Fűszer és Lélek

Csokoládétorta a négyzeten


Négy nagyon kemény nap után (pincéből pincébe, étteremből étterembe kellett mennem 🙂 még egy születésnap is várt rám, előre megrendelt csokoládétortával.
Más is ismeri azt az érzést, amikor olyan jól esne egy kis éhezés? Pár nap böjt, vagy legalábbis nyerskoszt. Most ezt érzem, de ezt a tortát nem hagyhatom a merevlemezem mélyén mégsem, ugyanis egy nagyon jól sikerült darab. Csupa csokoládé, hab, kevés barna sör és whiskey, pörkölt, karamellizát mogyoró, reszelt csoki. Mi mást is kívánhat valaki egy születésnapon agy remek tortán, és egy pohár száraz pezsgőn kívül?
Talán a torta előtt egy pohár száraz szamorodnit, ahogy Hegyalján tanultam pár napja?
Hozzávalók a tésztához:
4 tojás szétválasztva
3 ek liszt
3 ek holland cukrozatlan kakaópor
3 ek cukor
3 ek barna sör
1 késhegynyi szódabikarbóna
csipet só
A tojások sárgáját habosra kevertem a cukorral, hozzáadtam a sört, és a szódabikarbónát, majd beleszitáltam a liszttel elkevert kakaót. A fehérjét kemény habbá vertem agy csipet sóval, majd a két masszát összeforgattam. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt sütöttem meg (tűpróba!)
Közben elkészítettem a csokoládéhabokat:
3 dl tejszín
1 ek kakaópor
2 kk cukor
1 habfixáló
A habot félig felvertem a cukorral, majd belekevertem a habfixálót, és a kakóport is.

3 dl tejszín
10 dkg 70%-os étcsokoládé
2 ek whiskey
1 habfixáló
A csokoládét mikróban óvatosan megolvasztottam, majd kevergetés mellett hagytam kihűlni. Hozzáadtam a whiskey-t, és óvatosan a habfixálóval, és cukorral keménnyé vert habba forgattam.
A kihűlt piskótát kettévágtam, megtöltöttem az első habbal, majd a tetejét és az oldalát bevontam a második habbal. Reszelt csokoládéval, és mogyoróval díszítettem. Egy órára behűtöttem. Nem lett túl édes, nagyon kellemesen kesernyés, felnőttek kedvence torta lett a végeredmény. Ezzel lassan kezedek is a végére érni a nemrég kapott kóser csokoládéimnak.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Nálam most aktuális, hogy elkészítsem. Szeretném, ha megírnád milyen méretű formában sütöd, hogy megfelelő magasságot érjen el, ne váljon furkóvá.Még soha nem tettem barna sört sütibe, ennek olyan a hatása mint más esetben a rum, ami azt hiszem lazítja a tésztát?

  2. Anonymous says:

    Eszter láttad, hogy a Bűvös Szakácson az új Ramsay könyv kapcsán Rólad is vitatkoztak? Nem semmi. Már az összehasonlítás is megtisztelő. (Ebből látszik, hogy Ramsay-t is szeretem)Üdv Noor

  3. Van, csak nem kis pufók babának képzeljük őket, hanem nagyorrú, szakállas pasiknak :-)Ez nem igaz, de tényleg nem pufók kisbabának tudjuk őket.Minden esetre köszönöm, és boldog szülinapot a párodnak!

  4. Házisárkány says:

    Nem tudom,hogy a zsidóknál vannak-é angyalok!De Te most nálam az vagy!A páromnak csütörtökön lesz a szülinapja,csokoládémániás!Majd megírom milyen lett!Köszönöm!

  5. Zsófi, most jutott el az agyamig a kommented.hihih, hahaha, huhuhu 😀

  6. Mishmesh,alias Dorka says:

    Így is roppant megtisztelő ajánlat volt:DDD

  7. Egy barátnak volt.Dorek, mondhattad volna pénteken, hogy szülinapod van, akkor más ajánlatot kaptál volna Gábortól 🙂

  8. Mishmesh,alias Dorka says:

    Hohohohó!!! Tegnap lettem 34.. Node kinek van még rajtam kívül most a szülinapja? Ki csokitortázott?:_)Merthogy Eszter neked is tavasszal van, ha jóltudom:))G.?Óh azok a “kemény napok” sok ilyet még!:-)

  9. frazon zsófia says:

    naná, hogy befutó, a kérdés már csak az, ki süti?te Eszter, az első 500 megrendelő nem nyerhetne a torta mellé esetleg vadjutka ékszert? vagy az egy másik projekt? 🙂

  10. Maimoni says:

    Nálunk három szülinap is lesz novemberben… Ez a torta tuti befutó!

  11. frazon zsófia says:

    az enyém is … de sajnos ezúttal nem kérdezte a szakácsné az olvasókat :)) üdv, gombócartúr

  12. Gábor says:

    Én szóltam be neki, csak ott Benikutynak hívnak.Lepergett róla, ezért én tudomást sem veszek róla a továbbiakban.

  13. Házisárkány says:

    Köszönöm a tippet és a jókívánságokat!

  14. Jaj, nagyon sajnálom, én is jártam már hasonlóan. Azóta kizárólag kétféle tejszínt veszek csak:OKÉ, 3 dl, zacskós habtejszín a hűtőpultbólLIDL 3 dl piros, kerek poharas a hűtőpultbólBoldog szülinapot í férjednek így utólag is!

  15. Házisárkány says:

    u.i.:muszáj voltam beszaladni a legközelebbi cukrászdába,ahol egész elfogadható csokitortát vágtak hozzám:((–az igazat megvalva nagyon finom volt

  16. Házisárkány says:

    Kedves Eszter!Tegnap elkezdtem elkészíteni a tortát,de az a förmedvény,amit itt a kisboltban tejszínként árúlnak csomós lett-szerintem tehenet sem látott-a tészta a bőgéstől odalett(eltörött a mécses a sok elpazarolt finomság miatt és azért mert izgúltam mit adok a páromnak),brikettnek megfelelt.Lesz még ünnep az idén,de többet ebben a boltban nem vásárolok!

  17. gjuci says:

    Tök tök tök más: ti egy falatozós délutánra, úgymond uzsonnára, mennyi marhahúst és zöldséget (krumpli, répa, stb.) számolnátok fejenként egy finom jó sűrű gulyáslevesbe?

  18. Házisárkány says:

    Köszönöm a jókívánságokat!Kit botránkoztat meg az,hogy a spájzunkba a polcon ott lapúl egy Balantines és egy Jim Beam és én bizony nem torokba,hanem néha sütibe,vagy hús alá lögybölök belőlük,immár két -három éve.Felőlem ott porosodhatna!Nem baj! Itt a szülinap,a karácsony,a szilveszter lesz mit sütni!

  19. kisrumpf says:

    Sütéshez jó a sima whisk(e)y is. Úgy értem, az egyszerűbb ír pl. Jameson. Bourbon-t semmi esetre sem! A single malt-ot inkább szép pohárba, és onnan torokba tölteném 🙂 Sütibe kár.

  20. Anonymous says:

    Nagyon klassz torta. Azt hiszem whisky nélkül kell csinálnom. (2 süti éhes fiú gyerek! Egy kérdés elkötelezett whisky fogyasztó ismerősök szerint a csokit és whiskyt tartalmazó édességekhez pure malt -whiskit kell használni. Van valakinek ilyen irányú tapasztalata. Kávés édes dolgokhoz tényleg jobb a pure malt. Tortába szerintem tök mindegy, de ha tudtok valamit… Ez egy költői kérdés mert ahogy jeleztem nagyon valószínű hogy zéró whisky lesz benn. medvedr

  21. A habfixáló tulajdonképpen egy módosított keményitő, arra jó, hogyha nem fogy el rögtön a torta, akkor sem esik össze a hab olyan könnyen. Nem vegyi adalék!A Kanál nem púpos kanál.

  22. kisrumpf says:

    Eszter, ez a habfixáló mi a búbánat? Meg lehet csinálni anélkül is, ugye? A kanál lisztek stb-ik gondolom, nem púpos evőkanálnyiak…

  23. Mishmesh,alias Dorka says:

    Off:Valaki lecenzúrázta az Etsy-scriptet, pedig kiraktam. Úgy látom eltűnt a tiéd is. Nem tudod ilyenkor mi van?

  24. Anonymous says:

    Atyám, Eszter!Márciusban van a szülinapom.Dóri


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!