Fűszer és Lélek

“Mákostészta”


Persze nem igazi mákos tészta, hanem mák a tésztában. Delicious days blogjában láttam az ötletet, és nagyon látványosnak találtatott. Úgy is legtöbbször magam gyúrom a tésztát, de mákot még soha nem tettem bele.
Én nem daráltam meg hozzá a mákot, csupán mozsárban egy picit összenyomkodtam, amitől több mint a fele egészben maradt, a másik része viszont elmorzsolódott. Így amikor ráharapok a tésztára, érezni egy kicsit a mák ízét is, és jópofa érzés, amikor “kidurran” az egészben maradt mákszem a fogam alatt.
Egyik nagybátyám Alaszkában él, és a nagynéném hozott tőle alaszkai paradicsommagot. Apró kis paradicsomok, ribizli paradicsomnak nevezném, ha én adnék neki nevet, mert bár a ribizlinél nagyobb, de az ún. cherry paradicsomnál jóval kisebb. Ami igazán jó benne, hogy Alaszkában is beérik, mi is most szüreteltük. Egyszerre kaptam egy jó nagy vödörrel, leginkább salátának ettük, ez már a vége, és mielőtt tönkremenne felhasználtam.
Hozzávalók a tésztához (6 főre)
2 tojás
20 dkg finomliszt (lehet több is, és kevesebb is, függ a tojások nagyságától)
2 ek mák

Hozzávalók a paradicsomos feltéthez:
50 dkg apró szemű paradicsom
6 fej lilahagyma
1 csokor újhagyma
2 ág rozmaring
4 gerezd fokhagyma
só, bors
olívaolaj
A tésztát összegyúrtam, és fóliába csomagolva egy órát pihentettem a hűtőben. Később kinyújtottam, majd tésztakészítő géppel metéltet készítettem belőle.
Forró, sós vízben kifőztem.
Közben a lilahagymát karikákra vágtam, olajon megdinszteltem, és rádobtam a paradicsom felét. A másik felét kézzel szétnyomkodtam, és csak utána öntöttem a többire. Sóztam, borsoztam, beleszórtam a felaprított rozmaringot és fokhagymát is. Egy percig még melegítettem, majd el is zártam a lángot.

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. chili&vanilia says:

    de jó, ez engem is megihletett a d:d blogról, csak engem az ott említett barnított vajjal:)

  2. Gabah says:

    Eszter, ez naggggyon jóóóó! Legközelebbi tésztagyúrásnál mindenképpen kipróbálom! Nem sok étel van, amit nem eszek meg, de a mákos tészta, nnna, azzal ki lehet kergetni a világból. Ha megengeded, publikálom olaszul is,(természetesen a megfelelő hivatkozással) szerintem tetszeni fog olaszéknak is…:-)

  3. Gabah, természetesen viheted, csak kérlek Delicious Days linkje mindenképp legyen rajta, én is ott találtam. Köszi!

  4. Gabah says:

    Persze, persze, a megfelelő hivatkozás Fűszeres Eszterre és a Delicious Daysre vonatkozott! 🙂

  5. Anonymous says:

    Eszter!Annyiszor olvaslak, és mindig csodálkozom, honnan van ennyi időd főzésre… ki van addig a gyerkővel, míg tésztát gyúrsz? én régebben az enyémeket bevontam a főzésbe, de már nagyon unják, max. a süti érdekli őket. de ha gyúrnék, én is tennék bele mákot! szuper!Ribizli

  6. Négy lehetőség is adódik:1, oviban van2, apjával játszik3, kint játszik a konyhában amíg főzök4, valamilyebn garázst, autópályát, fűtőházat épít éppen, és jól elvan magában (kéthavonta egyszer 🙂

  7. roll. says:

    hu, makos teszta, lehet, te vagy, aki tud segiteni rajtam? a dednagymamam, aki egy joravalo, de nem tul nagy szivu asszony volt, a sirba vitte magaval a makos keksz receptjet (az osszes tobbi receptjevel egyutt, de apukamnak ez hianyzik az eletebol, a tobbi az enyembol, de az mindegy), ez egy egesz vekony (ostyavastagsagu) talan lapon(?) sutott keksz volt, amibe makot kevert, semmi extra, es klasszik zsido etelkent volt a listan, de megfigyeltem, h nem mindegy, ki melyik tajegysegrol szarmazik, es ok nem pesti zsidok voltak, es azota se sikerult erre a receptet talalnom, ha veletlenul van otleted, mi lehetett ez, kerlekkerlek ne tartsd magadban

  8. Sajnos fogalmam sincs :-(Ha felbukkan valahol, akkor szólok.

  9. Hobbiszakács says:

    Jópofa ötlet 🙂 de ahogy kiolvasom, nem nagy “durranás” :-)(Nem tudtam kihagyni.):-)))Tényleg: őrölt mákkal (rászórva nem beépítve) nem jobb az íze?

  10. Passz. Valóban nem nagy durranás egyébként, viszont nagyon szép. Ha már gyúrtam, akkor jöhetett bele a mák.

  11. Anonymous says:

    Összekombinálva az előző posztoddal, én tennék bele egy kis szerecsendiót, majd tejszínes, parmezános szósszal enném.Mire leírtam, már csorog is a nyálam. S.A.

  12. Anonymous says:

    De.Nagy durranás.Mert az egyszerű dolgok durrannak a legnagyobbat-és ez annyira magától értetődően egyszerű,hogy miért nem én jöttem rá?!Ezennel bekerült a repertoáromba.Köszönöm.

  13. Lilahangya says:

    En is szemezek vele par napja. En vmilyen vanilias martassal es savanykas gyumolccsel szeretnem prezentalni

  14. medvedr says:

    Bocsi, 20 dkg lisztből a tészta nem kevés 6 főre? Rendszeresen gyúrok tésztát (40 es férfi létemre), igaz vizet is használok hozzá, kivéve az olaszos tészták. 6 főre ez egy kicsit kevésnek tűnik, mármint a megadott mennyiségű a tészta,de tudom lehet szaporítani=:) Különben ötletes.

  15. Mi hatan ettünk belőle, egy-egy tányérral. Pont el is fogyott.Étvágy kérdése 🙂

  16. roll. says:

    medvedr, sztem vannak sokteszta evo emberek, meg kevesteszta evok, nigella halkan megsugta egy musoraban, h fel zacsko tesztat szokott megfozni, ha ossze akar dobni maganak egy kis konnyu ebedet, es en ezt melyen megertem:)

  17. Lilla says:

    Gyönyörű, de nincs az az isten, hogy én gyúrjak.Minden elismerésem, hogy ilyesmire képes vagy!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!