Fűszer és Lélek

Borjúkaraj chilis szederrel

h-dinsztelt+borjú_1

A férjem ellentmondást nem tűrően közölte, hogy valamilyen nagy, szaftos húst szeretne (akar) enni, amibe jól bele lehet harapni, nincs mellette semmiféle saláta, izéke-bizéke, legfeljebb krumpli, és egy pohár jóféle vörösbor.
Én pedig nagyon szerettem volna már valamire felhasználni a hűtőben kicsit megplattyant szedremet, mert egy hét alatt nem kezdtem vele semmit, kidobni pedig nagyon sajnáltam volna.Mégiscsak lesz itt a hús mellé valami izéke-bizéke, ha tetszik a teremtés koronájának, ha nem!Kimentem a piacra, azzal az elképzeléssel, hogy veszek pár kacsacombot, az olyan jó férfias fogás, illik is hozzá a szeder, de csak törpe kacsák combjait láttam, azt inkább otthagyom másnak.
Maradt a borjúkaraj, mert azt nagyon szeretem, különösebb varázslatok nélkül is nagyon finom vacsorát lehet belőle készíteni.3-4 cm vastag szeletekre vágattam a húst a hentessel, így otthon már szinte semmi dolgom nem akadt. Olajjal nem is próbálkoztam, gondolom az sem elég férfias, jöjjön a libazsír, lehetőleg gúnár zsírja 🙂
Hozzávalók:
4 vastag szelet borjúkaraj
2 ek libazsír
1 szál póré
3 gerezd fokhagyma
só, bors
1 ek kömény
2 dl száraz fehérbor
30 dkg szeder
1 dl száraz vörösbor
1 ek cukor
1 kk fahéj
3 szegfűszeg
chili
1 ek keményítő
Egy vastagtalpú serpenyőt felforrósítottam, majd belekanalaztam a libazsírt, és hirtelen fél-fél perc alatt megsütöttem a karajszeleteket. A legkisebb fokozatra mérsékeltem a tüzet, belekarikáztam a pórét, megszórtam a köménnyel (nem elírás a mennyiség), sóval, borssal, és aláöntöttem egy deci fehérbort. Szép lassan pároltam, 20 perc múlva megfordítottam, addigra elpárolgott a bor, úgyhogy pótoltam, és hozzányomtam a fokhagymát is.
Közben a szedret a fűszerekkel öt-hat percig főztem, amíg levet eresztett, majd kicsit besűrítettem a borral elkevert liszttel. Tettem hozzá egy kevés cukrot is.Isteni lett a vajpuha, szinte darabjaira hulló illatos hús, a csípős, édeskés szedermártással. Nem volt panaszkodás, morgolódás! 🙂dinsztelt+borjú

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    miért fontosabbak az állatok jogai az emberekénél? Sajnos vannak ilyen feloldhatalan helyzetek, de ezzel az erővel nem kéne baromfit se tartani zárt ólakban, a teheneket nem kéne fejni, (eredetileg biztos nem fejték magukat) nem kell fenyőfa, és még sok minden ilyen okosság. Kíváncsi vagyok hányan élnek igen jól ebből a hajánál előrángatott baromságból.

  2. Anonymous says:

    Az óta hiányzik, bocsánat.

  3. Húst a Nagycsarnokban, vagy a Metróban veszek.

  4. Itality says:

    Húúú, ez nagyon guszta!!! 🙂

  5. Anonymous says:

    Mi lesz most? Valódi libazsír nem lesz a négy mancs jóvoltából. Sovány libának nincs zsírja?! Igaz?

  6. Anonymous says:

    A négymancs kapja be! (Bocs Eszter!)Csak arra a több ezer emberre nem gondoltak, akiknek megszünt az állása, a megélhetése. Azok kössék fel magukat, mert elárverezik a házukat. Egy emberélet semmit sem él egy libaéletehz képest? Ugyanmár!

  7. Az a helyzet, hogy én sem tartom problémásnak a libák tömését, és vagyok akkora hedonista, hogy bevalljam, imádom a hízott libamájat. Sajnálom ami történt, attól félek a kulisszák mögé nem láthatunk be soha.

  8. Kata says:

    Finom!Én is pont most vettem a paicon gyönyörű borjúkarajt, ami olcsóbb volt, mint a marhacomb. ki érti ezt?A négy mancs meg monnyon le, tuti, hogy már megkapták a pénzüket a konkurens franciáktól, és épül a medence aház mellé!

  9. Erzsebet says:

    Én is úgy tudom, hogy a libáknaknem fáj a tömés, nem károsodnak.Húsuk, zsírjuk nagyon finom éseészséges. Sajnos az én környe-zetemben ritkán jutok hozzá.Igaza van névtelennek, hogy anégy mancs lehetetlenné teszi annyiember életét.

  10. roll. says:

    hat ezt megcsinalom, nagyon jol nez ki, bar en inkabb meg tobb hagymaval, csak semmi szeder,eszter, korabban kerdeztem toled melyhutobol eloszedett hus ugyeben itt http://fuszereslelek.blogspot.com/2008/09/borju-tejszines-dioszoszban-babbal.html valaszolnal nekem, nagy segitseg lenne, koszi:)

  11. kisrumpf says:

    Namostan olvastam az újságban, hogy az íreknek csodás vacsorát csapott egy felkapott vidéki vendéglő, csupa olyan libamájas ételt feltálalva (magyar borokkal), ahol a libamáj nem tömött libákból származott… szóval akkor van lehetőség ezt is humánusan elérni, úgy hogy állatvédőknek ne habozzon a szája? (Amúgy utálom a végleteket, akár állatvédelemről van szó, akár bűnözők emberi jogairól.) Én sem nagyon tartom fair-nek, hogy a mai helyzetben emberek elvesztik a megélhetésüket ilyesmi miatt…

  12. Anonymous says:

    Most melyik piacon vásárolsz, Eszter?A Lehel piac bojkottja találtál jó hentest?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!