinti kemencéket.Erzsébet

 29. duende says:

  Nos, annnnnnnyira rühellem ezt a dolgot…Mármint az olaszt, meg a tésztát, meg hogy hun a magyar tészta???!!!!!!!!!!Mer’ hogy nálunk legalább olyan régóta és legalább annyira jellegzetes, hogy vannak tésztaételeink. Sőtebb. Szerintem az olasz tésztakaják sokkal uncsibbak. Nekik nincs is mákos, meg diós, meg darás, meg túrós, meg krumlis, meg káposztás tésztájuk. Nekünk meg van. Már régóta.Szóval nekem egy olasz se magyarázza, hogy kell tésztát főzni, meg gyúrni és egyáltalán. És nekünk is van nudlink, és ettől is hülyét kapok, hogy mindenki gnocchizik itthon. Kérem szépen, nem nyokki, hanem NIDLI. És nálunk is számtalan variációja van. Legalábbis, én nagyon sokféleképpen káészítem, és sokszor. És nem mirelitből, persze.Szóval, duli-fuli vagyok.Egy különbség van mindössze: az olaszoknak jobb a marketingje. Ennyi.

 30. duende says:

  Ja… És nekik még csak nokedlijük sincs.na, annyira jól feltüzeltem magam ezen, hogy a napokban nudlit fogok csinálni. Vagy köretnek, vagy édesen, vagy hagymásan, mindegy. Nudli legyen!És maradjunk a levesneknél: a magyar konyha ebben aztán tényleg verhetetlen. Én maradok a magyar konyhánál. Szerintem a legjobb a világon. És nagyon változatos, csak ne higgyünk már azoknak, akik nem tudnak és szoktak főzni. Bocs, fűszer és lélek, nem neked szólt, csak kikívánkozott. A tészta meg a talján kapcsán… 🙂

 31. Látom, hogy betéptél a pasta hallatán :-)Asszem nálam is nudli lesz holnap.Erzsébet, érdekes a kérdésed, de sajnos nem tudom a választ.

 32. Házisárkány says:

  Mintha a nagyanyám(aki echte palóc volt és mellesleg egy istennő is)levesét látnám,aki hajnalok hajnalán tekerte ki a csirke nyakát,vagy szombat este,feltette a levest és vasárnap a nagymise után ült neki a család.A hétvégén és ma kipicsogtam magam a temetőben,most megint gombóc van a torkomban-közben meg mosolyogva gondolok Rá!Köszönöm!

 33. Anonymous says:

  A marhahúsleves főleg marhafarokból a király, annak ellenére, hogy mindenféle baromfit, be tudok szerezni- szakmai ártalom. Nekem a második kedvenc húslevesem a gyöngytyúk leves. levesbetétnek a maceszgombóc sem rossz hozzá. (Mondjuk megkopasztani nyüves egy meló, de azt nem én szoktam. )(Nem a maceszgombócot szoktuk kopasztani)Főzni, -ha idősebb és levesnek ez a jó- ezt is elég sokáig kell, de megéri.medvedr

 34. Frontier says:

  A Kedvesem ellenkezése dacára (“minek annyit főzni a levest, elkészül az akár egy óra alatt is”) tegnap este nekiláttam csirkéből megfőzni a húslevest. Mondanom se kell, reggelre az egész konyha illatozott, ő meg alig tudja kivárni, míg elkészül a második fogás, teljesen beindult a leves illatára…Szóval köszönöm az ötletet 🙂

 35. Ferrás says:

  Én sem vagyok kóser de hasonlóan készítem a húslevest. Az elkészítési időben mindenképp. Ha jól számolom most vagyok a 6 órában és már nagyon jó illatokat érzek magam körül. Vallom, hogy a lényeg a hosszú főzési idő.Engem is a kényszer tanított meg a leves főzéshez mivel a feleségem nem egy “konyhatündér”, de mindenki azt kap amit megérdemel 🙂 Így jártam….Néhány apró(?) különbség azért akad a fenti recepthez képest ezt szeretném megosztani veletek:- Fő alapanyag nálam: egy falusi tyúk (anyósnak is van haszna) :-), csontos karaj, és marha csont.- Az alap fűszerekhez rakok még: szegfűborsot, sáfrányt, pici köményt, babérlevelet és gyömbért.- Egy éjszakát hűtöm (hús és zöldség nélkül) és reggelre a zsír megdermed, gyönyörűen le lehet szedni a leves tetejéről.- A zellerrel nem spórolok a legnagyobb gumót rakom a levesbe..természetesen a szárával levelével, egy tv paprika és paradicsom kíséretében.- A fűszerek mellé a nagyméretű teatojásba rakom a petrezselymet és sok (4-6) gerezd fokhagymát.- krumpli? hááát én is rakok egy db-ot a 10l-es fazékba.GRATULÁLOK a fenti recept írójának mert ilyen jól megírva még nem láttam sehol !!!!Számomra az újdonság a velős marha térd 🙂 na enélkül nem fogom a következő levesgyártást elkezdeni! köszi a tippet 🙂 és még egyszer gratula. Üdv Ferrás

 36. dortimcsi says:

  az előbb jártam az ulpius oldalán, ahol Rácz Zsuzsának is van egy aloldala, ahol belefutottam a levesed képébe..Azonnal felismertem mert épp ma kerestem rá újra a húslevesed receptjére.Itt érhető el a kép: http://terezanyu.hu/irasok/vasarnap-volt/Nem tudom tudsz-e róla, gondoltam szólok.

 37. Gabah says:

  :-)))))Ó neeem, nem szállok én vitába egyik olasszal sem tésztaügyileg, csak amikor véletlenül vendégeknek kínálok húslevest, a tésztát szépen külön kis üvegtányérba teszem, és úgy kínálom…Szájak-szemek tátva, és Gaba elkezdi a gasztro-kulturális oktatómesét a csodás, átlátszó, ízes, pöttyös, zöldségekkel teli, magyar húslevesről… ;-)…khm…khm…meg arról, amit a készítője érez, amikor a húslevese zavaros lesz… Azt hiszem, így “megmarad” valami. 😉 és még igaz is…

 38. Megnyugtattatok lányok!Gabah, képzelem, ahogy elmondod egy olasznak, hogy hogyan is KELL a tésztát kifőzni! 🙂

 39. Gábor says:

  Kisorosziban tudok venni tyúkot, ami felpucolva 3,5 kg:)Kapirgálós:))Csoda jó a recept, én pont így csinálom, de a marha farkat, a táfelspiccet, illetve a velőscsontot preferálom, már a tyúk ára miatt.A húsoknak, pedig direkt jót tesz, ha a hőmérséklet nem éri el a 100 fokot, mert megfőnek ugyan de szaftosak maradnak.Szerintem is 6-7 óra egy pörkölt.benikuty

 40. Anonymous says:

  hajjaj! ha ezt Szindbád látná!!

 41. Anonymous says:

  ha zepter/amc edényetek van, elég felforralni a levest, majd levenni a lángot ( teljesen = kikapcsolni) és a fedőt a fenthagyni – ezután nem szabad emelgeti — ez pont olyan,mintha takarékon főznétekegy cigány főzőműsorban láttam,h azért tesznek krumplit (mi sem szoktunk) a levesbe,h az ne legyen habos — tapasztalat vkinél?

 42. Anicara says:

  Eszter, két hete beteg vagyok, de itt már a látvány is gyógyító…

 43. Anonymous says:

  hm, jó kis húsleves:) én folyamatosan próbálkozom, és bár vannak eredmények, a nagymamám szintjétől még messze vagyok..de szerinte kell bele krumpli, állítólag attól lesz szép áttetsző.

 44. Anonymous says:

  Én 24 éves korom körül tanultam meg rendesen főzni.Évekig olyasmiket főztem ami szinte sose volt gyerekkoromban szokás,általában más nemzetek receptjeit.Mára eljutottam odáig(28 vagyok) hogy fontosnak tartom azokat az ételeket is megtanulni elkészíteni amiket nagyanyám és anyám főzött, és egyre többre becsülöm a magyar “cucina poverát” Egyszerű,friss,finom.És még nem tudok húsleves főzni,de hiszitek vagy nem a héten döntöttem úgy,hogy ideje megtanulni marhahúslevest főzni.:)Hajni

 45. Anonymous says:

  Erzsébet!Én még emlékszem arra amikor nagymamám kemencében sütött -főzött. Sajnos az ízeket már nem tudom felidézni,de az ételek ,és ahogy dolgozott, annak a képe előttem van.:)Hajni

 46. Anonymous says:

  Ja,és jobban főzök mint az anyósom:))))))))Hajni

 47. Trilli says:

  Eszter, köszi szépen, hogy leírtad! És hogy lásd hogy nem dolgoztál hiába, megtanulom én is és megtanítom a lányomat is aki 5 éves. Éljen az utánpótlás, ha rajtam múlik, leves LESZ!

 48. duende says:

  Jé…Születésemből kifolyólag nem vagyok “kóser”, de a húsleves detto így készítem! :-)És sokszor, mert nálunk is nagy kedvenc. Másnap, mikor elősveszi a hűtőből az ember lánya, tiszta kocsonya, olyan sűrű, tömény, finom.Gyönyörű arany-karikás, gatula!A húsleves ellen – véleményem szerint – el lehet követni gaztetteket is. Pl. bizonyos ismerőseim képesek voltak a tiszta, leszűrt szép húslevesbe belefőzni a levestésztát. Az egész adagba! Ettől lisztes, átlátszatlan és zavaros lett az egész. Mikor megláttam először, majdnem sikítottam…A krumli szerintem nem gáz. Én sem szoktam bele tenni, de volt már olyan, hogy elsóztam kicsit a levest, és nagy szolgálatot tett. Az ízét véleményem szerint nem rontja el, teltebbé teszi egy kicsit.Végül, én csak cérnametélttel, vagy reszelt tésztával vagyok hajlandó megenni a jó húslevest. Anyu grízgaluskával is szokta készíteni, ők nagyon szeretik azzal is, én nem.Szóval gyönyörű lett, és igen, ilyen az igazi húsleves. Mégegyszer garula!

 49. Gabah says:

  Itt Olaszországban is belefőzik a tészát. 🙁 Merénylet!De már dolgozom a merénylők nevelésén 😉

 50. dortimcsi says:

  majd írd meg, hogy reagáltak.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!