Fűszer és Lélek

Hogyan főzök? Amivel nem dicsekszem…

Fotó: Szeberényi Adrián

Nemrég azt kérdeztem az olvasoimtól, hogy kik is ők igazából, és akkor írta Flóra, hogy ő pedig arra kíváncsi, hogy én hogyan főzők? Majd egyszer azt is leírom, de most inkább megosztanám a legnagyobb bakiaimat, amik persze nem kerültek be ide, érthető okoknál fogva.
Annyira belejöttem már a kenyérsütésbe, hogy sokszor csak ránézésre öntögetem bele a lisztet, vizet és a többi hozzávalót a dagasztógépbe. Nem akarom magam az egekig dícsérni, de a rozskenyereimet mindig mindenki az egekbe magasztalja. Ettől aztán annyira megnőtt az önbizalmam, hogy minden alaposságot félretéve, csak úgy öntögettem össze a rozs, és a búzalisztet, a vizet, majd az újabb adag vizet, aztán betettem a hűtőbe, utána kicsit elsóztam, akkor kevertem hozzá még lisztet de addigra már a korpa megpuhult, kicsit nyúlós lett a tészta…
Enyhén megkelt, betettem a sütőbe. Ekkor összesett, aztán kőkemény lett a héja, és nyers maradt a belseje. Ronda volt, szétesett, megégett, de nyers maradt. Horror!
Aztán nem olyan rég olyan rizst főztem, hogy ilyet még a legrosszabb menzákon sem képesek előallítani. Persze ennek is a lazaság volt az oka, és a kapkodás. Indulnom kellett a gyerekért, ezért nem tudtam megvárni, amíg kellőképpen megpuhult, és elzárhattam alatta a lángot, de féltem, hogy kevés lesz rajta a víz, így inkább biztos ami biztos alapon öntöttem alá még egy keveset. Az eredmény valami szétfőtt mocsi, aminek a közepe még ropogott. Kanállal lehetett kikaparni a lábosból, amikor éhesen hazaértünk, és cuppant amikor elszakadt a kanáltól. A férjem meg is dícsért, és azóta is emlegeti 🙂 Hogy miért akkor kezdem el, amikor indulnom kell? A kérdés remek!
Most hírtelen még az a lecsós máj ugrik be, ahol a máj hihetetlenül kemény lett, viszont a lecsót elsóztam… Azt egyébként megoldottuk, egy nagy csokor petrezselyemmel, és egy fej nyers hagymával összeaprítottam, és piritósra kentünk. Úgy finom volt…

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Erzsebet says:

    Sana Tova! Jó évet kívánok az 5769-es esztendőre!

  2. Anonymous says:

    Ilyen rizst én rendszeresen főzök. Régen még jó volt az a szabály, hogy egy bögre risz, 2 bögre víz, de már annyira sokfélék a riszek, hogy ez nem működik. A másik meg, hogy ezek az előgőzölt, általában finom rizsek, ha marad belőlük, akkor másnapra visszakeményednek. Halál!

  3. Kata says:

    Én sztrapacskát szoktam néha olyat, hogy a galuska fele marad csak egyben a többi belefő a vízbe, kocsonyás undormánnyá téve azt. És van amikor ugyanbből a mennyiségből tökéletes lesz. grrr

  4. kisrumpf says:

    Senki sem tökéletes, mondják. Plána, ha kapkodás van. Különben is, gyanakodnék, ha olyan jaj-de-tökéletes lennél :-))) Én híres vagyok kőkemény galuskáimról! A sírba visz a recept, mikor azt mondja, hogy annyi lisztet tegyek bele, amennyit “felvesz”…

  5. lucy says:

    Én meg a szétfolyós galuskáimról:) az ok ugyanaz.

  6. Arwen says:

    ritkán kommentelek, de ezt most muszáj.imádom ezt a bejegyzést!!

  7. Házisárkány says:

    Ó!Csináltam már én is brikettet a tejberízsből,és hajítottam már ki lábasostúl főzeléket!

  8. zelto says:

    én is ritkán kommentelek, de ezt most muszáj, annyian olvasnak, és én népnevelőnek érzem magam:BakijaimatDicsérPirítósHirtelenBocs! Különben jó, hogy a bakikról is írtál, különben azt hinném, tökéletes vagy! 🙂

  9. fürdőkád says:

    De jó képed van hozzá 🙂

  10. says:

    Hogy én ezeket az önkéntes rendőröket mennyire utálom. Hozzám is jön néha egy-kettő. Tudod ezek a hibák pont nem olyanok, amit olvasatlansága miatt ejt valaki, mint a muszály, vagy a külömbség, vagy vízhang. Egyszerűen gyorsan írunk, és ott maradt. Különben is, pont a tökéletlenségről szól a poszt.

  11. Zelto, igaz, de a bakijaimat, az bakijaimat, mint ahogy te is írtad.A többi teljesen jogos.

  12. zsoka says:

    Hát igen… életem első csokiöntete a lábossal együtt repült kifelé. Azóta viszonylag kevés bakit csinálok, de csak a saját konyhámban. Más konyhában valahogy nem úgy működnek a dolgok.

  13. Anonymous says:

    Nekem egyszer a tejberizs lett ehetetlen tömény ízetlen kemény valami:-) Múlt héten a húgom dugott el egy kenyeret amit túlparadicsomozott és kiesett a sületlen belseje, egy az egyben:-) Először arra gondolt, hogy a szép megmaradt héjában tálalja a salátát, de aztán mégis eldugta:-)Macaroon

  14. EMA says:

    Eszter,akárhogy is főzöl …:) most a szakértelmedre bíznám magam, ha valamilyen Rosh Hasana-recepttel megörvendeztetnéd hű olvasóid…A peszachi golyócskák nekem nem voltak olyan szépek, mint a Tiéd, de a vendégek felfalták, Hála Neked.Most ugyanabba a társaságba megyek ünnepelni, és már egy ideje agyalok valamilyen almás akármin… de nem jön a nagy gondolat… segits! kérlek…

  15. medvedr says:

    Kedvenc bakinm amikor nem rakok a liszthez élesztőt, és úgy sütöm a kenyeret.

  16. Eperlány says:

    Szerintem, ez a bejegyzés, pont így, a helyesírási hibákkal lett tökéletes.Örülök, hogy mindezt felvállaltad Eszter..mielőtt még sokan tényleg kezdtük volna rosszulérezni magunkat…még akkor is, ha sokan vagyunk legalább annyit a konyhában, mint te! :)))Hajrá!

  17. Anonymous says:

    kedves eszter, ugyan irja már meg, hogy jól tudom-e, Önöknek van valahol vendéglője Pesten? Válaszát előre is köszönöm! Földes Gy. e-mail cim: redei.eva@chello.hu Láng-Téka könyvesbolt, biztos ismeri, én a férje volnék

  18. Házisárkány says:

    Kedves Eszter!Másfél hete találtam meg ezt az oldalt!Már sütöttem bagelt és sötőben fánkot,mindkettő sikerűlt!Ami a legfontosabb:ide járok töltekezni lélekben,jól érzem magam attól,amit itt olvasok!Szeretettel üdvözöl:Házisárkány

  19. Vica says:

    Igen,igen…de hát ki az aki soha nem hibázik?????Az én legtöbb bakim a gasztroblogos recepteknél abból adódik hogy nem tudom(ha csak oda nincs irva)milyen a tüzhely ahol készül az étel.Mármint légkeveréses vagy csak a régi gázos tipus.Ez miatt kerültek már ki “érdekességek”a kezem alol…mert ugye ez sem mindegy főként a süteményeknél.Na de lehet hogy ez csak rám jellemzö dolog.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!