Fűszer és Lélek

Zsidócseresznye

h-zsidó+cseresznyeTegnap délután komoly áldozatot hoztunk Tet-tel a Judapest olvasóiért. Nem kíméltük magunkat, és fáradságos munkával elkészíttettük a Judapest, a Mazl Tov, és még két másik koktél prototipusát egy bárban. A receptet sajnos most nem oszthatom meg veletek, annyira titkos, de már csak novemberig kell várni rá.

A mixer leírt egy pár dolgot, amit a koktélokhoz szeretett volna használni, köztük a zsidócseresznyét. Soha nem hallottam róla, még szerencse, hogy odaírta a latin nevét is (Physalis alkekengi), így megnézhettem a képét. Ettem már ilyet Orosz Péter jóvoltából (aki hurkát eszik), de szerintem Péter sem tudta, hogy ez bizony zsidócseresznye, mert akkor biztosan sokkal nagyobb áhítattal faltuk volna fel. Hihetetlen, de a burgonyafélék családjába tartozik. Szegény zsidóknak csak ilyen cseresznye jutott 🙂
A név egyébként tükörfordítása a német Juden-kirsche-nek. Nevezik még pap tökének, és Vénusz köldökének. A vadon termő rokona mérgező!Tegnap sehol se kaptam, ma tele volt vele a piac. Finom, kóser, tessék kipróbálni!mazl+tov+koktél

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. myleader says:

    a boltokban kapható zsidócseresznyét (v. földi cseresznyét v. physalist) kolumbiából hozzák be és kis műanyag kosárkában kapható 230 ft körül. egyébként nagyon sokáig eláll

  2. Neeeem! De minden gyümölcs kóser, ha nincs benne bogár! Én is tegnap előtt hallottam a zsidócseresznyét először, de a google ismeri. Gondolom a németeknél nem túl píszí zsidózni ;-)Ez olyan, mint Magyarországon sokan nem merik kimondani a zsidó szót, mindenféle izraelita, Mózes vallású, meg ilyen baromságokat mondanak.E

  3. frazon zsófia says:

    okés, akkor most én “jó” adatközlő leszek: gyerekkorom óta ismertem a növényt, valóban zsidócseresznye néven, de sokáig csak szárított formában. anyukámnak volt egy édes barátnője, aki szabadidejében pompás kertet nevelt, és ismerőseinek kis fizetéskiegészítésként kötött csokrokat. nekünk például a temetőbe csinált rendszeresen télen örökzöld és zsidócseresznye kompozíciókat, amelyek abban az időben, amikor a szekfűn kívül alig lehetett más virágot kapni, roppan alternatívnak tűnt – legalábbis gyerek fejjel. az csak sokkal később esett le, hogy ennek van nem szárított változata is, azt pedig csak pár éve hallottam először, hogy ehető. úgyhogy kíváncsian várom a novemberi előhozakodást – addig belesek a JP-re 🙂

  4. Közös titok a JP-vel :-)Örülök, hogy valaki zsidócseresznyeként ismeri!

  5. kisrumpf says:

    Nekem cserépben nő a teraszon, de idén igen kicsike lett szegény, öt apró “cseresznyével”. Kiskoromban anyám az erdőben szedte, vázába, dekorációnak, s azt mondta, meg ne együk, mert mérgező! Néztem is, amikor először láttam a boltban. Chinese lantern, vagy Cape gooseberry néven árulják, néha kapni kis műanyag dobozban, csokiba mártva, tortadekorációnak szép. De növényként jobban tetszik.

  6. starfokker says:

    én kiskorom óta ismerem, mifelénk vadon nő, anyu szintén virágkötészetre használja leginkább. szerintem klassz a neve:), bár még sohasem jártam utána, hogy miért így hívják.

  7. vadjutka says:

    A zsidócseresznye a cigánymeggy rokona? (Bocs, kibújt belőlem a kisebbség-szociológus 🙂 ) Elköszönök, elhúztam Amszterdamba gyöngyöt venni és heringet enni 🙂

  8. Malvina says:

    De gyönyörű ez a zsidócseresznyés fotó !!!!

  9. zsuzsa says:

    Kedves Eszter,Csak a pontosság kedvéért: én növénytanból úgy tanultam a Physalis alkekengi minden része mérgező. Ezért azt gyanítom, amit enni árulnak változat vagy akár más faj lehet. Egyszer volt szerencsém egy narancsosabb színű Physalishoz, fincsi volt!Itt egy link a Physaliskedvelőknek: http://www.terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/tomatillo.htmlA blogod meg imádom!

  10. kisrumpf says:

    Bocsánat, megint én, a tegnap estét Nigellával töltöttem (vagyis egy könyvével:-)), ötleteket gyűjtve. Sűrűn emlegette Claudia Roden nevét, Nálad is láttam, írtál róla, mit gondolsz, ha meg szeretnék ismerkedni a zsidó konyhával, ő a legjobb? Vagy ő már “haladó”, s inkább keressek más, kezdőknek való könyvet? Mit ajánlasz? Köszönöm!

  11. Roden a legjobb a szefárd konyhában az biztos! Ők a spanyol, olasz, afrikai, arab országokban élő zsidók! Van egy nagy zsidó cookbookja, az a világ legjobb könyve, mindenképp alapmű, és szerintem nagyon érthető, a legegyszerűbb receptektől a legbonyolultabbakig, de annyi recept közül lehet válogatni!

  12. marguerite says:

    én is zsidócseresznyének ismerem gyerekorom óta az erdőben, vadon élő változatát, de a múltkor valaki elég görbén nézett rám, mikor szóbakerült, és nyomatékosan figyelmeztetett, hogy az LAMPIONVIRÁG! ;Dköszi, hogy most ezzel a poszttal mellékesen és véletlen segítettél, hogy hívhatom nyugodtan úgy, ahogy ismerem, néha már nehéz kiigazodni a sokféle bonyolult szorongás közt! 🙂

  13. :-DMiért nem kérdeztél vissza, hogy: te nem ismered azt a szót, hogy zsidó? Pedig egy létező vallás!

  14. kisrumpf says:

    Köszönöm! Felkerült a kívánságlistára.

  15. Beatbull says:

    Szóval akkor ha azt mondom a sertéslapockára, hogy zsidópecsenye, akkor az is kóser lesz, csak azért, mert zsidó van a nevében? ;)Életemben nem hallottam még zsidócseresznyének vagy Judenkirschének mondani – itt német területen is mindig csak Physalisnak hívják ill. Physaslisnak van kiírva. Kicsit barackos íze van, előszeretettel használom díszítésre.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!