Fűszer és Lélek

Pisztráng kéksajtos almával

h-pisztráng

Ros Hasana napján szokás halfejet is enni, de legalábbis minden zsidó asztalán van valamilyen halétel, és halnak bizony ott a feje, de általában le van vágva a farka. Ros Hasana ugyanis az év feje, és a hal egyébként is a szaporodás, és a pénz szimbóluma. Aztán ugye nagyon fontos, hogy az elkövetkező év során mi legyünk a fej, és ne a farok 🙂
Kóser minden olyan hal, aminek pikkeje, és uszonya is van, tehát a pisztráng is az. Eredetileg a hal párve, vagyis páros étel, ami azt jelenti, hogy ehető hozzá tej is, de hús is. Lehet, hogy a kósersági szabályok párvénak tekintik a halat, de nekem inkább hús mégis, ezért különösen örülök neki, amikor ünnepnapokon is lehet keverni a tejest a húsossal, ami ugye a kasrusz szabályai szerint szigorúan tilos.
A barátnőm most jött haza Hágából, ahol jutányos áron jutott hozzá egy egész guriga kóser kéksajthoz, amit 30 dekás darabokra vágtam, és lefagyasztottam. Mostanában kicsit többet lesz kéksajtos recept, mint rendesen.
Pontos receptet nem is érdemes írni, mi 12-en voltunk a vacsorán, egyszerre négy halat tudtunk sütni a két grillserpenyőben, és úgy láttam, hogy egy hal bőven elég egy kis édességgel a legfalánkabb férfinak is.
A pisztrángokat besóztam, meglocsoltam kevés citromlével, és rozmaringot dugtam a hasukba. Vajon pár perc alatt megsütöttem mindkét oldalukat.
Fejenként két almát karikákra vágtam, és szintén vajban megsütöttem.
Egy serpenyőben megpirítottam fejenként 1-1 marék tökmagot, és mogyorót, majd késes robotgépben viszonylag apróra vágtam. Hozzákevertem 5 dkg kéksajtot, és kb. 1 dl tejszínt.
A sajtos krémet sóztam, borsoztam, majd rákanalaztam az almára.
Persze szórtam pár gránátalma magot is a halra, ha már ilyen sokat használja a zsidó konyha Ros Hasanakor ezt a gyümölcsöt. A hal farkának a helyét pedig citromkarikákkal fedtem el.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. jj says:

  na hát erre a kis örökbefogadottjaid is rá fognak úszni (-;amúgy mi is tartottunk zsidó új évet a koliban, amiről a mi eszterünk talán be fog számolni, ha hazaér nápolyból (:

 2. lucy says:

  És a hétvégén már meg is lehet venni? Hol? Ez nagyszerű, gratulálok!

 3. Cili, köszönöm, ottleszünk :-)Habfürdő, valóban csak hétvége felé akartuk nagydobra verni, de azért a kommenteket még nem olvassák olyan sokan.Izgalmas a dolog…

 4. habfürdő says:

  A KÖNYVEDDEL? és ezt így kell megtudnunk? vagy meglepetés-elfuserálás forog fenn? 🙂

 5. Erzsebet says:

  A miskolci Corában is nagyon jó ahalválaszték, pisztrángot itt szok-tam venni. Ezt a receptet kipróbá-lom. Nekem is vannak olyan ünnepek,amelyikekre a hal a speciális étel.

 6. cili says:

  Eszter, a blogod fantasztikus!Szeretettel várunk a könyveddel együtt a Lauder Iskola december 14-i Könyvünnepére!Horváth Cili

 7. Szilvásváradon vettem, de tegnap láttam a Tecoban is, és olcsóbb volt mint Szilvásváradon. Nem tünt túl frissnek, gondolom péntekenként szállítanak.

 8. mimke says:

  A pisztrángot hol vetted, ha szabad érdeklődni?

 9. habfürdőkád says:

  Lesznek Jom Kippuri receptek?:-)

 10. habfürdő says:

  De jó. Akkor most ez a kisdob 🙂

 11. lucy says:

  Hidd el Eszter, hogy ez már nagydob:)

 12. Marcsi says:

  Hűűűű mikor lesz már péntek???

 13. Anonymous says:

  Jól van na,,,Már bánom, hogy szóltam! Tudom, hogy tudod Te, csak szétszórtság, meg pillanatnyi kihagyások!Mindnyájan vagyunk így.Puszi. Ofélia

 14. Tündér anyuci says:

  Kedves Eszter! Nem pesti olvasóid hogyan juthatnak hozzá a könyvedhez? Tündér anyuci

 15. Miért törölnélek? Újra iskolába kéne járnom egy jó tanitónénihez 🙂

 16. Na, ez már tényleg kínos. Hejét. Hihetetlen vagyok. Lehet, hogy át kéne futtatnom egy hejesírás (tudom, tudom helyesírás) ellenörző programon amit írok?!Igen át kéne.Bocsánat!

 17. Anonymous says:

  Ok! Törölj ki Eszter…Ofélia

 18. Anonymous says:

  Eszterem! Azért az utolsó sorban “azt a szót”…javítsd már ki “ly”-ra…És gratula! Hétvégén nekiveselkedem!Ofélia

 19. November 7-én a Keset-en már kapható lesz, ott is lesz egy könyvbemutató, sőt más izgalmas dolog is, de bővebben majd pénteken a Jom Kippur-i böjtöt megtörő posztban :-DAddig pszt!

 20. Anonymous says:

  Nyami.Ez nagyon összeillő kombinációnak tűnik:halalmakéksajtmogyorórozmaringÜgyes vagy!T egy szakács.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!