Fűszer és Lélek

Programajánló szukot-ra

Fotó: Benfest

Marom tető
Klauzál tér 3. (az Ellátó mellett, tetőterasz)
Október 13-21 között minden este 19.00 órától 22.00-ig.
Jó időben napsütésben ajánlott ünnep, rossz időben meg egyenesen szívet melengető a fűtött sátorban ülni. Szukot Jom Kipur (Engesztelés Napja) után igazi fellélegzés. Mozgalmasságát biztosítja a luláv lengetés, földveregetés. Kidusaiban kihasználható az őszi gyümölcsözön. Ajánlott olvasmánya a vége felé a kissé rezignált Prédikátor könyve (Kohelet), amelyet a hagyomány az épp rossz passzban világkörüli utat járó Salamon királynak tulajdonítja, aki pedig azért kényszerült a csatangolásra, mert trónját épp Asmodáj, a démon bitorolta.

Október 13. (hétfő), 19.00 Sátornyitás, 20.00 Darvas Kristóf harmónikázik
Darvas Kristóf 1981-ben született Budapesten. 1999-től játszik különböző együttesekben, többek között a Handa-bandában, a Specialgizdában, a Kóser szilvában, jelenleg pedig a Krétakör SzínészTáncZenekarban és a Specko Jednoban.A Sirály közönsége tavaly hanukakor is hallhatta gyertyagyújtás előtt/után/közben.

Október 14. (kedd), 20.00 A Szukot tartalma, szokásai – a beszélgetést vezeti Raj Ferenc, reform rabbi)

Október 15. (szerda), 20.00 Kérem vissza a libámat! A kóserság gasztronómiai és etikai vetületei (a beszélgetést vezeti: Bodrogi Eszter, a Fűszer és lélek zsidó gasztro-blog szerzője)
A kóserság legismertebb kritériuma: miből tevődik össze az étel, azaz, rituálisan tiszta-e, vagy elfogadhatatlan. A kóserságnak azonban kevésbé ismert, de ezúttal hangsúlyozott vetületei is vannak, mint például mi történt például egy libával, mielőtt levágták. Számos helyen az állatkínzásra (ami a zsidó hagyományban egyértelműen tilos) hivatkozva megtiltották a libamáj fogyasztását, amely csak tömött libáknál nő használható méretűre. Másrészről viszont a libamáj a zsidó konyha egyik tradicionális összetevője. A kóserság etikai alapjairól, illetve arról, mivel helyettesíthető beszél Bodrogi Eszter

Október 16. (csütörtök) 20. 00 Skayeh! koncert (Kardos Dániel (gitár), Lamm Dávid (gitár) Polnauer Flóra (ének)

A Skayah zenekar egy éve formálódott, és célkitűzése, hogy a zsidó, közel-keleti zenei motívumokat jazz és egyéb elemekkel ötvöz azért, hogy igényesen újradeformáljon szefárd és askenáz dallamokat.

Október 17. (péntek), 19.00 Szombatfogadás, 20.00. vacsora, 21. 00 „Esti zsidó negyed” a sétát vezeti: Perczel Anna (ÓVÁS!)

A Belső-Erzsébetváros számos utcájának zsidó negyedként való definiálása Perczel Anna „Védtelen örökség” című könyvének megjelenése után aligha vitatott. Ennek a negyednek megmaradt arculatához tartozó rövid sétára invitálunk a könyv szerzőjének vezetésével. Találkozó: 21.00 Kaluzál tér 3. előtt.

Október 18. (szombat), 19.00 Havdala a Budapesti Zsidó Színházzal, 20.00 vacsora 21. 00 Santa Diver koncert a Sirályban

A Santa Diver zenéjére hatással volt a techno minimalizmusa, a marokkói gnawa transz-élménye és sosem szűnő energiája, a jazz szabadsága, valamint a melankolikus zenék érzékenysége és szépsége. A zenekar 2006 októbere óta ad koncerteket. Kézdy Luca: hegedű, elektronika, Szesztay Dávid: basszusgitár, Halmos András: dob
Október 19. (vasárnap), 20.00 Az Álmessiás: Sábtáj Tzvi – Darvas István előadása
Sábtáj Tzvi a 17. század egyik legismertebb figurája: a kortársak egyik csoportja a karizmatikus vezetőt, sőt egyenesen a messiást látta benne, másik részük pedig magát a Sátánt. Misztikumot von köré más születési és halálozási dátuma is: a szentély pusztulására való emlékezés ünnepén látta meg a napvilágot, majd Jom Kipurkor hunyt el. Közben népszerűsített dualisztikus elméleteket, és volt muszlim is. Többek szerint csak akkoriban nehezen magyarázható epilepsziás rohamai keltettek iránta tiszteletet. Alakja releváns számunkra, amennyiben aktuálisnak tartjuk a transzcendentális védelem és valamiféle megváltás iránti igényt.

Október 20. (hétfő), 20.00 MTK foci, zsidó és huliganizmus történet 1945 előtt -Szegedi Péter sporttörténész előadása)
Az előadás a futball és zsidóság kapcsolatának három aspektusát mutatja be. Egyrészt az asszimiláció illetve a cionizmus pártján álló klubok, mindenekelőtt az MTK és a VAC futballszférában betöltött szerepét, szimbolikus versengését. Másrészt a 20-as évek elején egyre gyakoribbá váló erőszakos események, az ekkor elterjedő futball huliganizmus antiszemita vonatkozásait. Végül azokat a zsidóellenes törekvéseket, melyek a 20-as évek elejétől jellemezték a futballmezőt, s amelyek a 40-es évek elején a sportág árjásításához vezettek.
Október 21. (kedd), 20.00 Szimhát Tóra, hakafot zenél a Srayem zenekar
Srayem Magyar-moldovai zsidó népzene. Magyar, moldovai, bukovinai, máramarosi dallamok gyűjtések klasszikus elemekkel ötvözve alkotják a Srayem dallamvilágát. Táncolható akár.

Minden nap 19.00-19.30 esti ima a Maszorti Magyarország szervezésében, majd 19.30-20.00 salátavacsora (adományokat elfogadunk), 20.00-TÓL ELŐADÁSOK, ZENE, BESZÉLGETÉS

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Eddig ez eszembe se jutott, de ha jól sikerül, akkor megírom mire jutottunk.

 2. zsuzska says:

  En tudom, hogy eleg telhetetlen vagyok, de nem lehetne, hogy ne csak a konkluziot, de a beszelgetest is leirja valaki?

 3. Zsuzska drága, napok óta nem vagyok képes még az emailedre se válaszolni :-)Bocsánat! Pedig olyan jól szórakoztam rajta!

 4. Házisárkány says:

  Szia!Boldog új évet!Én katolikus vagyok,mehetnék én is az emberkémmel?

 5. Házisárkány says:

  Ja a foci érdekelne igazán…..,de akkor is az Újpest a jobb:DD

 6. Erzsebet says:

  Nagyon jók a programok. Engem Darvasistván rabbi előadása érdekelneSábtáj Tzvi álmessiásról. I. B.Singer: Rabszolga c. regényében márolvastam róla. Megjelenik-e inter-neten és melyik oldalon ? Én vidékivagyok és keresztény, így sajnálom,hogy nem tudok ilyenen részt venni.Lakóhelyemen nincsenek ilyen prog-ramok.

 7. Majd megemlítem a szervezőknek, hogy sokan olvasnák, akik nem tudnak eljönni élőben.

 8. Erzsebet says:

  Elöre is köszönöm, biztos érdekeslesz. A kép az eszrogot ábrázolja-e, ilyet még élőben nem láttam.

 9. vadjutka says:

  bocs, mi ez a képen? kukoritrom? citkorica? génkezelt? 😉

 10. Erzsébet, igen, ez az etrog.Jutka, megint egy okoskodó zsidó 😉

 11. Erzsebet says:

  Jól néz ki az etrog. Láng György:Hanele c. regényében találkoztamvele először. A főhősnő, egy koránelárvult kárpátaljai zsidó lány,szinte állati módon él a faluban.Legnagyobb öröme az evés volt.Egyszer a Szukkot ünnepén gazdájaivendégül látják a sátorban. Iszo-nyúan jóllakott,végül a sátratdiszítő eszrogot is elvette és,megette. A fanyar gyümölcstőlerős hascsikarása támadt.

 12. Zsuzsi says:

  Sajnos én nem tudok elmenni az előadásodra, de roppant érdekelne. Lesz elérhető írott változata vhol?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!